Den nyeste hybridmaskinen i Hewlett Packards dyre Spectre-serie er ikke fullt så sexy som den skinnkledde HP Spectre Folio vi hadde på testbenken i fjor sommer. Ikke dermed sagt at HP Spectre x360, som vi har testet i 13″-versjonen, til forveksling ligner alle andre bærbare. Tvert imot er det tydelig at den amerikanske PC-produsenten med Spectre x360 har ønsket å levere et produkt i luksusklassen.
Utseende og konstruksjon
Designen er nemlig ganske unik. Først og fremst er den usedvanlig kantet, med skrå og vinklede CNC-freste linjer. Men man har også tenkt på detaljene. Blant annet er maskinens to bakerste hjørner skåret i 45 graders vinkel, hvor det henholdsvis er blitt plass til av/på knappen og til den ene av maskinens to Thunderbolt 3-porter. På den måten unngår man å slå av maskinen ved en feil, og strømkabelen til lading kommer ikke i veien.
Hele herligheten er fremstilt av aluminium, og et par solide hengsler forbinder skjerm og tastatur, og sørger for at maskinen kan foldes 360 grader om sin egen akse. Rammen rundt skjermen er spesielt smal, og skjermforholdet er derfor på gedigne 90 %. Ikke prangende, men ganske akseptabelt.
Den hybride maskinen kan altså endres fra å være lukket sammen som en alminnelig bærbar, til å være foldet sammen slik at lokk og bunn kommer rygg mot rygg. I denne nettbrett-tilstanden gjør den svært kantede designen dessverre maskinen ubehagelig å holde i hendene over lengre tid av gangen. Men de fleste brukerne vil kanskje bruke det hybride formatet på andre måter – for eksempel i filmmodus eller presentasjonsmodus.
Det er god motstand og vandring i tastene, selv om tastaturet rent optisk virker veldig flatt, og også er senket litt i forhold til resten av unibody-designen, slik at tastene flukter med kabinettet. Dermed er de også godt beskyttet når maskinen brukes som nettbrett.
Pekefeltet er meget presist og følsomt, men hemmes av at det er så smalt. Det krever med andre ord mange små bevegelser for å skrolle opp og ned på nettsider og i dokumenter.
Skjerm og lyd
HP Spectre x360 fås også i en enda dyrere konfigurasjon med 4K-skjerm, men vårt testeksemplar var den “billige” modellen med IPS-touch-skjerm i Full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler).
Heldigvis var skjermbildet likevel svært skarpt og tydelig – den forholdsvis lave oppløsningen til tross. Fargegjengivelsen er rik og full av kontrast. Skjermen er imidlertid veldig blank, så Spectre x360 er ikke optimal til utendørs bruk. Og lysstyrken på 420 nits er ikke høy nok til å kompensere.
Lyden leveres av danske Bang & Olufsen, og HP har fire høyttalere innebygd i maskinen, så lyden uten hodetelefoner er ganske hederlig. Det mangler litt bass, men de fire høyttalerne leverer en bedre opplevelse enn de fleste tilsvarende bærbare maskiner.
Ytelse og funksjoner
HP har levert et testeksemplar med noe nær den dyrest mulige konfigurasjonen, inkludert 10. generasjons Intel Core i7-1065G7-prosessor, 16 gigabyte RAM og en 512 gigabyte SSD. Og selv om det selvfølgelig finnes enda dyrere bærbare, som er enda villere – som Asus ZenBook Pro Due – er HP Spectre x360 13 i den testede konfigurasjonen seriøst rask!
Det viser de fleste av våre Benchmark-tester, selv om fraværet av en dedikert GPU betyr at HPs hybridmaskin neppe kan belastes med altfor mye gaming.
På ett punkt skuffer HP Spectre x360 likevel litt. I sin markedsføring for maskinen snakker HP selv om et “batteri som slår alt”, og lover for eksempel opptil 21 timer og 30 minutters videoavspilling i Full HD-format. For denne påstanden bør mange marketingmedarbeidere hos HP utstyres med ganske lange Pinocchio-neser. I vår Benchmark-test klarer hybridmaskinen nemlig bare fire timer og 33 minutter før batteriet måtte kaste inn håndkledet.
Selvfølgelig er den reelle batteritiden noe lenger, da Benchmark-testen presser maskinen til det ytterste, men reelt får man kanskje omtrent åtte til ni timer ut av en lading ved normal bruk, og det er veldig, veldig langt fra de 22 timene som HP selv mener at maskinen kan prestere.
Konklusjon
HP Spectre x360 13 er langt fra det dårligste valget du kan ta hvis du er på jakt etter en hybrid bærbar maskin. Den har en unik strømlinjeformet (om enn veldig kantet) design, hvor det også har blitt plass til å ta et par praktiske hensyn. Ytelsen er også på topp, men HP bør nok passe seg for å love mer enn de kan holde, når det gjelder maskinens strømforbruk.
Til denne prisen trekker det imidlertid en del ned i den samlede vurderingen at skjermen ikke kommer i høyere oppløsning enn den testede konfigurasjonen. Det er det ikke mye luksusklasse over, selv om bildekvaliteten i seg selv er ganske akseptabel.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser