TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: HP Pavilion Aero 13 (13-be0821no)

Luksuslettvekter til lavpris

HP Pavilion Aero 13 ligner en luksus-ultrabook og veier under 1 kilo, men prisen er ikke tung å bære.

Av / 30.10.21 - 11:45
HP Pavilion Aero 13 (13-be0821no)

Home mener

  • En skikkelig ultrabook i lekker utførelse til lavpris. God prosessor. Magnesiumkabinett. Veier under en kilo.
  • Grafikkortet er tregt, og skjermen er middelmådig. Vanskelig å bruke USB-portene.

Skal maskinen være en fast følgesvenn hver dag, bør den være så lett og kompakt som mulig. Noe som normalt betyr at den skal være så lett og kompakt som budsjettet tillater. For de fleste superlette ultrabooks er deres vekt (nesten) verdt i gull.

HP Pavilion Aero 13 (det er ingen premier for å gjette hvilken Apple-maskin den skal konkurrere med) er et unntak fra regelen. Selv om vi har å gjøre med en liten slank 13-tommer i magnesiumkabinett og en vekt på bare 973 gram, holder prisen seg akkurat på den behagelige siden av 8000 kroner i den testede utgaven.

Som nevnt er skjermen på 13 tommer, men den er i det nye 16:10-formatet, som gir mer skjermplass i høyden, men som også betyr at kabinettet blir litt dypere. Skjermoppløsningen er på 1920 x 1200 punkter, altså litt mer enn Full HD. Og i forhold til størrelsen og prisen, er det helt tilstrekkelig. Skjermen har en rimelig lysstyrke (400 nits), men den har ikke den dybden og klarheten som vi er vant til fra dyrere bærbare.

HP Pavilion Aero 13 (13-be0821no) 1
Kabinettet er i magnesium, og maskinen veier under 1 kilo. (Foto: HP)

Tastaturet er i full størrelse – også tastene i de ytterste rekkene – og den hvite bakbelysningen kan innstilles i to nivåer: svakt lys og meget svakt lys. Kvaliteten på tastene og touchpad-en er til gjengjeld middelmådig. De virker fint, men i stedet for følelsen av vandring og motstand i tastene, merkes bare det bløte ”blopp” når boblemembranen under tastene trykkes ned. Og touchpad-en trenger et ganske hardt trykk for å registrere et klikk. Den innebygde fingeravtrykkleseren trekker litt opp i regnskapet.

Kabinettet er ultraslankt (kun 1,7 cm med lokket igjen). Det gjør maskinen formidabel til skuldervesken eller ryggsekken. Men det gjør det vanskelig å få plass til fullstørrelses USB-porter. HP har valgt å utstyre USB-portene med en liten klaff, som må trykkes ned når kontakten settes i porten. Det er en kronglete måte å løse problemet på, da kontakten må lirkes inn, og det er nesten umulig uten å bruke to hender.

Annonse
HP Pavilion Aero 13 (13-be0821no) 2
USB-porten er utstyrt med en klaff som gjør det til en utfordring å sette i en USB-kontakt. (Foto: HP)

God prosessor – svak grafikk

Det er ikke bare i det ytre at HP Pavilion Aero 13 virker forholdsvis luksuriøs. HP har ofret en meget god prosessor i form av en AMD Ryzen 5, 5600U. Det er en sekskjernes-CPU med 12 tråder og 2,3 GHz arbeidsfrekvens. Det er 8 GB RAM, noe som er akkurat nok, prisen tatt i betraktning. Og til typiske kontorprogrammer vil det være tilstrekkelig. Det samme kan man si om SSD-harddisken på 256 GB.

Det blir grafikken som setter grensen for hva Pavilion Aero 13 kan brukes til. Grafikkprosessoren er AMD Radeon, men uten nærmere angivelser. I praksis handler det om integrert grafikk i Ryzen-prosessoren. Noe som også betyr at grafikkprosessoren deler RAM med CPU, i stedet for å ha sitt eget dedikerte og raske grafikkminne.

Benchmark

HP Pavilion Aero 13 er utstyrt med en ganske kvikk AMD Ryzen 5-prosessor med seks kjerner. Ytelsesmessig ligner den gjennomsnittlige 11-generasjons Core i7-prosessorer. GeekBench 5-testen ga et resultat på 5163 i multi-core og 1344 i single-core. Og PCMark 10, som simulerer typiske kontorprogrammer, endte med en score på 5673. Det er veldig bra, og burde sikre flere års problemfri daglig tjeneste.

HP Pavilion Aero 13 (13-be0821no) 3
HP Pavilion Aero 13 er en sterk liten PC som klarer dagligdagse oppgaver problemfritt. Men grafikk er ikke dens sterke side. (Foto: HP)

Radeon-serien har gitt oss mange gode grafikkort opp gjennom årene. Den Radeon-grafikken som finnes i Aero 13, vil imidlertid ikke få noen plass i historiebøkene.

Med en 3DMark Time Spy-score på 1100 og 2890 i 3DMark Fire Strike er Radeon-grafikken i HP-en kun dobbelt så rask som Intel HD Graphics. Noe som er litt av en bedrift. I praksis betyr det ikke så mye, da den bittelille PC-en klarer det den er skapt til, ganske problemfritt.

HP Pavilion Aero 13 er i den aller letteste vektklassen, og det kan merkes på batteritiden. 3:15 timer er litt kort for en ultrabook som er beregnet til å bli tatt med på møter og forelesninger gjennom en hel lang dag. Da PC Mark 8 batteritesten er langt mer intens enn det kontorarbeidet den simulerer, burde maskinen imidlertid fint kunne klare en hel arbeidsdag. I tilfelle overtid kan du også nødlade ved å låne en USB-C-lader fra en kollega.

Ultraslanke bærbare med en vekt på mindre enn en kilo er det få av. Og ingen av dem er billige. De nærmeste konkurrentene til HP Pavilion Aero 13 er maskiner som MSI Modern 15 og Acer Aspire 5. Men begge er litt tyngre 15” bærbare med kabinetter i plast.

HP Pavilion Aero 13 (13-be0821no) 4
HP Pavilion Aero 13 fås i fire farger. (Foto: HP)

Konklusjon

HP Pavilion Aero 13 er en lekker liten ultrabærbar ultrabook til en pris som man nesten bare kan elske. Den har en overraskende god prosessor og en tillitvekkende design, hvor man skal se godt etter for å oppdage forskjellen på den og dyrere PC-er. Grafikkprosessoren er ærlig talt miserabel – men ikke verre enn Intel UHD Graphics som var normen i Intel-baserte ultrabooks for inntil kort tid siden. Hvis du trenger en bærbar PC til jobb eller studier, som kan tas med i vesken alle årets dager, er det veldig vanskelig å finne et like attraktivt alternativ i prisklassen.

Karakter
HP Pavilion Aero 13 (13-be0821no)
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde