TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: HP Omnibook X 14 Snap-12C

Prosessoren er fin, men skjermen skuffer

HPs første ultrabook med Snapdragon X Elite er fin på de fleste punktene, men skuffer på et enkelt.

Av / 02.09.24 - 09:00
HP Omnibook X 14 Snap-12C

Home mener

  • Lett og kvikk PC. Touchskjerm i 2,2 K-oppløsning.
  • Man får bedre grafikkytelse i en Intel- eller AMD-PC til samme pris. I denne prisklassen kan man forvente en OLED-skjerm i dag.

For kort tid siden testet vi den første tilgjengelige PC-en med Snapdragon-prosessor. Det var en ganske vellykket maskin som viste at PC-er ikke nødvendigvis må ha Intel eller AMD i magen.

Nå har den neste dukket opp på testbenken i form av HP Omnibook X 14 Snap-12C.

HP Omnibook X 14 Snap-12C 1
HP Omnibook X 14 er en nydelig liten ultrabook til en pris som ikke er skremmende. (Foto: HP)

Det er snakk om en kompakt 14-tommers ultrabook i en design som best kan beskrives som avdempet. Det flate unibody-kabinettet er i titangrå metalfinish, og ganske nydelig – men ikke fullt så eksklusiv som den litt dyrere HP Spectre x360.

For matt og for mørk

Skjermen er en 14” touchskjerm i 16:10-format. Skjermen har altså touch-funksjonalitet, noe som er et pluss. Men til denne prisen hadde vi i 2024 faktisk ventet en QHD OLED-skjerm i stedet for en IPS-skjerm i den litt fattige 2,2K-oppløsningen (2240 x 1400 piksler), som ikke er helt QHD. Selv om det fortsatt er bedre enn den foreldede Full HD-oppløsningen. Det største problemet er imidlertid oppdateringshastigheten på bare 60 Hz, hvor 90 Hz eller 120 Hz er normen i dag. Lysstyrken på 300 nit er heller ikke imponerende.

Les også Den store KI-prosessorkrigen Intel tapte første runde i kampen om kunstig intelligens overfor AMD og Qualcomm. Men de kommer sterkere tilbake i Q3.

Tastaturet er av gjennomsnittlig kvalitet. Tastene er presise nok, men yter ikke den samme responsen som på Asus Vivobook S 15. Av innlysende grunner er det ikke et separat numerisk tastatur.

Annonse

Det er bare blitt plass til de aller mest nødvendige portene i det lille kabinettet: to USB-C-porter og en enkelt USB-A-port, samt en hodetelefonutgang. Det er akkurat nok, men skal PC-en brukes til kontor- eller hjemmekontorjobbing ved skrivebordet, er en USB-dokk for å få flere porter nesten uunnværlig.

Begavet prosessor

Prosessoren i HP Omnibook X 14 er annerledes enn alle tradisjonelle PC-prosessorer. Selv om de prosessorene som utgjør hjertet i PC-er i dag, er mange tusen ganger raskere enn de som satt i de første PC-ene, er den grunnleggende arkitekturen den samme som i 1981. Det gjelder uansett om det står Intel eller AMD på prosessoren. Snapdragon Elite X er fundamentalt annerledes, da den er bygget opp som en ARM-prosessor i stedet for x86-arkitekturen i PC-er. På den måten har den mer til felles med prosessorer i mobiltelefoner enn med klassiske PC-prosessorer. Når dine programmer likevel kan kjøre på Snapdragon Elite X-prosessoren, skyldes det i de fleste tilfeller at den er lynrask til å emulere, det vil si etterligne x86-prosessorer.

HP Omnibook X 14 Snap-12C 2
Utvalget av porter er nedskalert. (Foto: HP)

Windows ser ikke alt dette. Snapdragon X Elite-prosessoren opptrer overfor Windows som en forholdsvis normal 12-kjerners prosessor med en arbeidshastighet på 3,4 GHz.

Qualcomm fører på AI

Det spesielle ved Qualcomm-prosessoren er den innebygde neuralprosessoren som er beregnet til å avvikle kunstig intelligens. Prosessoren har en regnekraft på 45 TOPS. Det vil si 45 billioner (AI-)operasjoner i sekundet. Kravet for å kjøre Microsoft Copilot+ er 40 TOPS. I skrivende stund har Intel ingen prosessorer som oppfyller dette. Årets Intel Ultra-prosessorer, som også er AI-optimaliserte, yter ca. 17 TOPS.

Les også Er PC-en blitt klokere? Det er en ny CPU i byen! Snapdragon X Elite har AI-kreftene som Intels CPU-er mangler.

Benchmark

Selv om arkitekturen er en helt annen, ser det ut til at Snapdragon-baserte PC-er yter noenlunde det samme som tradisjonelle maskiner i samme prisklasse. Det er i hvert fall det bildet som tegner seg etter at vi har testet og målt de første to maskinene.

HP Omnibook X 14 avvikler så godt som alle våre systemiske Benchmark-tester litt langsommere enn Asus Vivobook 15. Men bare litt. Resultatene ligger innenfor to til fem prosent fra hverandre. Da de to PC-ene har akkurat samme prosessor, kan man tillate seg å forvente den samme hastigheten. En mulig delforklaring kan være at det bare er halvparten så mye RAM i HP Omnibook X 14 som i Vivobook S 15.

HP Omnibook X 14 Snap-12C 3
(Foto: HP)

Prosessortesten Geekbench 6 ga et resultat på 12 979 i multi-core og 2365 i single-core. Det tilsvarer det vi ser i andre moderne ultrabooks.

Kontorprogramsimuleringen PCMark 10 gikk ned underveis, så her kunne vi ikke få en måling. Akkurat det samme skjedde på Asus’ Snapdragon-maskin da vi nylig testet den.

Langsommere enn Intels grafikk

Adreno-grafikken i Snapdragon-prosessoren er utviklet til mobilspill, og den klarer også de eldre 3DMark-grafikktestene med akseptabelt resultat. Den klarer et spill CS:GO i pausen akseptabelt, men ikke mer enn det. Og Intel Arc-grafikken, som ble introdusert med Ultra-prosessorene, er nesten dobbelt så rask. Eller kanskje nærmere halvparten så langsom. Arc klarer en viss grad av raytracing.

HP Omnibook X 14 Snap-12C 4
HP Omnibook X 14 er en PC man kan ha med i vesken og bruke gjennom en hel dag. Men regn ikke med å ha batteri til noen overtid. (Foto: HP)

Batteritiden er ganske middelmådig. Litt over fire timer i den intense batteritesten tilsvarer noenlunde en arbeidsdag i mer menneskelig jobbtempo. Men noe lenger batteritid er ikke usedvanlig for små lette ultrabooks i samme prisklasse. For eksempel Acer Swift Go 14, som klarer nesten seks timer. Kanskje takket være OLED-skjermen, som ikke skal bruke strøm til bakbelysning. Da Acer-PC-en er betydelig billigere og samtidig raskere til alt annet enn AI, er den en virkelig sterk konkurrent til HP.

AI mangler en killer-app

Med 45 TOPS regnekraft i Snapdragon X Elite-prosessoren er HP Omnibook X 14 rask nok til å kunne kjøre Microsoft Copilot+.

Det er glimrende, og AI-verktøyet gjør allerede livet lettere mange steder. For eksempel når vi som en selvfølge søker etter noe på Android-mobilen ved å tegne en ring omkring et emne eller et bilde med fingeren.

Men når det gjelder Copilot+, har ikke revolusjonen nådd frem til oss ennå. Bildegenerering og svar på spørsmål er ikke umiddelbart blitt bedre og mer begavet enn det var tidligere.

Konklusjon

HP Omnibook 14 er den andre Snapdragon-PC-en vi har testet i løpet av kort tid. Og det meste av det som var sant om den første, gjelder også om nummer to: Det er kvikke og velfungerende PC-er som til vanlig kontor- og studiebruk yter like bra som deres Intel- og AMD-baserte fettere. Men heller ikke bedre. De ekstra AI-kreftene har ikke i skrivende stund betydd noen større revolusjon, og artikkelen her er fortsatt skrevet med gammeldags menneskelig arbeidskraft.

HP Omnibook X 14 Snap-12C 5
HP har valgt en IPS-skjerm i 2,2K-oppløsning. Men alle konkurrentene tilbyr OLED-skjermer – selv i billigere PC-er. (Foto: HP)

På et punkt hvor HPs alternativ til en Snapdragon-PC skiller seg fra Asus’ variant, er at HP har valgt en ikke spesielt lyssterk IPS-skjerm i stedet for en superklar OLED med høyere oppløsning. Da det ikke er noen umiddelbare fordeler i HPs favør, og man lett kan finne billigere konkurrenter med OLED-skjerm, ender karakteren på et litt matt firetall.

Karakter
HP Omnibook X 14 Snap-12C
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC