TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: HP Envy 15 (ep0813no)

Mer fornuft enn fascinasjon

Bak det kjedelige ytret banker en kraftig prosessor og et utmerket grafikkort – men de får ikke utfolde seg.

Av / 27.02.21 - 13:00
HP Envy 15 (ep0813no)

Home mener

  • Bra grafikkort og en prosessor i det bedre sjiktet av mellomprisklassen.
  • Skjermen yter ikke de grafiske evnene rettferdighet. Kjedelig design.

HP er verdens nest største produsent av bærbare datamaskiner, kun forbigått av Lenovo. Og Envy-serien er en av HPs mest populære til hjemmebrukere.

Hvis HP Envy 15 hadde vært en bil, ville den derfor ha vært en femdørs familiestasjonsvogn med god bagasjeplass og tilhengerfeste. For det er dette folk flest har bruk for. Nå er den i stedet en 15-tommers bærbar datamaskin.

HP Envy 15 presenteres under mottoet «Like grenseløs som fantasien din». Det låter sprelsk, men her henviser HP neppe til utseendet, da det er snakk om en firkantet enhet i et kantet og temmelig ordinært design. Kabinettet er i metall, men ikke et utfrest unibody-design, som man ser på mange ultrabook-maskiner. Den virker solid nok til å være med i vesken, men kabinettet er bevegelig når man tar tak i det ene hjørnet.

HP Envy 15 (ep0813no) 1
Kabinettet er i aluminium, og maskinen klarer seg nok i vesken, selv om det ikke er så stivt som utfreste unibody-kabinetter. (Foto: HP)

Skjermen er behagelig stor, og den fyller ut rammen bra. HP har ikke hoppet på 3:2-toget enda, men har valgt 16:9-skjermformat. Det gir litt mindre plass til regneark, men det kler film. Det gjør imidlertid ikke den matte skjermoverflaten, men til arbeidsbruk er det greit å slippe reflekser.

Skjermen er i Full HD (1920 x 1080 piksler), 60 Hz oppdateringshastighet, og er uten touch, HDR eller andre finurligheter. Det er med andre ord så forutsigbart og konservativt som man i sin villeste fantasi kan forestille seg.

Annonse

Tastaturet virker romslig og med god plass mellom tastene. Det utligner litt den korte vandringen og ikke spesielt presise responsen i tastene. Det er selvfølgelig ikke et problem som HP er alene om, men derimot virkeligheten på de fleste bærbare. Numerisk tastatur har man ikke funnet plass til. Tastene er bakbelyste med hvitt lys.

I stedet for å klemme inn et talltastatur er det blitt plass til fornuftige høyttalere med lydtuning fra Bang & Olufsen. Det betyr at film – og for den saks skyld Zoom-møter – er enkelt å følge med på.

HP Envy 15 (ep0813no) 2
Tastaturet er bakbelyst med hvitt LED-lys. Det er intet numerisk tastatur, men til gjengjeld et par OK høyttalere med lydtuning fra B&O. (Foto: HP)

En stor 15” skjerm på en maskin i premiumklassen burde etter min mening ha en oppløsning som er høyere enn Full HD. Men selv om oppløsningen er skuffende, skal den ha ros for lekre, dype farger.

Men hva er det som angivelig gjør HP Envy 15 grenseoverskridende kreativ? For å oppklare det må vi se under overflaten.

HP Envy 15 (ep0813no) 3
Skjermen har utmerkede farger. Men oppløsningen, hastigheten – eller helst begge –burde være høyere. (Foto: HP)

Indre verdier

Under aluminiumskallet finner man en tiende generasjons i7-prosessor med 2,6 GHz arbeidshastighet og seks kjerner. Det er faktisk en temmelig hurtig prosessor som alle andre enn de mest fanatiske gamerne vil være fornøyde med.

Grafikkortet er et Nvidia GeForce GTX 1660 Ti med 6 GB minne. Det er mer interessant enn det kanskje høres ut. Hvis du ikke kan alle Nvidias grafikkprosessorer på rams, er 1600-kortene nedskalerte utgaver av nyere grafikkort – altså moderne prosessorarkitektur, men bare uten ray-tracing-delen fra GeForce RTX-kortene. Og Ti-utgaven er som alltid luksusversjonen med ekstra krefter.

Lagringsplassen består av en 512 GB SSD. Det er tilstrekkelig, men ikke imponerende.

«Det er så forutsigbart og konservativt som man i sin villeste fantasi kan forestille seg.»

Benchmark

Prosessoren i Envy 15 er en Intel Core i7-10750H; det vil si en 2,6 GHz CPU med seks kjerner og 12 tråder. Som kan oversettes til svært mye regnekraft! GeekBench 5-testen ender med et resultat på 1248 i single-core og – viktigst 6348 i multi-core. Kontorprogramtesten PCMark 10 gir et resultat på 5341, som forteller at det ikke blir hjemmekontoroppgavene som gir Envy 15 heteslag.

For å sette tallene i perspektiv er HP Envy 15 rundt dobbelt så kraftig som MSi Prestige 14, som kostet omtrent det samme da vi testet den for et års tid siden. Den er imidlertid også nesten dobbelt så tung og uten 4K-skjerm.

3D-grafikktestene fra UL (tidl. Futuremark) er svært bra for en PC i en klasse som ikke er for de fanatiske få. Time Spy-testen lander på 5085, og den eldre Fire Strike-testen (begge i standardutgaven) får et resultat på 11 772. Det er glimrende.

Grafikkytelsen er ikke på høyde med de nyeste gaming-monstrene. Men selv om vi er i familiebil-klassen, dekker den behovene til de fleste. Og grafikkortet er under alle omstendigheter kraftig nok til å kunne kjøre de fleste spill i en oppløsning og framerate som overgår Full HD 60 Hz-skjermen som er montert på maskinen. Så det er først hvis du kobler til en bedre ekstern skjerm ved hjelp av DisplayPort-utgangen som er integrert i USB-C-portene at PC-en risikerer å gå tom for krefter.

Batteritesten fra PCMark 8 endte på 3:33 timer. Det er på nivå med typiske ultrabook-maskiner, så Envy 15 bør kunne klare en dag på skolen uten at man trenger å ha laderen med.

HP Envy 15 (ep0813no) 4
Under det svært anonyme ytret skjuler det seg en utmerket prosessor og et ganske bra grafikkort. (Foto: HP)

Konklusjon

HP Envy 15 er en fornuftig dimensjonert studie- eller arbeidsbærbar som løser de oppgavene som den vanligvis vil bli stilt ovenfor, uten at det på noe tidspunkt blir opphissende. Prosessoren er temmelig rask, og grafikkortet langt bedre enn hva man venter å finne i en så lite iøynefallende maskin til seriøs bruk.

Skjermen er stor, men man burde ha spandert et panel som enten var hurtigere eller hadde høyere oppløsning. Ikke minst siden prisen er oppe i et leie hvor man gjerne forventer litt mer luksus.

Karakter
HP Envy 15 (ep0813no)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC