TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Google Nest Wifi Pro

Mesh-nettverk uten problemer

Google Nest Wifi Pro er både billig og superenkel å sette opp. Og hastigheten kan vi ikke klage over.

Av / 31.03.23 - 10:30
Google Nest Wifi Pro

Home mener

  • Superenkelt oppsett som gir gode resultater. Billigere enn de fleste Wi-Fi 6E-systemene. Veldig innredningsvennlig.
  • Ikke fullt så raskt som de dyreste 6E-nettverkene. Hvis du ikke er interessert i at Google styrer det smarte hjemmet ditt, er dette ikke routeren for deg.

Tiden da man klarte seg med den enkle routeren som ofte følger med internettabonnementet, er forbi. Et hjem fylt med smart-enheter krever at routeren helt bokstavelig har antennene ute og kan kommunisere med flere enheter på samme tid. Og skal forbindelsen være god i alle krokene i hjemmet, kan et mesh-nettverk med flere tilkoblede routere være det som må til. Mesh innebærer at nettverket spres via flere enheter som kommuniserer trådløst med hverandre. Nettverket kan på den måten nå ut til alle hjørnene i boligen. Så lenge det er nettverkspunkter nok, og de kan ‘se’ hverandre.

Tredje generasjon av Googles mesh-system, Google Nest Wifi, har fått tilføyd et ‘Pro’ på navnet. Det skyldes ikke at produktet er beregnet til profesjonell bruk, men understreker bare at routerne støtter Wi-Fi 6E (Google Nest Wifi hadde kun Wi-Fi 5). At Nest Wifi Pro er til hjemmebruk, står da også klart når man åpner esken og finner tre avrundede enheter i minimalistisk høyglansblank hvit plast.

Google Nest Wifi Pro 1
Google Nest WiFi Pro er enkelheten selv. Ingen synlige antenner – og ingen nerdete innstillinger. (Foto: Google)

Internett i ny nordisk stil

Routerne er så diskré at de burde kunne gli inn i enhver moderne innredning. Og det er bra, da de skal stå fritt fremme for å få den beste rekkevidden. Under det innredningsvennlige skallet er det seks antenner i hver router. To for hvert av frekvensbåndene som routeren dekker: 2,4 GHz, 5 GHz og det nye 6 GHz-båndet, som ble introdusert med Wi-Fi 6E.

Google sier at en enkelt router dekker boliger opptil 120 kvadratmeter. Og som en tommelfingerregel legger hver ekstra router ytterligere 100 kvadratmeter til dekningen. Google Nest Wifi Pro selges i pakker med tre stykk, noe som ifølge Google minst bør rekke til en bolig på opptil 320 kvadratmeter. I praksis avhenger dekningen imidlertid av antall murer og etasjeskillere, som kan dempe Wi-Fi-signalet og dermed begrense rekkevidden. Er det behov for bedre dekning, kan man bare kjøpe en enkelt router mer eller enda en pakke med tre.

Google Nest Wifi Pro 2
Det er to Ethernet-porter på baksiden av routeren. (Foto: Google)

Backhaul

Forbindelsen mellom routerne skjer via såkalt ‘backhaul’, som er en kommunikasjonskanal som kjører parallelt med det alminnelige trådløse nettverket. Som utgangspunkt brukes 6 GHz-kanalen, den allerede nevnte nyheten i Wi-Fi 6E-standarden, til backhaul. Det betyr at man ikke umiddelbart får glede av den ekstra kanalen til å koble til nye enheter med routerne. Men det er et pluss i forhold til den forrige utgaven, Nest Wifi, som kun støttet Wi-Fi 5 og ikke hadde en dedikert backhaul. Det er også mulig å trekke en kabelforbindelse mellom routerne til backhaul, og dermed befri 6 Hz-kanalen til Wi-Fi-bruk.

Annonse
Google Nest Wifi Pro 3
Forbindelsen mellom routerne (backhaul) er trådløs, men man kan velge å bruke en kabel mellom dem – og dermed frigjøre 6 GHz-båndet til trådløst nett. (Foto: Google)

Enkleste oppsett noensinne

Oppsettet av nettverket er det enkleste jeg har opplevd! De tre enhetene i esken er helt like, så man slipper å bekymre seg over forholdet mellom router og access points. Man tar en tilfeldig enhet fra esken, setter den medfølgende nettverkskabelen i en av de to Ethernet-portene på routeren, og kobler den til internettmodemet. Resten tar Google Home-appen seg av.

I løpet av et par minutter er routeren gjenkjent av Google Home, og forbindelsen er analysert av routeren. Enda lettere er det å inkludere flere routere i systemet og bygge opp et mesh-nettverk. Enhetene må bare kobles til strømmen og oppdages av Home.

Mesh setup 1 Mesh setup 2
<
>
Oppsettet er det enkleste og mest brukervennlige vi har opplevd på et nettverksprodukt. (Grafikk: Google)

Google Home er nøkkelen

Nøkkelen til det enkle oppsettet er Google Home. Da Wi-Fi-en administreres av samme app som styrer det smarte hjemmet, er integrasjonen perfekt fra begynnelsen. Hvis en enhet er kompatibel med Home, fungerer den med nettverket. Uten at man behøver å bekymre seg for oppsettet med WPS. Faktisk har Nest Wifi Pro ingen WPS-knapp.

Man kan naturligvis fortsatt koble en enhet – for eksempel en datamaskin, en mobil eller en TV – på det trådløse nettverket, uten at den for enhver pris må tilføyes i Google Home. Den gammeldagse metoden med nettverksnavn og adgangskode virker fortsatt.

Google Nest Wifi Pro 4
Google Nest Wifi Pro er meget diskré, på grensen til det elegante. (Foto: Google)

En stor familie

Høy brukervennlighet og integrasjon er Nest Wifi Pro og Google Homes sterke kort. En lekse de selvfølgelig har lært av Apple. Og som de gjentar i sine Pixel-telefoner, som er på vei til å utvikle seg til en produktfamilie med mobiler, ørepropper, nettbrett og klokker.

Google Home er smart, men ikke alle bryr seg om å la livet styres av Google. Og har du ikke en Google-konto og et Google-styrt smart-hjem, er Google Nest Wifi Pro ikke noe for deg!

Styring via app

De fleste routere har sin egen app, som nesten krever en systemadministrator-utdannelse for å forstå de finere detaljene. Ikke her. Da alt styres via Google Home, er brukergrensesnittet velkjent. Og man finner bare de mest nødvendige innstillingene. Men det er faktisk tilstrekkelig for de fleste som trenger å jobbe med port forwarding, forbindelsestyper og subnett-masker. De fleste valgene tas automatisk – og de virker fornuftige.

Nest wifi app 1 Nest wifi app 3 Nest wifi app 2 Nest wifi app 4
<
>
Appen gir et oversiktlig og nyttig overblikk over hastighet og dataforbruk, faktisk dypere enn mer 'nerdete' routere. (Grafikk: Google)

Den eneste ‘avanserte’ innstillingen man umiddelbart blir tilbudt, er prioritering av enheter. Google Nest Wifi Pro tilbyr ikke fast prioritering av båndbredden innbyrdes mellom forskjellige typer trafikk. Men man kan med et par trykk i appen tildele en av enhetene på nettverket høyere prioritet i opptil åtte timer. For eksempel hvis tenåringssønnen vil delta i en spesielt viktig League Of Legends-turnering lørdag kveld.

Mens valgmulighetene er få, fører appen til gjengjeld en overraskende grundig statistikk over dataforbruket og netthastigheten på de tilkoblede enhetene. Det gir god oversikt, som de færreste andre routere til hjemmebruk tilbyr.

Hastighet

Routerne er ganske pene i reolen, men det er kun en grunn til å anskaffe seg et mesh-nettverk – og det er å få høy netthastighet i alle hjørner av alle rom i boligen.

Google Nest Wifi Pro leverer varene i et så stort omfang som man kan håpe ut fra prisen. Ikke på noe sted og tidspunkt lyktes det å få den fulle hastigheten fra fiberforbindelsen (ca. 900 Mbit/s), men det ble i gjennomsnitt målt en halv gigabit i hele boligen. Og selv i det fjerneste hjørnet av det fjerneste rommet kom forbindelseshastigeten ikke under 250 Mbit/s. Nærme routeren nådde hastigheten opp på knappe 780 Mbit/s.

Hastighed 3 Hastighed 2 Hastighed 1
<
>
Hastigheten ved routeren, hvor signalet er sterkest, ble målt til nesten 800 Mb/s ut av ca. 900 Mb/s mulige. Det er flott. Og selv i det fjerneste hjørnet av boligen var det over 250 Mb/s til rådighet. (Foto: Google)

Forbindelseshastigheten ikke fullt så høy som på det langt dyrere Asus ZenWiFi Pro ET12, som er det raskeste mesh-systemet vi til nå har testet. Men det er veldig nærme. Og med tanke på at prisen for to Asus mesh-enheter er dobbelt så høy som en pakke med tre av Googles routere, er forskjellen absolutt til å leve med.

Konklusjon

Google Nest Wifi Pro er ikke det raskeste Wi-Fi 6E mesh-systemet på markedet. Men prisen per router er også bare en tredjedel av hva de dyreste koster. Og man kan uten problemer oppnå god nok dekning til å strømme 4K-video i alle hjørner og kroker i hjemmet. Forutsatt at internettforbindelsen inn i huset er rask nok. Vi testet systemet på en 1 Gbit/s fiberforbindelse, som passet optimalt. Hadde mesh-nettverket vært langsommere, ville nettforbindelsen vært bortkastet. Og med en langsommere nettforbindelse hadde routernes kapasitet til gjengjeld vært bortkastet. Oppsettet er det enkleste på en router noensinne, og integrasjonen med Google Home er perfekt – så lenge du er villig til å legge livet ditt i hendene på Google.

Karakter
Google Nest Wifi Pro
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC