Normalt forbinder vi ultrabook-betegnelsen med dyre og lekre laptoper med strømlinjet og slank design kombinert med høy ytelse. Men det er faktisk mulig å kjøpe seg adgang til det hellige ultrabook-universet for langt mindre enn de fleste tror.
Vi har sett på markedet for de billigste ultrabookene, og endte opp med fem maskiner fra henholdsvis Acer, Asus, HP, Lenovo og Samsung, til en prislapp på rundt 6.000 kroner. Alle maskinene er basert på Windows 8, flere av dem har touch-skjerm og alle lever opp til Intels formelle krav til hva et produkt må ha for å kunne benytte ultrabook-merket.
Det er nemlig Intel som eier og har oppfunnet ultrabook-konseptet, og skal en bærbar datamaskin kunne skilte med å være en ekte ultrabook må den leve opp til en rekke krav: Ivy Bridge- eller Haswell mikroarkitektur, maksimal høyde på 18 mm for maskiner med skjermstørrelse på 13,3” eller mindre, maksimal høyde på 21 mm for maskiner med skjermstørrelse på 14”, minimum 5 timers batteritid samt USB 3.0 eller Thunderbolt tilkobling, for bare å ha nevnt de viktigste.
Slik testet vi
Ytelsen på alle ultrabookene er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs i en cross plattform-versjon som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultater måles etter et poengsystem hvis referanse (score på 2.500) er en Mac mini fra 2011 med en Intel Core i5-2520M, 2,5 GHz prosessor. En score på 5.000 betyr at den gjeldende maskinen er dobbelt så hurtig som referansemodellen.
Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessor-kjerner. Resultatene er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter. Geekbench 3 kan måle både 32-bit og 64-bit applikasjoner, men da alle maskinene i testen kjører 64-bit operativsystem er resultatene i denne testen basert på 64-bit målinger.
Ut over ytelsen har vi sett på skjerm, grafikk, tastatur (inkludert avstand mellom tastene og ”trykkfølsomhet” som beskriver hvor langt tasten må trykkes ned før et tegn dukker opp på skjermen), design, materiale, mål, vekt samt ytterligere spesifikasjoner (lagring, tilkoblingsmuligheter osv.). Da alle deltagerne koster rundt 6.000 kroner kårer vi ikke Beste kjøp i denne testen, men nøyer oss med å finne en testvinner.
Husk at testen er et øyeblikksbilde. For eksempel deltar verken Apple, Dell eller Sony i denne testen da ingen av disse produsentene har en aktuell ultrabook på markedet som tilfredsstiller vårt strenge priskriterium
Geekbench Testresultater
Acer Aspire P3
1254 (single) / 2622 (multi)
Asus Zenbook UX32A
2449 (single) / 4890 (multi)
HP Pavilion TouchSmart 14
2607 (single) / 4998 (multi)
Lenovo IdeaPad U330 Touch
2064 (single) / 4631 (multi)
Samsung Series 5 Ultra
1598 (single) / 3314 (multi)
Samsung Series 5 Ultra 540U3C
Pen på utsiden, sløv på innsiden
Samsung Series 5 Ultra ser flott ut, og lyden er også god. Men brukeropplevelsen krever tålmodighet.
Lenovo IdeaPad U330 Touch
En flott pakke
Lenovo IdeaPad U330 Touch byr på frekk design kombinert med god kvalitet.
HP Pavilion TouchSmart 14-n005eo Ultrabook
Den gamle skolen
HP Pavilion TouchSmart 14 har glimrende ytelse – faktisk i toppen av feltet – men virker likevel som gårsdagens produkt.
Asus Zenbook UX32A-R3013H
Gedigent håndverk
Bare fordi det står ”Zenbook” på maskinen betyr det dessverre ikke at UX32A kan leve opp til sine navnebrødre. Men mindre kan også være godt nok.
Acer Aspire P3-171
Mer nettbrett enn ultrabook
Acer Aspire P3 er en hybrid ultrabook, som vil være datamaskin og nettbrett på samme tid. Det kommer den ikke helt godt unna.