Med hjem fulle av smarte enheter er en god internettforbindelse ikke lenger en luksus, men en nødvendighet. Du trenger en stabil og rask ruter. Og for å sikre god tilkobling i hele hjemmet er flere mesh-enheter ofte den beste løsningen.
Vi ser på Asus ZenWiFi BD4, som er et mesh-system i økonomiklasse. Faktisk koster en pakke med tre mesh-rutere mindre enn en enkelt Asus ZenWiFi BQ16-ruter som vi testet i desember!
Wi-Fi 7 i krypespor
Asus ZenWiFi BD4 er et Wi-Fi 7-system. Men ikke alle Wi-Fi-rutere er skapt like. De mest avanserte – og dyreste – ruterne dekker tre frekvensbånd. Og noen av dem kan til og med skilte med flere samtidige grupper av frekvensbånd. De mange parallelle kanalene gir mulighet for svimlende nettverkshastigheter på opptil 25 Gbit/s.
Asus ZenWiFi BD4 har ikke disse funksjonene. Den dekker bare de «klassiske» 2,4 GHz- og 5 GHz-båndene. Dette gir systemet en maksimal teoretisk nettverkshastighet på 3,6 Gbit/s. I praksis betyr ikke dette så mye.
Det handler om antenner
En teoretisk nettverkshastighet som er lynrask, betyr at datatrafikken mellom enhetene i det trådløse nettverket vil gå raskt. Men det gir deg ikke 10 ganger raskere nedlastinger. Selv den tregeste Wi-Fi 7-ruteren kan håndtere en trådløs nettverkshastighet som er langt raskere enn selv den beste internettforbindelsen du kan kjøpe i dag for private hjem. Som i de fleste tilfeller er 1 Gbit/s.

Det som påvirker hastigheten når du prøver å strømme video til TV-en over det trådløse nettverket, er antallet samtidige tilkoblinger. Og det handler først og fremst om antenner.
Som en tommelfingerregel kan en trådløs ruter kommunisere med én enhet per antenne. ZenWiFi BD4 har fire innebygde antenner i hver enhet. Det betyr at rundt 12 enheter kan sende og motta data samtidig i et nettverk med tre mesh-noder. I praksis vil det være litt færre, ettersom ruterne også må bruke antennene til å sende data mellom hverandre.
Her merkes mangelen på den ekstra 6 GHz-kanalen, siden den vanligvis brukes til backhaul – trafikk mellom rutere. En løsning på dette problemet er å koble sammen ruterne i mesh-nettverket med en kabel. Men da forsvinner noe av den trådløse sjarmen ved nettverket.

Firkantet – praktisk – hvit
Asus ZenWiFi BD4 har et enkelt designet kabinett. Hjørnene er litt avrundede, men det er fortsatt en lite elegant hvit plastboks (også tilgjengelig i svart). På baksiden finner du to Ethernet-porter som kan brukes til å koble en av ruterne til internettboksen, koble til kablede enheter eller koble ruterne sammen. Det er ingen USB-porter for eksterne lagringsenheter.
Hver ruter har selvfølgelig også sin egen nettadapter. Byggekvaliteten er dårlig, og ledningen er ultratynn, men de får jobben gjort, og det er verdt den lave prislappen.

Et liten miljøhjertesukk: I tråd med de grønne bestrebelsene leveres ruterne i en resirkulert pappeske, og det er ikke brukt skum i det hele tatt. Men hver ruter er pakket i en plastpose, og det samme gjelder ikke bare nettadapterne, men også de løse støpslene for henholdsvis EU og Storbritannia. Og disse settene er igjen pakket i plastposer. Det blir totalt 15 små plastposer for å pakke inn noe som ikke trengte ekstra innpakning.
Asus oppgir at i settet med tre rutere kan hver ruter dekke et område på opptil 600 kvadratmeter med trådløs dekning. For så store hjem ville jeg nok enten brukt mer enn tre mesh-rutere eller i det minste modeller med flere antenner. Spesielt hvis det var flere etasjer. I min leilighet på 100 kvadratmeter var dekningen fullt tilstrekkelig.
Veldig kort forklaring
Det første oppsettet av Asus ZenWiFi BD4 er enkelt til å være et så omfattende produkt. I likhet med flere andre nyere rutere, gjør mobilappen det meste av arbeidet etter å ha skannet en QR-kode på selve ruteren. Å sette opp den første ruteren er da enkelt nok. Prosessen kunne imidlertid vært beskrevet mer detaljert i den tynne installasjonsveiledningen, som har totalt tre linjer med forklarende tekst på hvert av de 29 språkene.
Enda mer uklart er oppsettet av påfølgende rutere i mesh-systemet. En guide i appen ville ha vært en stor og nødvendig hjelp. I de fleste tilfeller viser det seg at hovedruteren selv oppdager de påfølgende nodene og innlemmer dem i nettverket. Men dette kan ta tid. Ruter nummer to brukte flere timer på å finne sin plass i nettverket og optimalisere kommunikasjonen. Og ruter nummer tre måtte kobles til med en nettverkskabel før den ble funnet. Deretter kunne kabelen fjernes igjen.

Omfattende
Når mesh-nettverket først er satt opp, er det heldigvis ganske logisk å bruke appen. Og det er mange alternativer å sette seg inn i. Hvis du vil, kan du slippe løs din indre nettverksadministrator. Men i utgangspunktet trenger du ikke å rote med innstillingene.
Den finnes også omfattende muligheter for å sette opp foreldrekontroll for å beskytte barn i alle aldre mot upassende eller farlige deler av internett. Asus tilbyr også en sikkerhetspakke i flere lag som beskytter nettverkstilkoblingen, selve ruteren og de tilkoblede enhetene.
Hastighet
Asus ZenWiFi BD4 har en teoretisk maksimal hastighet på 3,6 Gbit/s. Selv om dette er mindre enn de mer avanserte – og dyrere – modellene, er det likevel langt mer enn selve internettforbindelsen din.
I praksis var den høyeste hastigheten på den trådløse tilkoblingen 860 Mbit/s. Målt rett ved siden av hovedruteren. Den faktiske kablede tilkoblingen til Internett ble målt til 982 Mbit/s.
Den andre ruteren i mesh-nettverket ble plassert på kjøkkenet, som er adskilt fra stuen av en betongvegg. Her ble det målt en nettverkshastighet på 564 Mbit/s. Selv om dette er en utmerket hastighet, er det likevel mindre enn det jeg har opplevd på mer avanserte rutere med et tredje frekvensbånd for backhaul-tilkobling.
Den tredje mesh-ruteren ble plassert på soverommet, som ligger i det fjerneste hjørnet av leiligheten – flere meter og flere betongvegger unna hovedruteren i stuen. Det er her det vanligvis oppstår dekningsproblemer. Ruteren klarte fint å koble seg til nettverket, og appen rapporterte at forbindelsen var god. Men hastigheten var likevel noe lavere: 179 Mbit/s. Dette viser at det fortsatt koster på hastigheten når signalet må passere gjennom flere koblinger (hindringer). Løsningen her ville være en kablet forbindelse direkte mellom ruterne.

Konklusjon
Asus ZenWiFi BD4 tilbyr Wi-Fi 7 mesh-nettverk til en virkelig attraktiv pris. Wi-Fi 7 er imidlertid noe tregere og mindre avansert enn de dyreste modellene.
I praksis trenger ikke dette å være noe problem, ettersom ruterne fortsatt er langt raskere enn internettforbindelsen din. Den virkelige begrensningen ligger i antallet samtidige enheter nettverket kan betjene. 10-12 samtidige enheter er greit for en gjennomsnittlig husholdning, mens den store nerdefamilien med mange tilkoblede smartenheter og datamaskiner i alle rom vil oppleve overbelastning på den digitale motorveien.
Utvalget av sikkerhets- og smartfunksjoner er imidlertid langt over det du kan forvente for prisen.
