TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)

Zenbook med forbedret Intel-prosessor

Etter en skuffende start for Core Ultra-prosessorene er Intel klar med en ny generasjon med bedre AI. Vi har testet den første maskinen. Er den bedre?

Av / 18.10.24 - 09:14
Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)

Home mener

  • Høyoppløst OLED-touchskjerm. Intels nye Ultra-prosessorer har nå fått de AI-kreftene de skulle hatt fra begynnelsen. En lett, rask og elegant PC til en helt fornuftig pris.
  • Selv om AI-ytelsen i NPU-en er tredoblet, kan grafikkprosessoren fortsatt slå den på hjemmebane.

2024 var ikke bare året hvor evnene for kunstig intelligens ble et viktig salgsargument. Det var også året hvor det ble lansert hele tre prosessorgenerasjoner for å oppfylle drømmen om AI-PC-en.

Som datamaskintester har jeg sett mangfoldige prosessorgenerasjoner komme og gå. Og med hver ny generasjon har en strøm av nye maskiner kommet til testing. Men 2024 har vært annerledes. I årets første måneder testet vi flere PC-er med de nye Intel Core Ultra-prosessorene, som utmerket seg ved å ha en neural processor (NPU) innebygd for å ivareta AI-beregninger. For eksempel Asus Zenbook 14 OLED, som vi testet i februar måned. Det var en ganske utmerket PC, men AI-regnekraften imponerte ikke. Faktisk skuffet Intels prosessorer ved å bare ha en tredjedel av den 40 TOPS AI-styrken som var nødvendig for Microsoft Copilot+.

Asus Zenbook S 14 (UX5406SA) 1
Zenbook S 14 UX5406. (Foto: Asus)

Det åpnet en plass i markedet til Qualcomm og deres Snapdragon X Elite-prosessor som hadde de nødvendige AI-kreftene. Derfor testet vi i løpet av sommeren en ny generasjon av AI-PC-er. For eksempel denne Asus Vivobook S 15.

Nå, hvor bladene på trærne etter hvert er i ferd med å få høstfarger, kommer enda en PC-generasjon, altså årets tredje. Intel har i all hast levert en ny og forbedret Serie 2 av Core Ultra-prosessorene.

Om den utgjør en forskjell for kriserammede Intel, som siden årsskiftet har mistet 60 prosent av sin verdi, og nå angivelig er til salgs, får vi se. Foreløpig ser vi her nærmere på den første PC-en med den nye prosessoren ombord: Asus Zenbook S 14 med etternavnet UX5406.

Annonse
Les også Vil Intel bli overtatt av Qualcomm? Den nye chip-produsenten Qualcomm vil angivelig forsøke å kjøpe Intel.

Asus lager mange Zenbook-maskiner, men S-modellene er de slankeste og mest elegante til hjemmebruk. Det er også denne, som bare er 13 mm tykk og veier 1200 gram. Lokket er utført i et komposittmateriale av keramisk aluminium, som skal være motstandsdyktig overfor risser og fettfingre slik at PC-en holder seg elegant over lengre tid. Maskinen fås i to trademark-farger, Scandinavian White og Zumaia Gray. Testeksemplaret var i Zumaia-varianten som også kunne kalles gråbrun.

Zenbook S 14_UX5406SA_Product photo_3I_Zumaia Gray_08 Zenbook S 14_UX5406SA_Product photo_3W_Scandinavian White _08
<
>
Zenbook S14 fås i hvit og gråbrun. (Foto: Asus)

Skjermen er, som vi har sett på andre modeller i år, en fargerik og klar 2,8K OLED-skjerm med 120 Hz oppdateringshastighet. Det er klart godkjent! Skjermen har dessuten touch-funksjon. Noe som er et pluss i de situasjonene hvor man ikke akkurat har skrivebordplass til en mus.

Tastaturet er overraskende bra. Vandringen på tastene er naturligvis kort, men tastene har den helt riktige motstanden, og det er ikke antydning av bevegelse eller vakling på tastene. Dette burde være en selvfølge – men det er langt fra alltid. Touchpaden er stor, og reagerer ganske kvikt med god respons.

Antall porter er, som vi har sett det på tidligere modeller fra i år, faktisk helt tilstrekkelig: to USB-C, en USB-A og en HDMI-utgang. Det betyr at man kan bruke Zenbook 14 til de fleste dagligdagse oppgavene uten at man må bekymre seg for adaptere.

Asus Zenbook S 14 (UX5406SA) 2
Tastaturet er overraskende godt og touchpaden stor. (Foto: Asus)

Litt mer intelligent Ultra

Prosessoren er en 1,8 GHz Intel Core Ultra 7-258V.

Man kan undre seg litt over at Intel har valgt å kjøre videre med samme prosessornavn og bare har kalt de nye modellene for ”Serie 2”. For bak fasaden er det snakk om en helt ny arkitektur. Serie 2-prosessorene hadde kodenavnet Lunar Lake, mens Serie 1 het Meteor Lake.

Den nye prosessoren har bare åtte kjerner og åtte tråder (Core Ultra 7-155H, som var i de tidligere testede maskinene, hadde 16 kjerner og 22 tråder). Men den har til gjengjeld en forbedret NPU. Intel opplyser på sin hjemmeside at den nye prosessoren klarer opptil 47 TOPS (trillioner instruksjoner per sekund). Det er omkring tre ganger så mye som første serie.

Les også For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye Asus Zenbook 14 er den første PC-en med Intels Core Ultra-prosessorer vi har testet. Og den gir deg lyst på mer av det samme.

Intel Arc-grafikken, som ble introdusert med første utgave av Ultra-prosessorene i desember, er fortsatt på plass.

Asus Zenbook S 14 har 32 gigabyte DDR5-RAM og 1 terabyte SSD-lager. Det er akkurat hva man forventer av en ultrabook-PC i prisklassen.

Benchmark

Selv om vi har med en helt ny prosessordesign å gjøre, fremgår det ikke tydelig av hastighetsmålingene som på de aller fleste områdene tilsvarer årets tidligere maskiner i samme klasse.

Prosessortesten Geekbench 6 endte med et resultat på 11 048 i multi-core og 2728 i single-core. Det er 10–20 prosent raskere enn den Asus Zenbook 14 vi testet først på året. Men tallene er ikke direkte sammenlignbare da prosessoren på den første modellen hadde en litt lavere arbeidshastighet. En score på 6587 er også fullt på høyde med PC-er i samme prisklasse.

Asus Zenbook S 14 (UX5406SA) 3
Zenbook S 14 er en solid og nydelig ultrabook-PC til jobb og studier. (Foto: Asus)

Grafikken går vi lett forbi, da tendensen er akkurat den samme. Intels integrerte Arc-grafikk er veldig god, men uten å være i gaming-klassen. Til å forhindre sløvhet i grensesnittet er den til gjengjeld perfekt. Og det er tydeligvis ikke blitt foretatt noen som helst endringer her i Serie 2 av Ultra-prosessorene.

AI – både og …

Noe som bringer oss videre til den mest spennende delen: AI-beregningene. Her er det for alvor endret på begrensningene. Nærmere bestemt har Intel flyttet dem inn på det territoriet som tidligere tilhørte Qualcomm. I Geekbench AI-testen oppnår Asus Zenbook 14 S et resultat på 25 622 i kvantisert score. Testen er ganske ny, så vi har ikke en lang serie av resultater å sammenligne med, men den Snapdragon-baserte Lenovo Yoga Slim 7x, som vi testet nylig, oppnår et kvantisert resultat på 22 029.

Les også Yoga på den kloke måten Som Snapdragon X Elite-basert PC er Lenovo Yoga Slim 7x på de fleste punkter jevnbyrdig med Intel-PC-er. Men AI-ytelsen er en faktor høyere.

Men så enkelt skal det ikke være. Det finnes flere forskjellige protokoller for AI-beregninger, og ikke alle maskiner støtter dem alle. Derfor er Asus’ resultat oppnådd med OpenVino, mens Lenovo støtter QNN. Tallene er på overflaten sammenlignbare, men det kan bety at én prosessortype er bedre til en bestemt type AI-beregning, mens en annen vil ha et forsprang på en annen oppgave. Og for å helle enda mer malurt i begeret har Asus-ens grafikkprosessor faktisk flere AI-muskler enn NPU-en. Målt med OpenVino yter den 28 412 i kvantisert score i Geekbench 6.

Asus Zenbook S 14 (UX5406SA) 4
Batteritiden er lang, og Zenbook S 14 kan være med overalt. Men pass på ryggen – og gjør ikke som på bildet! (Foto: Asus)

Mens den matematiske regnekraften ikke er endret markant siden forrige prosessormodell, ser det ut til at det har lyktes å skjære ned på strømforbruket. Batteritesten ender dermed på like under åtte timer. Det er omkring dobbelt så lenge som de Intel Core Ultra-maskinene vi testet tidlig på året!

Konklusjon

Asus Zenbook S 14 UX5406SA er en solid og nydelig ultrabook-PC til jobb og studier. Den veier ikke mye, og vil sannsynligvis være en trofast makker i vesken i årevis. Og den lekre 2,8K OLED-touchskjermen berettiger sammen med en helt fornuftig grafikkytelse prisen, som er noe høyere enn budsjettmaskinene.

Den nye serien av Intel Core Ultra-prosessorer ser ut til å holde løftene. Noe som er et (Copilot-) pluss. Men det må være en litt dårlig følelse for dem som har kjøpt en ny Intel-PC i januar å se den bli foreldet så raskt. Noe den kanskje heller ikke er, da regne- og grafikkraften i alle andre henseender er den samme. Og har du ikke bruk for å utføre AI-beregninger uten adgang til Internett, finnes der masser av tjenester, både betalte og gratis.

Asus Zenbook S 14 (UX5406SA) 5
(Foto: Asus)

Karakter
Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde