Den største ulempen med å jobbe på en bærbar PC er mangelen på skjermplass. De fleste oppgavene jeg utfører som teknologijournalist, krever minst to – og ofte tre eller fire – åpne vinduer på skjermen samtidig. Og det er ikke mulig på en 14-tommers ultrabook. I hvert fall ikke på en vanlig 14-tommers ultrabook.
Asus’ Zenbook Duo-serie utvider arbeidsområdet med en ekstra skjerm. I de første versjonene var den andre skjermen omtrent halvparten så stor som hovedskjermen, men med den nyeste versjonen har Asus gått hele veien og lagt til to like store OLED-skjermer i 3K-oppløsning (2 880 x 1 800 piksler). Dette gir Zenbook Duo et skjerm-til-kropp-forhold på nesten 190 prosent!
Ser ut som en vanlig bærbar PC
Når begge halvdelene av kabinettet er fylt med skjerm, er det ikke plass til et vanlig tastatur. Asus har løst dette på en etter min mening genial måte: Det løse tastaturet dekker den nedre halvdelen av kabinettet. Når den er forankret på denne måten, brukes bare den øverste skjermen, og Zenbook ser ut som en vanlig, litt klumpete bærbar PC.
Når tastaturet løftes av og plasseres på bordet for bedre ergonomi, våkner den andre skjermen til liv.
De to skjermene kan plasseres på forskjellige måter. Kabinettet har et innebygd stativ som gjør det mulig å stille hele datamaskinen på høykant. Eller du kan rotere PC-en en kvart omdreining og få to skjermer stående ved siden av hverandre.
Som å ha to skjermer på skrivebordet
Vi testet nylig Lenovo ThinkPad X1 Fold, som hadde en stor, fleksibel 16-tommers skjerm. På Zenbook Duo er skjermene i stedet fysisk adskilt, noe som etterlater en synlig kant mellom bildene. Dette gjør det mindre praktisk å jobbe med et stort dokument på tvers av skjermene. Hvis du har flere åpne vinduer som er fordelt mellom skjermene, er dette imidlertid ikke noe problem. Akkurat som når du bruker to skjermer ved siden av hverandre på en stasjonær PC.
Tastaturet er helt flatt og måler en halv centimeter på det tykkeste punktet. Det er en teknisk bragd at det er mulig å ha en brukbar tastevandring på noe så tynt. Men dette tastaturet er like godt å skrive på som et vanlig laptoptastatur. Og siden det nesten går i ett med skrivebordet, er ergonomien utmerket. Dette gjelder også styreplaten, som har en tydelig klikkfølelse når du trykker på den.
Alle innganger er der
Jeg har ofte kritisert spesielt Asus for å holde antallet porter på et minimum, spesielt på dyre bærbare datamaskiner. Zenbook Duo har faktisk det den trenger: to USB-C-porter med Thunderbolt og lading, en USB-A-port og til og med en HDMI-utgang. Med tanke på hvor mye elektronikk som er stappet inn i det tynne kabinettet, er det imponerende. Den har også en 3,5 mm kombinert lyd-/mikrofoninngang.
Ytelse
Mens utsiden er fantastisk, er innsiden av Asus Zenbook Duo mer gjenkjennelig. På de fleste punkter er den identisk med Zenbook 14 OLED som vi testet tidligere i år. Prosessoren er den samme Intel Core Ultra 7-155H, en 14. generasjons prosessor med integrert NPU (neural prosessor) og Intel Arc-grafikk, som allerede har bevist sin verdi flere ganger. Den eneste forskjellen mellom de to ser ut til å være at Zenbook Duo har 32 gigabyte RAM i stedet for 16 gigabyte.
Hvis vi begynner med Geekbench 6-prosessortesten, er en poengsum på 11 750 i flerkjernetest og 2 247 i enkjernetest utmerket etter 2024-standarder. Vi ser den samme trenden i kontorsimuleringen PCMark 10, der resultatet er respektable 7,456. Det kan sikkert gjøres raskere med en dyrere prosessor. Men etter min mening er det bedre og morsommere å bruke pengene på den doble skjermen.
Bra nok til video
Resultatene i de ulike 3D-benchmarkene ligner på det vi har sett på andre PC-er med Intel Ultra-prosessorer. Det betyr at grafikken ikke er på spillnivå, men at den kan brukes til grafikkintensive programmer. Og kanskje en runde CS:GO i pausen. Men her er resultatene litt bedre enn tilsvarende Zenbook 14. Størst forskjell er det i den mindre krevende Night Raid-testen, der Zenbook Duo oppnår 28,198, mens Zenbook 14 må nøye seg med 19,246.
Batteritiden på Zenbook Duo er ikke like god som på vanlige ultrabook-PC-er. Med begge skjermene slått på tok den intensive kontorsimuleringen litt over to timer å tømme batteriet, mens det tok tre timer med bare den øverste skjermen i bruk.
Konklusjon
Asus Zenbook Duo UX8406 er en svært annerledes PC, og det er vanskelig å finne noe å kritisere. Ytelsen er utmerket, og de to store skjermene gir et skjermareal som aldri før er sett i en 14-tommers bærbar PC. Og i hvert fall ikke til denne prisen.
Zenbook Duo koster 50 prosent mer enn Asus Zenbook 14 OLED, som på de fleste punkter har de samme spesifikasjonene, men regnestykket går opp, siden du får dobbelt så mange skjermer. Samtidig skal Asus ha ros for å ha laget en maskin som til tross for ekstra skjerm, støtteben og løst tastatur likevel veier under 1,7 kilo og er mindre enn to centimeter tykk.