TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Luksus til lavpris

Du trenger ikke å ha et gullkort i lommen for å få en lett og lekker ultrabook.

Av / 22.01.19 - 12:45
Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Home mener

  • Slank og velformet ultrabook. Den har stort sett alt det som en dobbelt så dyr modell hadde for et år siden.
  • Bare 256 GB lagringsplass og ingen touch-skjerm. Finishen er ikke fullt så eksklusiv. Tiltrekker seg fettfingre.

ZenBook er Asus minimalistiske ultrabook-serie. Vi har testet mange modeller fra serien, sist luksusmodellen ZenBook Pro 15. Felles for dem alle har vært en design som er skåret inn til benet, og gjerne en pris som matcher det eksklusive preget.

Men det finnes også mer tilgjengelige modeller, og ZenBook 14 UX433 er den rimeligste ZenBook-utgaven vi til nå har lagt hånd på.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T 1
Asus ZenBook 14 ser lekrere ut enn man skulle tro, sett ut fra prisen. Foto: Asus

Ser dyr ut

Ved første øyekast virker ZenBook 14 hverken nedstrippet eller billig. Kabinettet og lokket er i businessblå polert aluminiumfinish, og skjermen er virkelig stor, med en kun få millimeter bred ramme omkring. Tross den smale skjermkanten har de lykkes med å få plass til webkameraet i toppen av skjermen, slik at man slipper å bli vist i fugleperspektiv på Skype-møter.

Høyttalerne er skjult under et gitter av laserperforert aluminium, som går langs hele toppen av kabinettet. Og selv om lyden i en slank laptop aldri blir direkte fyldig, er lyden virkelig til å leve med. Det er for øvrig Harman/Kardon som har tunet lyden.

Skjermen er ikke hengslet langs bakkanten, men faktisk på undersiden av maskinen. Det betyr at kabinettet løftes litt opp fra underlaget når skjermen åpnes. Det gir både bedre ventilasjon og en litt bedre arbeidsstilling. Fikst!

Annonse
Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T 2
Skjermen er ikke hengslet langs bakkanten, men faktisk på undersiden av maskinen. Det betyr at kabinettet løftes litt opp fra underlaget når skjermen åpnes. Foto: Asus

Tastaturet er (naturligvis) bakbelyst, og tastene er store og behagelige. I en maskin som bare er 16 mm tykk, er lang vandring på tastene umulig, men motstanden i tastene er tilfredsstillende, og en hel dags notater i løpet av studiet er ikke noe problem.

En laptop på 13–14″ har akkurat plass til et tastatur i full størrelse, men ikke til et numerisk tastatur. Hvis man har bruk for å taste mange tall, kan ZenBook 14 kjøpes i en variant med numerisk tastatur innebygget i touchpad-en, som slås på med et trykk. Dette koster imidlertid ekstra, og den testede utgaven var uten denne funksjonen.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T 3
Sett fra siden blir ZenBook 14 nesten borte. Foto: Asus

Der de dyrere Zenbook-modellene virkelig gir uttrykk for minimalisme når det gjelder tilkoblinger, er det et ganske komplett utvalg av inn- og utganger på ZenBook 14. To USB-porter, samt en USB-C og en HDMI-utgang i full størrelse, betyr at man ikke må skaffe seg en stripe med adaptere for å kunne bruke maskinen ute i virkeligheten. Den har også en SD-kortleser.

Skjermen er “bare” full HD og uten touch. Det er ikke like luksuriøst som på noen av de dyrere ZenBooks, men det er helt tilstrekkelig i forhold til størrelsen og ikke minst prisen. Og viktigere er det at skjermen er klar, knivskarp og fargerik.

Benchmark

Da vi er i det behagelige sjiktet av prisskalaen, er innmaten ikke hentet fra aller øverste hylle. Prosessoren er en Intel Core i5-8265U på 1,6 GHz. Men det er fortsatt en åttende generasjon Squad-core med åtte tråder, noe som gjør den raskere enn flere av forrige generasjons i7-prosessorer. Geekbench-testen ga et resultat på henholdsvis 4341 (single-core) og 14 360 (multi-core). PCMark 10 testen endte på et resultat på 3819, noe som er utmerket for en maskin til kontorarbeid.

Som alltid kjørte vi for sammenligningenes skyld også ZenBook 14 på de grafikktunge Cinebench- og 3DMart-testene. Og med forventet resultat. Lette maskiner med Intel HD Graphics er bare ikke venner med tung 3D-grafikk. Men de ble likevel gjennomført, og viste også at kjølingen er ganske lydsvak. Da ingen kjøper en lettvekts-ultrabook til gaming, vil man neppe oppleve problemer med grafiske krefter. Photoshop fungerer fint, og selv spillet Counterstrike behersker den også – selv om styringen er som å svømme i sirup, hvis man ikke skrur ned på detaljene.

Asus ZenBook 14 UX433 kjører langt på literen. Asus oppgir en brukstid på “opptil 13 timer”. I vår intense batteritest, som simulerer intenst kontorarbeid uten noen form for kaffepauser, klarte maskinen 13,27 timer. Og det er glimrende, så med mindre du har pakket kofferten til et utenlandsopphold, er det ingen grunn til å ta med laderen.

Konklusjon

Asus ZenBook 14 UX433 er en svært rimelig maskin som føles langt dyrere. Den er lett og elegant, og kjører fint en hel dag på en lading. Og i motsetning til prestisjemodellene har den alle de portene du har bruk for. Prosessor og grafikkort er ikke dagens kvikkeste, men den løper fortsatt fra fjorårets luksusmodeller, som den gang kostet det dobbelte. Finishen er bare nesten på topp, og skjermen mangler touch. Men til prisen er det vanskelig å finne noe negativt å si om den.

Karakter
Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde