TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16)

En billig ultra-ultrabook som er nok for de fleste

Asus Zenbook 14 er den første PC-en med Intels Core Ultra-prosessorer vi har testet. Og den gir deg lyst på mer av det samme.

Av / 12.02.24 - 09:00
Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16)

Home mener

  • Den nyeste prosessorgenerasjonen utgjør en stor forskjell. Skjermen er nydelig og har høy oppløsning. Lett og kompakt nok til at du kan ta den med deg overalt. Overraskende billig.
  • Den er kraftig nok til kontorbruk, men "Ultra" i prosessornavnet bør ikke tas for bokstavelig.

Vi har testet mange av Asus’ bærbare Zenbook-maskiner. Prisene har variert, men de fleste har vært slanke og lette ultrabooks som er laget for å kunne tas med overalt og gjøre en hel dags arbeid uten å gjøre noe oppstyr.

Det har vært så mange generasjoner av samme tema at det er vanskelig å forestille seg at det er mulig å gjøre det så mye annerledes.

Og likevel er Asus Zenbook 14 med modellnavnet UX3450MA annerledes på ganske viktige måter.

 

Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16) 1
Opskriften er velkjent, men Zenbook 14 OLED er annerledes på flere viktige punkter (Foto: Asus).

På overflaten ligner den på sine utallige forgjengere i samme serie: En slank, kileformet enhet i et marineblått kabinett. Med en 14-tommers skjerm er PC-en litt større enn et A4-ark. Vekten på 1,3 kg er flere hundre gram tyngre enn rekordholderne, som veier under én kg, men det er likevel så lite at du må sjekke vesken for å se om datamaskinen følger med eller ikke.

Annonse

Der Asus Zenbook 14 UX3405MA skiller seg synlig fra forgjengerne, er på skjermen. Asus har nå rullet ut OLED-skjermer i alle prisklasser. Og du får ikke bare en OLED-skjerm med livlige farger og dype svartnivåer. Du får den i 2,8K-oppløsning og 120 Hz oppdateringsfrekvens. Og det i en PC som koster omtrent det samme som en smarttelefon i toppklassen.

 

Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16) 2
OLED-skjermen er i 2,8K-oppløsning og 120 Hz. (Foto: Asus)

Da jeg i fjor testet Zenbook S13, som kostet litt mer, og det eneste jeg hadde å utsette på skjermen, var at den manglet berøringsfunksjonalitet. Det er løst nå. Og med en raskere og større skjerm.

Som på tidligere Zenbook-modeller er skjermen hengslet på undersiden av kabinettet. Det betyr at PC-ens bakkant løftes litt opp fra bordet når skjermen åpnes, noe som er smart fordi det både gir en bedre skriveposisjon og bedre luftgjennomstrømning i kabinettet.

Gode taster

Et annet gjenkjennelig trekk ved Zenbook S13 er tastaturet, som er i det høyere sjiktet av tastaturer til bærbare PC-er. Tastene har riktig størrelse og følelse. Og tasteavstanden er et uunngåelig kompromiss når hele datamaskinen skal være mindre enn halvannen centimeter tykk når lokket er lukket.

Jeg må også nok en gang berømme Asus for å ha innsett at ingen blir lykkeligere av å ha så få porter som mulig, slik trenden var for noen år siden. I stedet skryter Asus nå av at Zenbook 14 har «de portene du trenger». Og det har den faktisk: To USB-C, én USB-A og en HDMI-utgang. Det betyr at du kan bruke Zenbook 14 til de fleste hverdagslige oppgaver uten å måtte bekymre deg for adaptere.

Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16) 3
Tastaturet er utmerket, og det er – endelig – nok porter. (Foto: Asus)

Dekselet er laget av et materiale som Asus kaller «plasma-keramisk aluminium», som er så godt som ugjennomtrengelig for fingeravtrykk. Noe som tidligere Zenbook-generasjoner har vært plaget med.

Lyden er levert av Harman/Kardon, og den oppfyller også kravene til Dolby Atmos. Akkurat som skjermen også er Dolby Vision-sertifisert, kan lyden fra de små innebygde høyttalerne høres litt tynn ut. Men lyden er ren nok til å underholde deg med en film i pausen eller etter jobb.

Betyr «Ultra» ultrakraftig?

Intels EVO-plattform har vært standarden for ultrabook-maskiner i en årrekke. Det har resultert i PC-er som starter opp lynraskt og har lang batteritid. Men det har også gjort testingen av de lette bærbare PC-ene til en øvelse i forutsigbarhet og repetisjon, der den eneste distraksjonen har vært et nytt generasjonsnummer og en påfølgende økning i antall prosessorkjerner.

Les også Overkommelig og superlett uten kompromisser Asus Zenbook S13 er en av de letteste og mest kompakte bærbare vi har sett. Og den er behagelig fri for kompromisser. Uten at det koster altfor mye.

I år har Intel gjort ting annerledes. For det første kalles ikke årets prosessorer for 14. generasjon. I stedet introduseres Ultra-betegnelsen på toppmodellene Core i5, i7 og i9.

Foruten at det høres smart ut (hva vil Intel gjøre neste år?), er det noen endringer i prosessorarkitekturen.

Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16) 4
Det er mer grafikkraft i det smale kabinettet enn vi er vant til. (Foto: Asus)

For det første må Ultra-prosessorene optimaliseres for kunstig intelligens. Dette vil sannsynligvis kreve en ny generasjon programmer for å utnytte mulighetene. Mer konkret er den nye grafikkplattformen Intel Arc. Den erstatter den gamle Intel Iris Xe Graphics. Noe det kan være all verdens grunn til å gjøre!

I versjonen av Asus Zenbook 14 UX340ME som vi testet, er det en Intel Core i 7 Ultra 7-155H med 16 kjerner og 22 tråder. Driftsfrekvensen er 1,4 GHz med mulighet for turbodrift opp til 4,8 GHz. På papiret minner disse spesifikasjonene mye om den nevnte Zenbook S13. Det samme gjør mengden RAM og SSD-lagring, som er på henholdsvis 16 gigabyte og 1 terabyte.

Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16) 5
Med en vekt på 1,3 kg er den flere hundre gram tyngre enn rekordholderne, men du må likevel sjekke vesken din for å se om datamaskinen er inkludert eller ikke. (Foto: Asus)

Benchmark

Når det gjelder daglig bruk til kontorarbeid eller studier, presterer Asus Zenbook 14 akkurat som forventet. GeekBench 6-prosessortesten ender med et resultat på henholdsvis 10 041 i multi-core og 2161 i single-core. På multi-core-siden er dette en forbedring på en tredjedel sammenlignet med fjorårets generasjon.

Kontorapplikasjonssimuleringen PCMark 10 ender opp med en poengsum på 6 052. Her er hastighetsforbedringen ikke fullt så markant. Men spørsmålet er hvor rask du trenger å være i tekstbehandling.

Intel Arc er testens vinner

Langt mer overraskende er grafikktestene. Zenbook 14 har ikke ytelse til gaming. Men jammen er Arc GPU-en så mye bedre enn Iris Xe!

I fjor tok vi hatten av for Zenbook S13, som besto 3DMark Time Spy-testen med en poengsum på 1564. Zenbook 14 dobler denne poengsummen til 2 994! Og dette er svært sammenlignbare datamaskiner når det gjelder pris. Zenbook 14 er til og med billigere.

Les også Den beste Mac-en for de fleste Apples nye MacBook Air med 15-tommers skjerm, er midt i blinken for mange som trenger en kraftigere Mac med større skjerm.

I batteritesten er alt det samme som i mange ultrabook-tester. Asus Zenbook 14 klarte nesten fire timer og et kvarter med intens kontorsimulering før batteriet gikk tomt. Det er ganske respektabelt. Og nok til en dag med vanlig arbeid eller studier.

Konklusjon

Asus Zenbook 14 UX3405MA er en ultrabook-bærbar PC som ved første øyekast ikke ser særlig annerledes ut enn tidligere Zenbooks. Eller fra andre ultrabooks i samme prisklasse.

Tiden og fremtidig programvare vil vise hvor avgjørende den kunstige intelligensen blir. Foreløpig kan vi si at vi har gnidd på lampen, men at ånden ennå ikke har dukket opp.

Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16) 6
Dekselet ser elegant ut. Selv etter en lang periode med bruk (Foto: Asus)

Det betyr ikke at Zenbook 14 er en skuffelse. Langt derifra. For det første har den rå datakraften økt betraktelig. Og siden prisen er lavere enn fjorårets tilsvarende modeller, er det ingenting å klage på. OLED-skjermen er også lekker. Selv om det nesten virker unødvendig å gi en arbeidsdatamaskin en oppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Den største forbedringen er Intel Arc-grafikken. I de fleste sammenhenger er hastigheten dobbelt så høy som for Iris Xe-grafikk i en tilsvarende 13. generasjons prosessor. Arc har til og med innebygd ray tracing-acceleration. Det betyr ikke at Zenbook 14 er en gaming-PC (et godt grafikkort for spill koster like mye som hele datamaskinen). Men den utvider utvalget av spill som kan brukes til pauseunderholdning.

Karakter
Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC