TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Duell: Asus ZenBook 13 UX333FN

Taiwan kommer til kort

Asus ZenBook 13 gjør et godt forsøk, men skuffer på målstreken. Spesielt med en skjerm som ikke lever opp til det forventede.

Av / 20.05.19 - 12:50
Asus ZenBook 13 UX333FN

Home mener

  • Lett og kompakt, men likevel robust formfaktor, med svært godt tastatur og NumberPad. I tillegg kommer god batteritid og mange tilkoblingsmuligheter.
  • Lyssvak skjerm uten touch og temmelig dårlig lyd. Ikke helt tilfredsstillende når det kombineres med svakere ytelse enn forventet og en gedigen pris.

Asus Zenbook 13 er en del dyrere enn Huawei Matebook 13, men er til gjengjeld litt mindre. Faktisk er Matebook 13 litt slankere enn Zenbook 13, men ellers har Asus’ ultrabærbare en imponerende kompakt og klart mindre formfaktor. Reelt sett er Zenbook 13 så liten at den mest av alt minner om den typen dameveske man kaller clutch. Så med en vekt på kun like over 1000 gram er den virkelig lett å ha med seg på farten. Likevel er den robust fremstilt av en legering av aluminium og magnesium, mens det solide såkalte ErgoLift-hengslet mellom skjerm og resten av maskinen faktisk løfter tastaturet en anelse, så brukeren får den perfekte skrivevinkelen.

Den kompakte formfaktoren betyr at det ikke er blitt plass til et tastatur i full størrelse, men selv om de enkelte tastene er litt mindre enn normalt, er det fortsatt god avstand mellom dem, og en god vandring samt taktil motstand i tastene gir en god skriveopplevelse. Asus har til og med fått plass til et numerisk tastatur – med den såkalte NumberPad-en, som tenner et lysende felt av numeriske taster på maskinens touchpad. Det fungerer overraskende bra, og det er litt vilt at man kan bruke touchpaden som touchpad mens de numeriske tastene er slått på. Det er bare et spørsmål om fingerspitzengefühl.

Asus ZenBook 13 UX333FN 1
Det kan virke som en fjollete idé, men den lille NumberPad-en som man kan få til å lyse opp på touchpaden til Zenbook 13, fungerer fremragende. Foto: Asus

Skjermen på 13” i 16:9-format var av typen anti-glare (det vil si matt) på vårt testeksemplar, men selv om den svært smale skjermrammen (95 % skjerm-til-kropp- forhold) er imponerende, er det samlede inntrykket av skjermen likevel litt skuffende. Oppløsningen er på 1920 x 1080 piksler, noe som ikke gir det største arbeidsområdet på den lille skjermen, og dessuten er skjermbildet langt fra det mest lyssterke på markedet, på samme måte som skjermen mangler touch-funksjonalitet. Det virker som et besynderlig valg på en så kompakt maskin.

Lyden er heller ikke den beste, selv om Asus lover både surroundlyd og optimert lydkvalitet sertifisert av Harman Kardon. De innebygde stereohøyttalerne leverer for så vidt en akseptabel lyd, men kobler man til hodetelefoner, blir lydbildet svært lite tilfredsstillende, og mangler både tyngde og bredde.

Selv om de to testeksemplarene av Zenbook 13 og Matebook 13 kommer med nærmest identiske konfigurasjoner – og Zenbook 13 med 16 GB RAM mot Matebook 13 sine 8 GB – så kommer Zenbook 13 inn på sisteplassen på stort sett alle punkter, når man sammenligner ytelsen. Både når det gjelder rå CPU-kraft, avvikling av alminnelige kontoroppgaver samt 3D-grafikk presterer Asus Zenbook 13 dårligere enn konkurrenten. Dog vinner Zenbook 13 klart når det gjelder batteriet. Her klarte Asus seg nesten dobbelt så bra i vår stresstest, men batteriet er også den klart største svakheten til Matebook 13.

Annonse

Sist, men ikke minst, må Asus Zenbook 13 ha ros for å være utstyrt med et større arsenal av tilkoblingsmuligheter (USB-A, USB-C, HDMI, microSD), hvor Matebook 13 bare kommer med 2 x USB-C.

Til tross for den kompakte designen, god batteritid og mange tilkoblingsmuligheter trekker Asus Zenbook 13 imidlertid det korteste strået i konkurransen mot Huawei Matebook 13. Spesielt den høyere prisen, kombinert med svakere ytelse og en klart dårligere skjerm, gjør utslaget.

Karakter
Asus ZenBook 13 UX333FN

Også i denne testen:

Huawei MateBook 13

Kina dominerer

Huawei Matebook 13 vinner duellen. Til en pris som er vanskelig å slå, utgjør skjermen og ytelsen hele forskjellen.

Flott og høyoppløst skjerm med touch og masser av lysstyrke og kontrast. I tillegg kommer god ytelse og lekker design til en meget konkurransedyktig pris.
Dårlig batteritid og kun ganske få tilkoblingsmuligheter, noe som tvinger deg til å bruke dongle. Viftestøy er også et irritasjonsmoment.
Les hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde
[]