TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

En stor sjel i en liten kropp

Asus bittelille sjarmtroll av en laptop har krefter som en fullvoksen gaming-maskin. Og så er den ikke engang dyr!

Av / 08.06.20 - 10:46
Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

Home mener

  • Prosessoren er akkurat like rask som dyrere 10. generasjons Intel-prosessorer. Veskevennlig og lett modell. Og den ser usedvanlig smart og avansert ut!
  • Selv om den er langt billigere enn tungvekts-gamere, må du fortsatt ta frem den store lommeboken. Ikke så rask som GeForce RTX 2080-maskiner.

Gaming har blitt voksen. Og den har tatt på seg det pene business casual-settet for å passe inn på kontoret.

Asus ROG Zephyrus G14 er det siste eksempelet på spillmaskiner som snakker til et voksent, stilbevisst publikum. Et publikum som gjerne vil ha de ekstreme kreftene fra gaming-maskiner med på jobben. Og som ikke er redde for å betale hva det koster.

Hvis man kjenner til Zephyrus-serien fra før, vet man at den består av slanke og lette gaming-bærbare i skarp design. Vi har testet flere av dem. Men denne vinner prisen. En 14-tommers laptop i magnesiumkabinett på bare 1,6 kg. Selv om den ikke er så sylskarp og kileformet som ekte ultrabooks, ligner den på overflaten ikke noe som rommer gaming-krefter.

Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T 1
Asus ROG Zephyrus G14 er på størrelse med en liten, litt kantet ultrabook-PC. Det i seg selv er en prestasjon. (Foto: Asus)

Lysavis i lokket

Man finner ingen tivoliblinkende RGB-lys, som pleier å være kjennetegnet på gaming-maskiner. Men det betyr ikke at Zephyrus G14 går i ett med omgivelsene. Dens helt spesielle kafe-tricks er “AniMe Matrix” – et lysdiode-display som er innebygd i lokket (på noen av modellene). I alt 1215 hvite LED-lys arrangert i et gitter som dekker halvparten av lokket, kan vise grafikk og animasjoner. Det er hundre prosent fritt for praktisk anvendelighet – men det ser tøft ut!

Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T 2
Den animerte lysavisen i lokket er rent skryt. (Foto: Asus)

Hvis jeg må kritisere noe – og det er jo min jobb – så er den smale rammen rundt skjermen ikke så ubøyelig som man kunne ønske på en maskin som skal leve det meste av livet i vesken. Selve kabinettet er helt stivt, men skjermen bøyer seg gladelig.

Annonse

De aller fleste maskiner vi tester, har uansett størrelse og pris en prosessor fra Intel under panseret. Men ikke her. Asus Zephyrus G14 er bygget over en AMD Ryzen 7-prosessor. Det gjør prisen lavere, men ikke nødvendigvis ytelsen dårligere.

Med en AMD-prosessor vil det være nærliggende å velge et grafikkort fra AMD-eide Radeon, men selv om Radeon lager utmerkede grafikkprosessorer, har valget falt på Nvidia GeForce RTX 2060.

Det er 16 GB RAM og 1 TB SSD-lager i den utgaven vi har testet. Det er hva man kan forvente av en maskin som skal være rask uten å koste skjorta.

Skjermen er Full HD (1920 x 1080 piksler) med en oppdateringshastighet på 120 Hz. Det er på ingen måte rekord (den har akkurat nå 300 Hz-skjermen på MSi GS66 Stealth). Men 120 Hz er fortsatt så raskt at kun feinschmeckere med sponsorkontrakt kan tillate seg å beklage seg over forskjellen. Skjermen er Pantone-validert, noe som betyr at også grafikere kan bruke den på jobben.

Hvis du ikke er interessert i den raske oppdateringshastigheten, finnes det også en 60 Hz-utgave med høyere oppløsning (2560 x 1440).

En stor sjel i en liten kropp

Som tester av blant annet gaming-maskiner får jeg sjansen til å legge hånd på den mest attraktive maskinvaren som kan oppdrives. Det kan man ikke unngå å bli litt blasert av, og jeg har i løpet av de siste månedene hatt flere spillmaskiner i min varetekt som var raskere og mer luksuriøse. Men de kostet også det dobbelte. Asus ROG Zephyrus G14 er så passende i pris og fortsatt eksklusiv at man ikke kan unngå å tenke over om det virkelig er nødvendig med den ferieturen …

Zephyrus G14 føles litt som en lubben ultrabook mellom hendene, men det er bare til man setter i gang med et spill. Da viser den at det ikke er fett, men muskler. Skjermen på 14″ er i underkant til lang tids gaming, med det er de mer populære 15,6″ laptop-skjermene også. Og det kan løses med en ekstra skjerm til spillhulen hjemme.

Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T 3
(Foto: Asus)

Benchmark

Prosessoren i Zephyrus G14 GA401 er som nevnt en AMD Ryzen 7. En gang var AMDs og Intels prosessorer nesten like utbredt, men i dag sitter Intel på størstedelen av markedet. Det har vært med på å presse prisen på AMD, og man kan få en komplett Ryzen 7-PC for det man må gi for en 10. generasjons Intel Core i9- prosessor.

Den 2,9 GHz AMD 7 4800 HS-prosessoren som sitter i Zephyrus G14, har 8 kjerner og 16 tråder. Altså samme antall som Intel Core i9 som satt i den dobbelt så dyre MSi GS66 Stealth – uten å nevne de øvrige forskjellene. Og vi må innrømme at den billigere AMD på ingen måte sakker akterut.

Geekbench 5-prosessortesten ender med et single-score resultat på 1117 og 7890 i dual-core. Det er så tett på i9s resultat at det må målfoto til. PC Mark 10-kontorprogramtesten ender på 5808. Det er ikke helt på samme nivå, men det er fortsatt tett på.

AniMe Matrix er hundre prosent fritt for praktisk anvendelighet – men det ser tøft ut!

Grafikktesten 3DMark TimeSpy ender på en score på 5783. Det er noe lavere enn på supermaskiner. Men vi har altså også “kun” å gjøre med et GeForce RTX 2060-grafikkort. Fire Strike-testen ender på 13 778. Det er veldig bra for en RTX 2060-maskin!

På denne plassen pleier vi å konstatere at kraftige gaming-maskiner ikke er egnet til batteridrift. Men Zephyrus G14 er unntaket fra regelen. PCMark-batteritesten kvernet løs i hele fire klokketimer før batteriet var tømt. De færreste gaming-bærbare klarer halvparten så lang tid!

Vi har i den senere tid sett en strøm av “sivile” gaming-PC-er som henvender seg like mye til digitalt kreative som grafikere og animatører, som til spillere. En målgruppe som Apple har oppfattet som sitt private territorium, men som stort sett alle PC-produsenter nå beiler etter.

Asus ROG Zephyrus G14 er enda en deltaker i den konkurransen, og den vil komme opp mot for eksempel MSi Prestige 14 og Alienware M15. Men ingen av dem har en så perfekt kombinasjon av størrelse, ytelse og pris.

Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T 4
Vi forutser at Zephyrus G14 blir like populær hos profesjonelle som hos spillere. (Foto: Asus)

Konklusjon

Asus ROG Zephyrus G14 GA401 er den hittil mest bærbare gaming-PC-en vi har testet på Lyd & Bilde. Selv om den ikke er så stor, kan den enkelt konkurrere i ytelse med større og dobbelt så tunge maskiner. Det er en prestasjon i seg selv, men ekstra imponerende er det at det har lyktes å holde prisen nede på et nivå hvor man ikke trenger å være profesjonell spiller for å rettferdiggjøre anskaffelsen. Faktisk forutsetter vi at den fine lille kraftkaren vil finne veien ned i vesken hos mange som slett ikke kjøper den for spillenes skyld, men for å bruke den til tungt grafisk arbeid. Og her kan den vise seg å bli noe av en columbi egg.

Karakter
Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde