TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple MacBook Pro 14″ M2 Pro (2023)

Tilbake på toppen av ønskelisten

14” MacBook Pro med M2 Pro-prosessor er den beste og raskeste bærbare i sin prisklasse. Men Apple bør oppgradere webkameraet.

Av / 24.02.23 - 07:29
Apple MacBook Pro 14″ M2 Pro (2023)

Home mener

  • Lynrask takket være ny prosessor. Samme glimrende skjerm som tidligere. Forbedrede nettverkstilkoblinger.
  • Innebygd webkamera støtter ikke ansiktsgjenkjenning eller ‘I Fokus’-funksjon.

For godt et år siden testet vi den på daværende tidspunkt splitter nye 14” MacBook Pro med M1 Pro-prosessor. Og vi hadde problemer med å få ned armene. For vi hadde ventet lenge på en reell fornyelse av Apples minste MacBook Pro-serie, som tidligere bare var tilgjengelig med 13” skjerm og den såkalte Touch Bar over tastaturet, som mange Apple-brukere ønsket langt vekk.

14”-versjonen av MacBook Pro fikk Apples mest populære bærbare tilbake på toppen av alle kreative brukeres ønskeliste, hvor den hører hjemme. Og selv om den nettopp lanserte og fornyede 14” MacBook Pro med M2 Pro-prosessor, som vi nå har hatt på testbenken, bare byr på få reelle forbedringer i forhold til sin forgjenger, er det fortsatt slik at den minste og billigste MacBook Pro er den beste bærbare datamaskinen kaffe latte-segmentet kan drømme om.

Skjerm

Først og fremst er skjermen den samme som på forgjengeren, og den er fortsatt fantastisk! Helt nøyaktig måler skjermen 14,2”, mens oppløsningen er på 3024 x 1964 piksler, noe som gir en pikseltetthet på 254 ppi.

Skjermteknologien introduserte tech-giganten fra Cupertino sammen med iPad Pro fra 2021. På Apples marketingspråk kalles teknologien for Liquid Retina XDR, men i virkeligheten er det snakk om en Mini-LED-design, som bruker over 10 000 lysdioder på tvers av hele baksiden av skjermen, og dermed leverer en lysstyrke på 1000 nit på full skjerm (opptil 1600 nit peak-lysstyrke) og en kontrast på 1:1 million.

Apple MacBook Pro 14" M2 Pro (2023) 1
Det er fortsatt slik at den minste og billigste MacBook Pro er den beste bærbare maskinen kaffe latte-segmentet kan drømme om. (Foto: Apple)

I praksis skiller teknologien seg ut med det flotteste skjermbildet og den beste bildekvaliteten vi har sett på en MacBook til dags dato. Alt står knivskarpt, og når man for eksempel ser høyoppløst video (4K HDR), er både kontrasten i bildet og fargerikdommen rett og slett slående.

Annonse

Den høye peak-lysstyrken betyr at solskinn, refleksjoner i vannoverflater, snølandskap, osv., lyser opp og skaper et mer realistisk og fengende bilde enn vi før har sett på noen bærbar maskin. I tillegg kommer 120 Hz oppdateringsfrekvens, som tilpasser skjermens oppdatering til innholdet. Resultatet er en helt sømløs videoavspilling uten noen form for hakking.

Med den innebygde grafikkprosessoren (GPU) i M2 Pro kan den nye MacBook Pro for øvrig trekke flere eksterne skjermer. Det nøyaktige antallet kommer an på skjermenes oppløsning og måten de er tilkoblet på. Slik kan man for eksempel ha to eksterne skjermer med 6K-oppløsning og 60 Hz oppdateringsfrekvens tilkoblet via Thunderbolt 4. En annen mulig kombinasjon er en ekstern 6K-skjerm med 60 Hz via Thunderbolt, samt en ekstern skjerm med 4K-oppløsning, men opptil 144 Hz oppdateringsfrekvens via HDMI 2.0.

14” MacBook Pro kan også drive en ekstern skjerm med 8K-oppløsning og 60 Hz oppdateringsfrekvens via HDMI-porten, så man har med andre ord tallrike muligheter for å jobbe stasjonært med den bærbare maskinen, uansett hvilke behov man måtte ha.

Apple M2 Pro

Vårt testeksemplar er den billigste utgaven av 14” MacBook Pro med M2 Pro-prosessor, så ovennevnte konstellasjon av støttede eksterne skjermer er et uttrykk for hva den minste M2 Pro-prosessoren kan trekke.

Apple MacBook Pro 14" M2 Pro (2023) 2
Den nye M2 Pro-modellen er bare ca. 10–12 prosent raskere i diverse Benchmark-tester enn forgjengeren, 14” MacBook Pro med M1 Pro-prosessor. (Foto: Peter Gotschalk)

I vår testkonfigurasjon har CPU-en i M2 Pro-prosessoren 10 kjerner (med seks høytytende kjerner og fire effektivitetskjerner). I tillegg kommer en GPU med 16 kjerner.

Den nye 14” MacBook Pro fås også i dyrere versjoner, for eksempel M2 Pro med 12 CPU-kjerner og 19 GPU-kjerner, og M2 Max-prosessor også med 12 CPU-kjerner, men med 30-kjerners GPU (som i tillegg kan oppgraderes til hele 38 kjerner når man kjøper maskinen, men da må man også ta den helt, helt store lommeboken opp av lommen). Og bare som et eksempel støtter den aller best konfigurerte modellen av MacBook Pro med M2 Max, drift av opptil fire eksterne skjermer, inkludert opptil tre eksterne skjermer med 6K-oppløsning ved 60 Hz via Thunderbolt, og en ekstern skjerm med opptil 4K-oppløsning ved 144 Hz via HDMI.

Men selv om man må nøye seg med litt færre eksterne skjermer, rykker den minste utgaven av M2 Pro-prosessoren likevel fra alt og alle i prisklassen når det gjelder rå ytelse. Ingen Intel-basert Windows-PC i samme prissegment kan følge med når MacBook Pro folder seg ut. Hverken Dell XPS 13 Plus 9320, HP Spectre x360 eller Microsoft Surface Laptop 5, som alle tre er ganske nye ultrabooks velegnet til samme målgruppe, når 14” MacBook Pro til anklene når det gjelder den rå ytelsen.

Apple-MacBook-Pro-M2-Pro-and-M2-Max-ports-left-230117 Apple-MacBook-Pro-M2-Pro-and-M2-Max-ports-right-230117
<
>
Antall porter og tilkoblingsmuligheter har ikke forandret seg særlig. Også M2 Pro-utgaven av MacBook Pro er utstyrt med Touch ID, HDMI 2.0, SDXC-kortleser og MagSafe 3 til strømforsyningen. I tillegg kommer en 3,5 mm minijack til hodetelefoner samt tre USB-C-innganger med Thunderbolt 4. (Foto: Apple)

Den nye M2 Pro-modellen er imidlertid bare cirka 10–12 prosent raskere i diverse Benchmark-tester enn forgjengeren, 14” MacBook Pro med M1 Pro-prosessor. Så hvis du allerede har investert i forgjengeren og bare er ute etter flere prosessormuskler, er det ingen grunn til å ta frem kredittkortet.

Tilkoblingsmuligheter og forbindelser

Antall porter og tilkoblingsmuligheter har heller ikke forandret seg så mye. Også M2 Pro-utgaven av MacBook Pro er utstyrt med Touch ID, HDMI 2.0, SDXC-kortleser og MagSafe 3 til strømforsyningen. I tillegg kommer en 3,5 mm minijack til hodetelefoner samt tre USB-C-innganger med Thunderbolt 4. Og de gammeldagse USB-A-portene har fortsatt ikke kommet tilbake, så man må fortsatt ha et par dongler med i vesken hvis man vil bruke de mest alminnelige USB-inngangene samt diverse tilbehør sammen med MacBook Pro.

Til gjengjeld har Apple endelig kastet seg på Wi-fi 6E-toget, noe som sikrer raskere trådløst nettverk, hvis man har Wi-fi 6E-utstyret i orden hjemme. Bluetooth-forbindelsen er blitt oppgradert til versjon 5.3, som blant annet inkluderer LE Audio, som forbedrer lydkvaliteten via den trådløse forbindelsen, og i tillegg har strømforbruket blitt senket og forbindelsens sikkerhet hevet.

Det sitter det samme såkalte FaceTime-webkameraet i den nye MacBook Pro, som betyr at den nye modellen heller ikke støtter FaceID. Det ville ellers ha vært en kjærkommen oppgradering, og det er også litt merkelig at ‘I Fokus’-funksjonen (som kan følge deg rundt i bildet under videosamtaler), som vi kjenner fra iPad Air og iPad Pro, ikke har nådd frem til MacBook Pro ennå.

Faktisk har Apple sørget for at man kan få ‘I Fokus’ til å virke med den nye MacBook Pro, men det er takket være en ny funksjon i macOS Ventura – kalt kontinuitetskamera – som lar brukeren bruke iPhone som webkamera.

MacBook Pro kan helt automatisk gjenkjenne og bruke kameraet på iPhone når den er i nærheten, uten at brukeren må vekke og velge den. Forbindelsen etableres trådløst. Det er takket være ultravidvinkelkameraet i iPhone at ‘I Fokus’ kan fungere i praksis, men vi synes at det er merkelig at man må passere flere hjørner for å få noe til å fungere, der standard bare virker hvis man bruker en iPad i stedet for MacBook Pro.

Konklusjon

Har du allerede investert i en 14” MacBook Pro med M1 Pro-prosessor, er det ingen merkbar gevinst for deg ved å kjøpe den nye modellen. For alle andre er det bare å tømme sparegrisen. I denne prisklassen kan man neppe kjøpe noen bedre bærbar maskin akkurat nå.

Apple MacBook Pro 14" M2 Pro (2023) 3
Den nye 14” MacBook Pro fås også i dyrere versjoner, for eksempel M2 Pro med 12 CPU-kjerner og 19 GPU-kjerner, og M2 Max-prosessor likeledes med 12 CPU-kjerner, men med 30-kjerners GPU (som også kan oppgraderes til hele 38 kjerner når man kjøper maskinen, men da må man også ta den helt, helt store lommeboken opp fra lommen). (Foto: Apple)

Den nye M2 Pro-utgaven av MacBook Pro byr på skyhøy ytelse, forbedrede trådløse forbindelser, og ut over det den samme glimrende skjermen som vi kjenner fra forgjengeren.

Den eneste grunnen til at 14” Macbook Pro med M2 Pro-prosessor ikke får vår absolutte toppkarakter, er at vi gjerne hadde sett at Apple hadde oppgradert det innebygde webkameraet. I 2023 forventer vi både FaceID og ‘I Fokus’-funksjonen fra en bærbar til nesten 28 000 kroner.

Karakter
Apple MacBook Pro 14″ M2 Pro (2023)
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde