TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
PÅSKE TILBUD - 6 uker for kun 6 kr!

TEST: Apple MacBook Air 15” M4 (2025)

En finslipt ultraportabel arbeidshest

En lett datamaskin med lang batteritid og utmerket ytelse, hva mer kan man ønske seg?

Av / 07.04.25 - 13:00
Apple MacBook Air 15” M4 (2025)

Home mener

  • Tilstrekkelig ytelse for vanlige brukere. Lett, men likevel meget bra batteritid. Endelig et bra webkamera. Kan bruke to eksterne skjermer. Fås nå med mer minne.
  • Langsom skjermoppdatering. Få porter.

MacBook Air har gått fra å være en ekstrem tynn og lett datamaskin, men med store begrensninger, til å bli en fornuftig basismodell for de som ikke trenger Pro-modellen. Etter at Apple begynte med sine egne systemkretser, trenger man hverken klage på ytelse eller batteritid. Vi har testet 15-tommermodellen, men det finnes også en 13-tommer, hvor forskjellen, foruten skjermen, bare er litt dårligere høyttalere.

Design og spesifikasjoner

Apple har klokt nok ikke endret noe på designen siden den forrige modellen. Det er fortsatt en stilren laptop, som til tross for at det er den billigste modellen, føles mye mer luksuriøs enn majoriteten av Windows-laptoper. Den nye friske himmelblå fargen erstatter romgrå, men for øvrig kan den fortsatt fås i sølv, gull eller marineblå. Den føles riktig nok mer mot turkis, men vi har fått positive kommentarer på fargen.

Apple MacBook Air 15” M4 (2025) 1
Himmelblå, om man nå kan kalle den det, sammenlignet med sølv. (Foto: Jonas Ekelund)

På innsiden har fjorårets M3-kretser blitt byttet ut med Apples nye favoritt, M4. Foruten litt mer effektivisert arkitektur har den fått to ekstra kjerner, og det er dette som har gitt maskinen en dytt i ytelsen. Siden i fjor har 16 gigabyte minne blitt et minimum, et løft som trolig ble gjort for å kunne kjøre Apple Intelligence. Dermed slipper vi å fraråde kjøp av 8 GB-modellen, da det går fint å kjøpe den billigste. Den kan dessuten også endelig fås med 32 GB minne for oss som ofte har alt for mange programmer kjørende samtidig.

Tilkoblinger og finesser

Et område hvor man virkelig merker forskjellen mellom Air og Pro, er hvor mange porter som finnes. Her får man foruten MagSafe-ladeporten, bare to USB-C porter med Thunderbolt-støtte samt en 3,5 mm audioport. Man må altså klare seg uten nettverksledning, HDMI-port og minnekortleser. Er det et must, må man tåle å ha med seg adapter eller rett og slett en USB-hub.

Apple MacBook Air 15” M4 (2025) 2
Foruten MagSafe-ladeporten er det litt dårlig med tilkoblinger. (Foto: Jonas Ekelund)

Det er ikke mange påtagelige forbedringer med maskinvaren, men en vi virkelig setter pris på, er at den har fått et nytt Facetime-kamera. Borte er det gamle trøtte 1080p webkameraet, og den har i stedet fått det moderne 12 megapiksler Center Stage-kameraet. Utover oppløsningen er bildekvaliteten betydelig bedre, samt at den automatisk sentrerer personen i bildet, og zoomer ut om en ny person kommer inn i bildet. Dessuten har den støtte for bordvisning, en modus der man kan ha demonstrasjoner på bordet uten å måtte vinkle om kameraet fysisk.

Annonse
Les også TEST: Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro) Et ytelsesmonster som tross den høye prisen faktisk må kalles prisgunstig.

Skjermen

Med den tidligere modellen med M2-systemkretsen kom endelig en 15-tommer for oss som setter pris på å ha flere vinduer åpne samtidig på skjermen. Det var tidligere den lille detaljen som gjorde at vi syntes det var verdt å bære rundt på den tunge MacBook Pro. Nå kan også vi spare ryggen og ha en smidig Air med oss.

Vi savner imidlertid raskere skjermoppdatering, noe som har blitt standard selv på billigere mobiler, og som gjør at man roper opp når en skjerm ikke har det. Det hadde også vært hyggelig med en matt skjerm, eller nano-tekstur som Apple kaller det, som man kan kjøpe til Pro-modellen. Har man blitt vant til det, blir man irritert på refleksjonene på standardskjermene. Men helt klart, noen finesser vil nok Apple spare til toppmodellen.

Apple MacBook Air 15” M4 (2025) 3
Endelig kan man bruke to skjermer sammen med laptopen. (Foto: Apple)

Den store nyheten er i stedet at man nå kan bruke to eksterne skjermer. Det kunne man sant nok også med MacBook Air M3, man da måtte man slå av laptopen for å slå av den interne skjermen. Ikke spesielt praktisk. Nå støttes altså tre skjermer samtidig, inkludert den innebygde.

Ytelse

Apple liker å slå rundt seg med tall som at den siste modellen er 10 eller til og med 20 ganger raskere enn tidligere modeller. Man da må man være klar over at det sammenlignes med den fem år gamle Intel-modellen av MacBook Air. Ikke spesielt relevant. De fleste som går og funderer på å oppgradere, kjøpte nok M1-modellen da den store oppgraderingen med Apples egne systemkretser kom. Og visst er M4 mye raskere enn den, men tallene er ikke like ekstreme.

Apple MacBook Air 15” M4 (2025) 4
Ytelsene er imponerende for en så tynn og lett laptop uten vifte. (Grafikk: Jonas Ekelund)

Vi vil si at nye MacBook Air er omtrent 50–70 prosent raskere enn modellen med M1-systemkretsen. Fortsatt en reell ytelsesøkning. Sammenlignet med fjorårets M3-modell er den 15–20 prosent raskere om man bare bruker en prosessorkjerne. Takket være de ekstra prosessorkjernene er den imidlertid hele 20–30 prosent raskere når den bruker alle. Litt overraskende er det Neural Engine, det vil si AI-prosessoren, som har blitt betydelig raskere som en forberedelse til Apple Intelligence.

Apple er som vanlig litt vage når det gjelder batteritiden, og snakker om hvor mange timer man kan surfe med den eller se på video. De hevder 18 timers bruk, og det er nok ingen overdrivelse. Vi kjørte kontorarbeid på den en hel arbeidsdag på batteri, om enn i energimodus, og hadde såpass mye batteri igjen at vi sikkert hadde kunnet bruke den hele arbeidsuken uten å lade.

Konklusjon

Vi har lenge rost MacBook Air, men det har alltid vært med et par reservasjoner. Enten det har vært at basismodellen hadde for lite minne, at webkameraet var kjedelig, eller at vi hadde ønsket å kunne koble til flere eksterne skjermer. Nå kommer MacBook Air M4 og gjør opp for alle de problemene på en gang. Så hva skal vi klage på nå? Det er synd at det er så få porter. Det er omtrent det. Ellers er det bare å ta av seg hatten og gratulere Apple med en perfekt laptop for vanlige brukere, og i tillegg også på jobbreisen.

Karakter
Apple MacBook Air 15” M4 (2025)
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

Populær

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,-
154,- / mnd
154,- / mnd
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Zenbook Air?

Chromebooks: Er de verdt pengene?

Trenger du egentlig mesh?

Trådløst nett i lommen

Prosessoren er det beste ved den

TV i arbeidstiden? Hvem, meg?

Vi har testet Apple Intelligence på Apples nye MacBook Pro

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Lyd & Bilde