For første gang i manns minne har Apples MacBook Air fått ny design. Vi vinker farvel til det kileformede utseendet, og sier god dag til en slank og lett bærbar maskin. Den er flat som en pannekake – akkurat som Apples nye 14” MacBook Pro fra 2021, bare litt mindre og ikke på langt nær like tung.
Men den oppdaterte designen er ikke det eneste som er nytt på 2022-utgaven av Macbook Air. Den er også den første maskinen vi tester med Apples splitter nye M2-prosessor.
Den nye M2-generasjonen er basert på en 5 nm (nanometer) arkitektur, som gir opptil 100 GB/s minnebåndbredde, opptil 24 gigabyte integrert minne (mot tidligere 16 gigabyte) og opptil 35 prosent bedre grafikkytelse, lover Apple. Og ytelsen skal være 18 prosent bedre i forhold til den M1-prosessoren som vi allerede kjenner. Og da M1 allerede vasker gulvet med langt de fleste Intel-baserte maskiner, har vi sett frem til å prøvekjøre den første M2-modellen på markedet for å se om den lever opp til forventningene.
M2
Det korte svaret på det spørsmålet er – ja, det gjør den. Både i daglig bruk og i Benchmark-tester er den M2-baserte MacBook Air markant raskere enn de slanke Windows-PC-ene i samme prisklasse som vi har testet i det siste. Som for eksempel Huawei MateBook 14s og HP Spectre x360. I Geekbench 5 scorer Macbook Air henholdsvis 1921 poeng (single-core) og 8892 point (multi-core) – mot for eksempel 1604 og 4950 poeng fra HP Spectre x360 eller 1501 og 5927 poeng fra Huawei MateBook 14s. Det er nesten på nivå med tidligere nevnte 14” MacBook Pro! Når det gjelder den generelle ytelsen, er MacBook Air takket være M2-prosessoren stort sett like rask som Pro-modellen. Til tross for en markant prisforskjell.
Sistnevnte kommer riktignok “bare” med Apples M1 Pro-prosessor, men i vår testkonfigurasjon bød MacBook Pro på 16 gigabyte RAM og en integrert GPU med 14 kjerner, hvor MacBook Air må nøye seg med åtte. Den forskjellen gjør seg selvfølgelig bemerket i de Benchmark-testene som har fokus på den grafiske ytelsen. Her scorer MacBook Pro 34 166 poeng i Geekbench 5 Compute og 4415 poeng i Basemark GPU, mens MacBook Air må nøye seg med henholdsvis 23 683 og 2565 poeng. Det kan synes som en stor forskjell, men det må understrekes at Macbook Air fortsatt er markant raskere enn de førnevnte Windows-PC-ene når det gjelder grafikkytelsen.
Det betyr i praksis at MacBook Air klarer de fleste alminnelige grafiske oppgaver som bilderedigering, rendring av video eller avspilling av video i 8K-format uten de store problemene. Likevel, hvis du har mange tungere grafiske oppgaver, som kanskje i tillegg skal avvikles på samme tid, er det Macbook Pro du skal ha.
Til gjengjeld klarer MacBook Air seg helt uten vifter. Uten å bli varm.
Ligner MacBook Pro
Som nevnt har den oppdaterte MacBook Air fått ny design slik at den ligner Apples nyeste MacBook Pro-modeller. Det gjelder ikke bare den fysiske utformingen, men også diverse komponenter. For eksempel er det innebygde webkameraet blitt oppgradert til 1080p oppløsning. Skjermen på MacBook Air har nå fått en såkalt notch i toppen av skjermen, hvor webkameraet er plassert.
I tillegg er den savnede magnetiske MagSafe-kontakten til strømforsyningen tilbake, og MacBook Air har fått innebygd hodetelefoninngang, som takler tungdrevne hodetelefoner med høy impedans.
Apropos lyd, så kommer den nye MacBook Air for første gang med fire innebygde høyttalere, som blant annet gjør den slanke ultrabærbare i stand til å støtte Apple Spatial Audio når man lytter til musikk eller ser video. Dolby Atmos klarer de også.
I forhold til fjorårets Macbook Air er skjermen blitt litt større (13,6” mot tidligere 13,3”), og den nye skjermen er med en maksimal lysstyrke på 500 nits også blitt litt mer lyssterk. Det er imidlertid fortsatt lang vei opp til Macbook Pros mini-LED baserte Liquid Retina XDR-panel, som kan klare opptil 1600 nits.
Som forgjengeren kan den nye MacBook Air trekke en 6K-skjerm, hvis man skulle ha en stående. Det er også mulig å bruke en nyere iPad koblet trådløst til som ekstern skjerm ved å aktivere Sidecar i systeminnstillingene.
Det er bare to USB-C/Thunderbolt 3-porter på maskinens venstre side, mens det på motsatt side er en 3,5 mm kontakt til hodetelefoner eller eksterne høyttalere.
Konklusjon
Den nyeste MacBook Air er på alle bauer og kanter den beste Air-modellen elektronikkgiganten fra Cupertino noensinne har sendt på markedet. Men det sier vi jo nesten hver gang. Det er bare vanskelig å få armene ned, når Apple igjen og igjen overgår sin egen rekordytelse.
Eneste strek i regningen er i virkeligheten prisen. For to år siden kostet vårt testeksemplar av MacBook Air med M1-prosessor 12 790 kroner, noe som virkelig var en fantastisk gunstig pris. Den nye modellen koster 15 990 kroner for en tilsvarende konfigurasjon, noe som gjør kjøpsbeslutningen litt vanskeligere.
Det er imidlertid ingen tvil om, at hvis budsjettet ditt befinner seg et sted mellom 14 000 og 16 000 kroner, får du vesentlig mer saft og kraft for pengene med en Macbook Air enn med en Windows-PC til samme pris.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser