TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Acer Predator Helios 300 (PH315-55-766X)

Når det nest beste er på toppen

Acer Predator Helios 300 er ingen toppmodell til fantasipris. Men ytelsen er i høy klasse, og skjermen er bedre enn ventet.

Av / 26.08.22 - 14:00
Acer Predator Helios 300 (PH315-55-766X)

Home mener

  • En lynrask maskin til en pris som ikke gjør altfor vondt. QHD-skjerm.
  • Pen er den ikke, og prisen for den høyere skjermoppløsningen er langsommere oppdatering.

Acers gaming-merke, Predator, har etter hvert bitt seg godt fast. Flere av maskinene vi har testet derfra, har vært blant de raskeste på tidspunktet. De har også vært tilsvarende kostbare.

Acer Predator Helios 300 er ikke en toppmodell, men befinner seg i det bedre sjiktet av premiumsegmentet. Altså en maskin man må spare til for å få råd til. Men ikke altfor lenge.

No-nonsens gaming

Acer Predator Helios 300 har en klassisk gamingdesign: Det vil si en forholdsvis tykk og tung PC i et kantet, kullsort kabinett (Acer kaller selv fargen Abyssal Black (avgrunnssort). Det sorte brytes kun av en logo i sølv og neonblått på lokket. Og siden vi er i gamingavdelingen, er alle tastene individuelt RGB-belyst. Men det er ikke den orgien av lysende fargestriper som vi har sett på dyrere gamingmaskiner.

predator helios 300 ph315 55 perkey backlit on black 05
Kabinettet er avgrunnssort, bortsett fra Predator-logoen. (Foto: Acer)

Faktisk minner den både i utseende og konfigurasjon om Shark 7G15-70TI, som vi testet nylig. Begge er no-nonsens maskiner, hvor ytelsen og prisen har veid tyngre enn designen. En spillmaskin kan godt være stor og tung, hvis den bare leverer varene i form av 3D-action med tilstrekkelig mange bilder i sekundet. Det er også lettere å oppnå tilstrekkelig kjøling når kabinettet er stort.

Høyere oppløsning enn normalt

Skjermen på 15,6 tommer er i gammeldags 16:9-widescreen-format, som fortsatt er normen til gaming. Men kabinettet er merkelig nok i det høyere 16:10-formatet. Det betyr en ganske bred ramme under skjermen. Skjermen er for øvrig ganske lekker, og oppløsningen er QHD (2560 x 1440 piksler), som er et fremskritt i forhold til det eldgamle Full HD-formatet.

Annonse

På grunn av den høyere skjermoppløsningen må man leve med en lavere oppdateringshastighet. 165 Hz er akkurat nok til å spille raske 3D-spill uten synlig hakking i bildet. Skjermen har Nvidia G-Sync for å forebygge at bildet knekker når det går varmt.

predator helios 300 ph315 55 perkey backlit on wallpaper win11 black 01
Skjermen på Helios 300 har QHD-oppløsning. I stedet for FHD, som vi har måttet nøye oss med i mer enn et tiår. (Foto: Acer)

Gode, fargerike taster

Tastaturet har som nevnt individuell belysning bak hver tast. Det har også blitt plass til et separat numerisk tastatur, uten å presse størrelsen på tastene for mye. Gamerne ville nok foretrukket at Acer hadde valgt å bruke all plassen på hovedtastaturet. Kvaliteten er for øvrig meget god. Tastene er uten slør og har akkurat den fastheten og motstanden som er nødvendig for å være sikre på om det er trykket eller ei. Noe som kan redde (eller ta) liv i kampens hete.

Et beist av en CPU

Og så kommer vi til den interessante delen: innmaten. De nye 12. generasjons-prosessorene fra Intel er svært raske. Og Helios 300 bruker en Core i7-12700H, et 3,5 GHz-beist med 14 kjerner og 20 tråder. Jeg var imponert over ytelsen i i7-12700 som satt i Shark 7G15-70TI. Og denne er et par kjerner bedre.

Grafikkortet er også her et Nvidia GeForce RTX 3070 TI med 8 GB videominne. Altså det nest raskeste Nvidia-kortet til bærbar bruk.

predator helios 300 ph315 55 perkey backlit on wallpaper win11 black 04
Tastene på tastaturet er individuelt bakbelyste i RGB-farger. (Foto: Acer)

Benchmark

Acer Predator Helios 300 er en PC til en noenlunde forståelig pris. Det vil si omkring halvparten av de supertunge maskinene. Men selv om prisforskjellen fra toppen er stor, er forskjellen i ytelse langt mindre.

Prosessortesten Geekbench 5 ender med et resultat på 12 506 i multi-core og 1704 i single-core. Kun den i9-bestykkede Asus ROG Flow Z13 har vært raskere. Og ikke så mye.

GeForce RTX 3070 Ti-grafikkprosessoren er akkurat nå den nest beste mobile grafikkprosessoren fra Nvidia. Og den klarer det fremragende. Faktisk er resultatet på 11 331 i grafikktesten 3DMark Time Spy det beste vi har målt til dato på en bærbar. Og de nærmeste konkurrentene hadde alle RTX 3080-grafikkort. Også i den rene raytracing-testen 3DMark Port Royal kommer Helios 300 inn foran den på papiret langt kraftigere MSI Creator Z17 (henholdsvis 6303 poeng for Acer og 5695 for MSI)

Batteritesten går bedre enn vi er vant til når det gjelder gaming-PC-er. Nesten fire timer tok det å tappe batteriet med en konstant simulering av kontorprogrammer. Det er flott, men uten praktisk betydning, da spill bruker langt mer effekt. Og ingen vil vurdere å bruke en så stor og tung PC som skolemaskin.

predator helios 300 ph315 55 perkey backlit on wallpaper win11 black 02
Acer Predator Helios 300 er en forholdsvis tykk og tung maskin, sammenlignet med de superslanke gaming-PC-ene vi har sett de siste par årene. (Foto: Acer)

Konklusjon

Acer Predator Helios 300 er en gaming-bærbar i en prisklasse som ikke er billig, men som tross alt er tilgjengelig for de fleste som vil bruke litt ekstra på hobbyen sin. Og de som velger å bruke de sammensparte kronene på Helios 300, får en ytelse som kan tilfredsstille alle andre enn de mest fanatiske proffene. GeForce RTX 3070 Ti-kortet er i alle henseender nesten like så raskt som et RTX 3080-kort, men betydelig billigere. Og prosessoren setter fart i både spill og ”seriøse” programmer. Med en oppdateringshastighet på 165 Hz er skjermen bare akkurat rask nok til krevende spill. Men det er et nødvendig og velvalgt kompromiss når oppløsningen skulle heves til QHD. Det er ikke så ofte jeg gir full toppkarakter til en mellompris gaming-PC. Men her er den fortjent.

Karakter
Acer Predator Helios 300 (PH315-55-766X)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC