Der er PC-er som er skapt til å oppnå store resultater. Som å vinne spillturneringer eller beregne banebrytende filmanimasjoner. Og så er det PC-er som er tilfredse med å jobbe med de mer ydmyke oppgavene på hjemmekontoret eller studiet. Acer Aspire 5 tilhører den sistnevnte kategorien.
Acer Aspire 5 med modellnavnet A515 er en stor og ganske nydelig 15-tommers maskin, som umiddelbart ser dyrere ut enn den er. Lokket er av sandblåst aluminium, men det som på resten av maskinen ligner metall, er sølvfarget plast. Det er OK, da vi er i den enden av prisskalaen hvor det må spares nådeløst på noe. Og da må det heller være pynten som prioriteres vekk.
Det er alle de inn- og utganger man har behov for, så lenge behovene ikke blir for sofistikerte: HDMI til ekstern skjerm (men ikke DisplayPort) og USB-C (men kun én og uten Thunderbolt). To av de tre USB-A-portene er av type 3.1. Det betyr at de kan overføre opptil 5 gb/s.
Stor, men matt skjerm
Skjermen er stor, noe som er fint, da maskinen nok spesielt skal brukes som alternativ til en stasjonær PC. Man får plass til flere åpne dokumenter på en gang. Til gjengjeld er Full HD-oppløsningen (1920 x 1080 punkter) i underkant til 15.” Lysstyrken på 220 nits er akkurat tilstrekkelig til innendørs bruk, men skjermen er vanskelig å lese i solskinn. Og uansett om det reklameres med en bred betraktningsvinkel, mister skjermen hurtig lysstyrke når man kommer bort fra aksen.
Det samme gjelder tastaturet, som er stort og med god avstand mellom tastene, som gjør det lett å skrive. Der er også et separat numerisk tastatur til glede for regnearksrytterne. Men tastene er kun i OK kvalitet. Hvis du ikke, som jeg, skal skrive på det i mange timer hver dag, er det imidlertid helt tilstrekkelig – og man må opp til minst dobbel pris før man kan regne med å møte bedre taster.
Alternativ til Intel
Vi har i det siste testet flere PC-er med AMD Ryzen-prosessorer i stedet for de ellers dominerende fra Intel. Og de har imponert på hastighet til en rimelig pris. Den finner man også i Acer Aspire 5, som bruker en 2.1 GHz Ryzen 5 5500U-prosessor. At man kan finne en sekskjerners-prosessor i en så billig PC, er litt av et mirakel.
Grafikken er også fra AMD. Der er dog ikke snakk om en separat grafikkprosessor, men om Radeon-grafikk, som er innebygd i hovedprosessoren. Grafikkdelen deler dermed også RAM med (resten av) prosessoren. Det er en økonomisk, men normalt ikke spesielt rask løsning.
Det bekreftes i praksis. Så lenge man holder seg til alminnelige kontorprogrammer, går det glimrende, og maskinen har masser av krefter. Men bildebehandling er ikke dens livrett. Og man kommer ikke til å bruke pausene i arbeidet på 3D-spill. Radeon-grafikkretsløpet støtter faktisk 3D-grafikk, men det går langsomt. Selv en eldgammel tittel som CS:GO, som har rykte for å kunne kjøre på nesten hva som helst, er uspillbar.
Benchmark
AMDs nyere Ryzen-prosessorer er virkelig hurtige til prisen. Selv om Ryzen 5 5500U er en billig mobilutgave, er den stort sett like rask som 10. generasjons Intel Core i7, som var i den dobbelt så dyre HP Envy 15, som vi testet nylig.
GeekBench 5-testen ender med et resultat på 1147 i single-core og 5081 i multi-core. Det er absolutt meget bra. PCMark 10-kontorprogramtesten får et resultat på 5073. Aspire 5 er med andre ord klar til seriøst kontorarbeid.
Som nevnt er integrert grafikk med delt minne ikke måten å oppnå høy grafisk ytelse på. Radeon-grafikken i Acer Aspire 5 er ikke bare langsom, men virkelig langsom! Til de fleste kontorprogrammer (video- og bilderedigering unntatt) er dette irrelevant. Og kyniske IT-administratorer kan i tillegg se en fordel i at utleverte arbeidsmaskiner ikke brukes til spill. Det er man sikret mot her!
Det er i seg selv imponerende at 3D-grafikktestene fra UL kan avvikles. Men en score på 1147 i Time Spy og 2979 i Fire Strike beviser at det ikke er på det feltet maskinen har sin forse.
Batteritesten fra PCMark 8 endte på 4:15 timer. Det er rikelig til en arbeidsdag borte fra laderen.
Konklusjon
Acer Aspire 5 er i denne utgaven en maskin som gir masser av regnekraft for veldig få penger. Med 16 GB RAM kan man kjøre så mange samtidige programmer, at de færreste vil oppleve flaskehalser. På tross av Radeon-navnet er grafikken langsom, og spill må man holde seg borte fra.
Skjermen er det stedet man tydeligst merker den lave prisen. Men som en arbeidshest til (hjemme)kontoret eller til studiebruk er den et fremragende kjøp. Og skal du lengre ned i pris, blir alternativet sannsynligvis en Chromebook.