Det er Logitech – og så er det Logitech. Selskapet har gjennom de siste årene utvidet arbeidsområdet sitt fra ”bare” å være den største museprodusenten til å levere alt det computer-tilbehøret som spesielt gamere og profesjonelle kreative skal bruke. Deriblant også mikrofoner. Logitech kjøpte i 2018 mikrofonselskapet Blue, som også er representert her i testen. Men Logitech Blue Sona er den første Logitech-mikrofonen under eget navn – men tydeligvis med Blues teknologi ombord.
Logitech Blue Sona tilhører klassen av semiprofesjonelle mikrofoner med XLR-tilkobling. Mikrofonen krever altså både en ekstern forforsterker og et lydinterface, som helst skal være bedre enn computerens innebygde lydkort. Man må også ha et mikrofonstativ eller en mikrofonarm til bordmontering.
Logitech Blue Sona er av den dynamiske typen. De er vanligvis solide og tåler også høye lydtrykk. Logitech oppgir et maksimalt lydtrykk på 129 dB med fem prosent harmonisk forvrengning.
Genial elektronikk
Dynamiske mikrofoner har ikke bruk for 48 volt phantomspenning, da de er bygget opp på samme måte som høyttalere og hodetelefoner, det vil si med en svingspole i et magnetfelt. Men Logitech har genialt valgt å utnytte phantomspenningen, som er standard i nesten alle mikrofonforsterkere, til å drive en liten forforsterker i mikrofonen.
Logitech Blue Sona krever fortsatt en skikkelig mikrofonforsterker, men den ekstra forsterkningen i selve mikrofonen forebygger støy i lange kabler, og gjør også impedanstilpasningen i forforsterkeren mer problemfri.
Som halvprofesjonell XLR-mikrofon er Logitech Blue Sona behagelig fri for bling og pynt. Mikrofonhuset er firkantet og grafittsort (mikrofonen fås også i hvit) og uten noen form for dekorasjon. Man må helt rundt til baksiden av mikrofonen for å finne Logitech-logoen på bak-klaffen, som er magnetisk festet og dekker over to skyveskiftere for henholdsvis bassfilter og heving av mellomtoneområdet. Mikrofonelementet er gjemt bak en sort vindhette i skum. For at det ikke skal bli altfor diskré og smakfullt, følger det med en ekstra vindhette i knallrødt skum.
Derfor er den verdt pengene
Logitech Blue Sona er testens dyreste. Men den demonstrerer ganske overbevisende hvorfor man bør vurdere å gi så mye for en mikrofon, når man kan få en streamingmikrofon med alt innebygd – og RGB-lys – for under halvparten. Den låter rett og slett bedre. Om lyden er den beste i testen, er en subjektiv vurdering, som i langt høyere grad er avhengig av smak. Men stemmer låter rent og uforvrengt.
I sin ”nøytrale” innstilling (uten bassfilter og heving av mellomtoneområdet) låter Blue Sona litt basstung. Noe som sannsynligvis er den beste frekvenskurven til podcast. Med heving av mellomtoneområdet blir stemmegjengivelsen subjektivt mer nærværende.
Konklusjon
Logitech Blue Sona er testens dyreste mikrofon. Det skyldes ikke antallet features, da den hverken har USB-interface, RGB-lys eller styreprogramvare med lydeffekter. Lydmessig er den til gjengjeld blant de beste. Lyden er varm og behagelig – og spesielt ren. På oppløsning og detaljer blir den imidlertid slått av HyperX – men det kreves nesten målfoto for å avgjøre det.
Også i denne testen:
Razer Seiren V2 Pro
Så varm som i gamle dager
Razer spiller på retrostrengene med Seiren V2 Pro, som er et behagelig og varmt selskap.
HyperX ProCast
Semiprofesjonell studiomikrofon
HyperX ProCast er ikke en mikrofon du bare setter på bordet og putter i USB-porten. Men den ekstra jobben oppveies av ekstra kvalitet.
Blue Yeti X
God mikrofon – med artig programvare
Blue Yeti X er en fin all-round-mikrofon med en programvarepakke som tilfører både nyttige og unyttige funksjoner.
JBL Quantum Stream
Begynnermikrofon med lys
JBLs billige bordmikrofon er grei nok til gaming, men ikke egnet til podcast og streaming.
HyperX QuadCast S RGB
Feature-bombe
HyperX QuadCast S RGB kan mye mer enn sin dobbelt så dyre storebror. Og den låter riktig bra.
Sennheiser Profile
Den passer for de fleste
Sennheisers USB-mikrofon vil gi deg god lyd på møter og være fin til podcast-nybegynneren.
Elgato Wave DX
Et funn til prisen
Elgato Wave DX er nesten like god som en analog kondensatormikrofon. Og den krever samme ekstrautstyr.
EPOS B20
Knivskarp design
EPOS B20 tar designprisen for flotteste formgivning. Den vil passe like godt på kontoret som i streamingstudioet.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser