TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

gruppetest: 5 MESH-rutere

Internett i hele huset

Det er ikke noe mer irriterende enn avbrudd i internettforbindelsen. Heldigvis har det kommet en enkel løsning – MESH!

Av / 08.08.18 - 16:00
5 MESH-rutere

Har du problemer med å få internett i hele huset, og har radiosignalene problemer med å gå gjennom vegger, etasjeskillere og gjenstridige byggematerialer. Da er det kanskje på tide å skifte ut den gamle ruteren. Spesielt med introduksjonen av det smarte hjem og de mange nye IoT-produktene er stabiliteten og dekningen av nettverket viktig. En normal ruter kan ha problemer med å nå rundt til alle kroker i hjemmet, og selv om man selvfølgelig kan forlenge og øke dekningen via en forlenger, kompliserer det bare saken ytterligere ved å tilføye ekstra trådløse nettverk til regnestykket. Nei, da må du heller vurdere et såkalt MESH-system, som sprer det samme nettverket rundt i hele huset. Det er litt dyrere enn en tradisjonell ruter, men gleden over et nett som dekker, er også tilsvarende større.

Et MESH-system består av flere små enheter som plasseres rundt i huset. Som en annen trådløs forlengerledning snakker de sammen og er derfor med på å spre ditt trådløse internett ut over et større areal enn hva den gamle ruteren var i stand til. Hver enhet er nemlig i seg selv en liten trådløs ruter med innebygde antenner. Radiosignalene kommer nå langt lettere rundt i alle kroker, og de bare områdene rundt omkring i huset blir nå i teorien dekket. Det er enkelt og ganske smart.

Det har flere og flere produsenter naturligvis også innsett, og bakgrunnen til at det i dag er et kjempemarked for disse MESH-systemene. Vi har tidligere sett på enkelte av dem, men har denne gangen samlet litt flere for å danne oss et større overblikk. Er de verdt pengene, og kan de faktisk erstatte en superruter til gaming og 4K-strømming? Det har vi bestemt oss for å undersøke.

Et par ting du bør være oppmerksom på …

Er det nok porter?

Går du fra en tradisjonell ruter med mange WAN-porter (kabel), kan det bli litt av en omveltning å gå over til et MESH-system. Antall utganger varierer mye, og det kan derfor bli nødvendig å rokere rundt på dingsene dine slik at alle beholder forbindelsen til nettverket. Har du for eksempel, som jeg, en mengde smarte hjem-broer på nettverket, slik at de alle kan snakke samme, er du ganske avhengig av den kablede forbindelsen, da ingen av disse kan kobles opp trådløst. En løsning kan være å kjøpe en såkalt nettverks-switch i tillegg, som gir deg flere porter.

Annonse
5 MESH-rutere 1
(Foto: Produsenten)

Hastigheten – ren markeds­føring

Stort sett alle trådløse rutere navngis i dag med AC i navnet, etterfulgt av et tall. Tallet er i teorien med på å angi hvor raske ruterne er, men er i realiteten mer et uttrykk for smart markedsføring, enn den reelle hastigheten. Tallet relaterer seg nemlig til summen av hastighet på de innebygde frekvensbåndene, og ikke den reelle maksimale hastigheten du kan oppnå for en enkelt tilkoblet enhet. De fleste rutere har i dag flere frekvensbånd. MESH-systemene i denne testen har hver to eller tre. Fordelen ved å ha flere er at man kan oppnå henholdsvis høyere hastighet og bredere dekning på samme tid. 2,4 GHz-båndene når langt, men er ikke så raske. 5 GHz er mye raskere, men når ikke så langt. Ved å ha begge båndene innebygget i samme ruter, får man i teorien det beste fra begge verdener. Fordi MESH-systemene benytter seg av en enkelt nettverks-ID, trenger du dessuten ikke å tenke over hvilket bånd du nå er tilkoblet. Systemet velger det mest optimale.

Da settene minner så mye om hverandre, er forskjellene også svært små. De bruker stort sett alle de samme prosessorene, har samme mengde RAM og gir på papiret samme hastighet på de innebygde frekvensbåndene. Installasjonen av dem foregår også på samme måte, og prisene er noenlunde identiske. Det er de små tingene som skiller klinten fra hveten.

Asus Lyra Trio

Strykejern med stråler i

Asus Lyra er et enkelt system med et usedvanlig utseende.

En annerledes design, lett oppsett og tilfredsstillende hastigheter.
Appen kunne godt trenge en kjærlig hånd, og det ville ha vært fint med flere funksjoner.
Les hele testen

Linksys Velop

De tre tårn

Linksys leverer, tross frustrasjoner, hurtig trådløst internett.

Nydelige enheter med gode spesifikasjoner. Linksys er kjent for kvalitet.
Oppsett tar tid, appen er rotete, og maskinvaren ser ut til å inneholde feil som gir varierende signalstyrke.
Les hele testen

TP-Link Deco M5

Fine til prisen

TP-Links skiver ser ikke ut som mye, men dekker godt.

Lette å sette opp, god dekning og gode betjeningsmuligheter.
Et ekstra frekvensbånd til å forbedre forbindelsen mellom satellittene og en USB-inngang til eksternt utstyrt hadde vært fint.
Les hele testen

Google WiFi

I all sin enkelhet

Google WiFi gjør det lett å komme på nett.

Selve enhetene er ganske pene å se på, og er ufattelig enkle å sette opp.
Fullt innblikk i eget nettverk krever aktivering av Googles skytjenester. Hastigheten faller jo lengre ute i kjeden du befinner deg.
Les hele testen

Netgear Orbi RBK50 AC3000

Orbi dekker bredt

Netgears Orbi-system når helt ut i krokene.

Orbi gir full hastighet rundt i hele huset. Det er lett å sette opp og komme i gang.
Det er litt få innstillingsmuligheter, og prisen er temmelig høy.
Les hele testen
Mikael Hansen
(f.1982): Frilansjournalist i L&B Home. Mikael begynte som teknologijournalist i Gamereactor i 2006. Derfra gikk han til magasinet GEAR, der han også fikk bred erfaring foran kamera. En mastergrad senere kom han tilbake som journalist i Lyd & Bilde og senere som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra PC-er til smartmobiler, smart home, lyd og gaming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC