Vanligvis blir det satt likhetstegn mellom gaming og høy pris. Skal du være med i toppen, må kredittkortet helst være gyllent.
Det er bare ikke den virkeligheten alle vi som ikke er profesjonelle spillere lever i. Derfor har vi denne gangen bedt produsentene om å sende oss sine beste alternativer til en pris som er betalbar. Det vil si omkring 15.000 kroner. Eller omkring det halve av supermaskinene. Det gir noen begrensninger – men faktisk færre enn forventet. I praksis er alle maskiner i denne testen raske nok til å spille de aller fleste spill i en rimelig oppløsning og grafikkvalitet. Faktisk er de på enkelte punkter bedre enn de monsterdyre maskinene vi testet tidligere i år.
Grafikk fra nest øverste hylle
Grafikkprosessoren er den viktigste komponenten i en gamingmaskin. Men samtidig den dyreste. Derfor er det spart litt på dette feltet. I stedet for Nvidia GeForce GTX 1080 som man finner i monstermaskinene, sitter det i alle maskinene en GTX 1060. Det betyr som en tommelfingerregel omkring halvparten av grafikkytelsen i forhold til GTX 1080. Men det er fortsatt rikelig, så lenge du ikke har bruk for å kjøre de nyeste spillene i 4K-oppløsning.
Skjerm
Dette bringer oss videre til skjermen. Og her får du i praksis det samme som på supermaskinene, nemlig Full H-oppløsning. Og som en nyhet har skjermene på økonomimodellene fått økt hastighet. De beste av dem har en oppdateringshastighet på opptil 144 Hz.
Prosessor og RAM
På prosessorfronten er det skjedd et generasjonsskifte. Det betyr at noen av PC-ene i testen var utstyrt med 8. generasjons Intel-prosessorer. Nærmere bestemt Core i7-8750H, som er en sekskjerners CPA. Det betyr at økonomimaskinene i dag har mer ren prosessorkraft enn forrige generasjons toppmodeller! Mengden av RAM er også kommet opp på 16 GB som standard.
Lagring
Alle maskinene i testen er utstyrt med både SSD-disk til rask oppstart, og en tradisjonell harddisk til de store spillinstallasjonene. Sammenlignet med luksusmodellene er SSD-en her imidlertid generelt langsommere utgaver.
Slik testet vi
Spillmaskinene må naturligvis testes med tunge 3D-spill, og vi har derfor utfordret maskinene med en rekke nye og representative titler. Selv om vi ikke er i superklassen, kunne alle spillene faktisk spilles med utmerket resultat. Spesielt da oppløsningen på en Full HD-skjerm ikke stiller de høyeste krav. I tillegg har vi naturligvis utført diverse målinger med vanlige testprogrammer, som GeekBench, CineBench, 3DMark og PC Mark. De to sistnevnte fra finske Futuremark. Hastigheten på SSD-disken ble testet med verktøyet HD tach. Utover grafikken så vi selvfølgelig også på de egenskapene som vi normalt vurderer bærbare maskiner på, som ergonomi, vekt, lyd og kvaliteten på skjermen.
Asus ROG STRIX GL504GM-ES244T
Fest og farger
Både skjermen og kabinettet er en fornøyelse å se på, men prosessoren er av den sløve typen.
HP Pavilion Gaming Laptop 15-cx081 5no
Ulv i fåreklær
Pavilion-maskinen ligner en alminnelig bærbar. Men det er krefter under panseret.
Lenovo Legion Y530-15ICH
Business-gameren
Lenovo tar et oppgjør med sin ”seriøse” image med en maskin som er spekket med gaming-saker.
MSi GE62VR-7RF 651NE Camo Edition
Kledd til kamp
MSi stiller opp med et festlig innslag i form av den kamuflasjemalte spesialutgaven.