Ved første berøring merker man at Chromebook 314 er det den er: en bærbar i det lavere sjiktet av ”prisbassenget”. Vekten på 1,5 kilo gjør Acers bærbare til den nest letteste i testen. Innmaten gjør heller ikke Chromebook 314 til en tungvekter. Flash-enheten er bare på 64 GB, og du får kun en dual-core Intel-prosessor.
Coveret og tastaturet er umiskjennelig plastaktig, men til tross for en lyssvak 14-tommers skjerm og lette spesifikasjoner vinner Acer Chromebook 314 seg ved nærmere bruk. Med en pris på under 3500 kroner er den bestemt verdt å vurdere til studiebruk.
Plusser og minuser
Så snart 314 åpnes opp, viser skjermen sine svake sider. Riktig nok får vi 1080p, altså en fin Full HD-skjerm, og en rimelig 60 Hz oppdateringshastighet, men fargene er matte og lyse. Til studiebruk er det neppe avgjørende, men mattheten er et problem i lysmettede omgivelser. Den påvirker for eksempel kontrasten i meldinger via det innebygde 720p-webkameraet og ved forskjellige betraktningsvinkler.
Chromebook 314 har ikke touch-skjerm, og kan ikke vendes 180 grader. Til gjengjeld støter ikke skjermen mot underlaget hvis du vipper den mer enn 90 grader bakover. Dette plager derimot testens to andre kombattanter fra Samsung og Asus.
Der Chromebook 314 for alvor henter poeng, er tastaturet. Med store, responsive taster og behagelig klikkelyd er Acers maskin fornuftig å jobbe med. Det samme er den raske og praktiske touch-paden.
Fornuftige forhold på farten
Sett utenfra kan Chromebook 314 virke tung og klumpete. Skinnet bedrar, da maskinen har vennlige glatte hjørner, er den lett å pakke ned i vesken. Vekten på 1,5 kilo bidrar til at Acers maskin i høy grad oppfyller hva vi ba om: nemlig en bærbar til studiebruk.
Til gjengjeld må man nøye seg med en delt Intel UHD-grafikkprosessor og fire porter, to med USC-A og to med USB-C, og ingen kortleser. Spill eller YouTube-videoer er ingen fornøyelse på Chromebook 314.
To bemerkninger: Batteritiden varer i test to timer lengre enn Acer opplyser, og N4020-prosessoren oppfyller minstekravet for å spille Minecraft, hvis man skulle ønske det.
Konklusjon
Da man ikke kan få alt her i livet, er det også en ulempe ved å velge Chromebook 314. I våre Benchmark-tester taper Acers maskin til konkurrentene. Hverken på CPU-delen, de grafiske musklene eller på den generelle ytelsen er Chromebook 314 noen høydehopper. I Octane 2.0 Plus scorer Asus’ maskin under ytelsen for en eldre Intel i5-3317U CPU.
Leter du etter en lett skrivemaskin med innebygd (gratis) kontorsuite til studiene, er Acer Chromebook 314 14” FHD derimot et godt alternativ.
Også i denne testen:
Asus CM1402FM2A
Elegant, men tung å jobbe med
Gruppetestens design-darling har en lekker skjerm, men er plaget av dumme valg fra Asus’ side. Tastaturet flopper, og vekten uthuler gleden ved nettbrett-bruk.
Samsung XE340XDA-KA1SE
Plastic fantastic for alle pengene
Samsungs Galaxy Chromebook Go lever opp til navnet ”Go”. Den er behagelig lett i bruk. Til tross for plastdesign er Go presentabel sett utenfra, men skjermen skuffer en del.