TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Chapter Audio Précis 250S

I søken etter perfeksjon

Den som søker etter den perfekte forsterker, vil søke forgjeves. Men Chapters nyeste integrerte kommer farlig nært!

Av / 22.04.10 - 12:00
Chapter Audio Précis 250S

Chapter Audio er blant produsentene som har satset på å gjøre det aller meste ut av en integrert forsterker. Først med Précis, som deretter ble erstat- tet av Précis mkII, og som nå finnes i sin hittil siste versjon i Précis 250S.

Den forrige versjonen av forsterkeren var svært lekker, med krummete kanter og faktisk nokså feminine trekk, der forgjengeren var noe mer kantete i formene. Det er fristende å sammenlikne Lamborg- hini Murciélago mot den gamle Countachen. Lyd- messig låt de to svært likt, det vil si de hadde ingen åpenbar egenklang, men gjenskapte nøytralt musikken som den var på plata. De var begge kjappere enn noen andre integrerte forsterkere vi hadde hørt, og opplevdes dessuten som langt kraftigere enn sin oppgitte effekt på 130 watt per kanal. Forskjellen lå i at den nyere forsterkeren hadde enda bedre kontroll i dypbassregisteret og dermed ga musikken en stødigere grunnmur å stå på, samtidig som det var tøffere å spille høyt med den. Begge forsterkerne ble til hver sin tid hyllet som undertegnedes favoritt, uansett prisklasse. Så kostet de da henholdsvis 55 000 og 65 000 kroner.

At forsterkeren nå har kommet i enda en ny versjon, skyldes først og fremst at CD-spilleren i samme serie, Sonnet 250S, var høyere enn den forrige Précis. Folk reagerte på det. Dermed fikk den nye versjonen tjukkere aluminiumplater over og under. En stor fordel med dette er at varme fordeles jevnere utover hele kabinettet, hvilket forlenger produktets levetid. I tillegg blir forsterkeren enda mer motstandsdyktig mot mekaniske vibrasjoner, noe som faktisk kan resultere i bedre lyd.

Når de først var i gang med en ny versjon, dyttet konstruktørene også inn strømforsyningen fra Couplet 250S, som de kunne hente mer kraft ut av, i tillegg til å gi den mer kondensatorkapasitet. I sann Chapter-ånd er strømforsyningen av type analog Klasse D, men selve trafoen er av type ringkjerne.

Effekt er nå oppgitt til 225 Watt pr. kanal. Og kjenner vi Chapter rett, er ikke disse tallene å tulle med. Strømforsyningen er nemlig så rask, at i korte intervaller (på transientene) kan forsterkeren avgi 600-800 Watt. Det skulle holde for de fleste!

Annonse

Klasse D
Analog Klasse D er en annen måte å forsterke signalet på enn normal Klasse AB. Det må ikke forveksles med digitalforsterkning. Klasse D jobber mye raskere enn normal AB, og forvrengningen er langt mer lineær. Chapter-ingeniørene mener at forvrengningen i Klasse D er langt enklere å eliminere, hvilket gir store lydmessige fordeler. Og Chapter-forsterkerne er meget motstandsdyktige mot utvendig stråling fra mobiltelefon, mikrobøl- geovn og trådløst nettverk. Legg en mobiltelefon oppå Précis 250S når den ringer, og det vil aldri komme noen ulyder fra høyttalerne.

Testutstyr
Forsterkeren har i testperioden fått bryne seg på ett og annet av snacksy utstyr. Undertegnedes nøy- trale og ytterst vellydende BASE-modifiserte Hegel CDP4 mk2 med digitalkonverteren Hegel HD10 har vært mest brukt, men vi har også vært innom PS Audio PerfectWave-drivverk og digitalkonverter (28 000 kroner hver – testomtale kommer!), samt den integrerte CD-spilleren Stello CDA500 (28 000 kroner). Fra tid til annen har Squeezeboxen fått kjø- re seg, og ved flere enn én anledning har det blitt spilt musikk fra pc-en via Spotify og Wimp, deko- det av HD10s USB-inngang. Høyttalerutvalget har strukket seg gjennom Anthony Gallo Nucleus Refe- rence 3.1 (34 000 kroner), via B&W CM9 (20 000 kroner) og PMC fact-8 (45 000 kroner) til Dynaudio Consequence Ultimate Edition (400 000 kroner!).

Kabler har variert, men har for det meste bestått av Synergistic Research Alpha Sterling XLR- og Alpha Quad-høyttalerkabler, begge med elektrisk skjer- ming. Vi har også vært innom diverse kabler fra Norost, MIT og Kimber Kable.

Lydkvaliteten
Da jeg endelig fikk råd til i siste liten å kapre meg et par av de glimrende, men dessverre nylig utgåtte Gallo Reference 3.1, var jeg en stolt og glad mann. Jeg bare digger det åpne lydbildet kombinert med en kontrollert og kompleks klanglig bassrespons – som på imponerende vis strekker seg ned til 34 Hz (dette er dypt til en så kompakt høyttaler å være!).

Sammen med Hegels integrerte forsterker H200 har de tilført stua en lyd som gir vanedannende musikkopplevelser. Resultatet er at jeg hører mer på musikk på fritiden enn jeg pleide.

Jeg var på forhånd usikker på hva som ville skje når Chapter-forsterkeren fikk innta plassen i stereo- benken. Jeg husker at den første Précis-versjonen i sin tid danket ut Hegelen i en sammenlikning. Men det var lenge siden, og på Pioneers dyre S-1EX- høyttalere. Mon tro hva slags forskjeller jeg vil oppdage når siste versjon kobles til Galloene?

Det skjer en hel del. Likheten er at ingen tone- områder stikker seg ut eller holder tilbake. Forskjel- lene er likevel mange. Chapter-forsterkeren avdekker en bråte detaljer som Hegelen ikke får frem. Detal- jene er små, men definitivt merkbare. Sangstem- mene åpner seg og puster mer, overtonene i cym- baler svever og føles nesten som de sprer gullstøv i lufta, og stereobredden er videre, mens lydbildet er dypere. Chapter rydder større plass til instrumentene, som både er store av størrelse og har sjenerøst med rom rundt seg.

Mest interessant er likevel bassresponsen. Chapter Précis 250S har en ekstrem dypbasskontroll. Gallo-høyttalerne er beregnet for å brukes med en
spesialtilvirket effektforsterker som kobles til en ekstra spole på basselementet, og som får bassgjen- givelsen ned til 22 Hz. Denne forsterkeren, som koster 12 000 kroner, føles overflødig når Chapter er koblet til. Bassen er nemlig fjellstø, og Chapter graver frem undertoner fra den dypeste avgrunn.

Kontrabassene på Schönbergs ”Wuthering Heights” går dypt, er store, og de har en vanvittig klar overtonestruktur. Fiolinene danser rundt og til- fører lydbildet en lekenhet som er vanskelig å forklare. Forsterkeren får tydelig frem den komplekse tone- strukturen i klassisk musikk.

Når det kommer til gjengivelse av kvinnevokal, er Ingrid Olavas nyeste album et godt eksempel. ”The Warrior” gjengis med så mange detaljer som undertegnede ikke har hørt fra denne sangen før, vi oppdager tonestrukturer i Olavas karakteristiske stemme som gir henne et enda større særpreg. Nerven i musikken forsvinner aldri. En ulempe med pinlig nøyaktige forsterkere kan være at de frarøver varmen og følelsen i musikken. Ikke Chapter. Den er lynkjapp, ultrapresis og klangnøytral, men lar likevel musikken få utfolde seg på det emosjonelle planet. Det blir aldri kaldt og følelsesløst. Bare riktig.

Begrensninger
Da vi i forrige måned fikk Dynaudio Confidence Ultra Edition inn på teppet, var det naturlig å la Chapter-forsterkeren få bryne seg på disse. Vi had- de da allerede hørt kvalitetene i forsterkeren, pluss at dens kraft burde være nok til å drive selv disse gigantiske høyttalerne. Hadde det bare vært så vel. Disse kravstore beistene har nemlig en oppgitt føl- somhet på 85 dB, målt en meter unna med 2,83 volt inn. Med sin 4 ohms impedans betyr dette 2 watt, noe som gir en følsomhet på 82 dB med én watt. Eller, rettere sagt, hvis lasten av normale høyt- talere tilsvarer en tilhenger, er Dynaudio-høyttaler- ne en lastebilhenger! De er nemlig 8–10 ganger mer tungdrevne enn de fleste andre høyttalere, og krever dermed 1000 watt der et normalt høyttaler- par kan klare seg med 100–150 watt.

Til tross for at Chapter Précis 250S er meget kraftig til en 200-watter å være, har den ikke kraftoverskuddet til å drive disse høyttalerne slik de bør. Når den tynes til grensepunktet av hva den trives med, er lydtrykket høyere enn vanlig trivselsnivå, men den som digger å danse med drinken i hånda og slipset rundt panna, vil ikke bli tilfredsstilt. Og tro meg, den som kjøper så digre og tunge høyttalere, hvor enn sofistikert prislappen er (400 000 spenn!), har ikke tenkt å la dem stå og spille taffelmusikk hele døgnet. Det skal dessuten sies at selv ved normalt lyttenivå låter det flatt og uengasjerende.

I mine ører låter faktisk Gallo-høyttalerne bedre med Chapter- forsterkeren. Vesentlig bedre. Men gi Dynaudio- høyttalerne nok kraft, og de låter helt sjef. Da må nok effektforsterkeren Chapter Couplet 400S eller et par av monoforsterkeren Couplet 500M til.

Vi fikk mer liv i Dynaudio-høyttalerne med Bla- delius Saga og Ymer, et forsterkersett til 150 000 kroner, altså det dobbelte av Chapter-forsterkeren. Det har merkbart mer kraft, og får mer liv og dynamikk ut av høyttalerne på alle lydnivåer. Men med Gallo Reference 3.1 synes jeg faktisk at Chapter låter mer innbydende. Bladelius- settet er litt mer energisk i overtonene og kan bli litt mye av det gode. Med alle andre høyttalere vi har testet med, gjør Précis 250S underverker med lyden. Vær klar over at en så detaljert forsterker understreker svakheter med signalkilden på godt og vondt. En CD-spiller du trodde låt varmt og fyldig, kan faktisk avsløres som en for- vrengningskilde når den er koblet til Chapter Précis 250S. Om du kjøper denne og er misfornøyd med lyden, er du herved advart: Sjekk alle de andre leddene i anlegget!

Konklusjon
Précis 250S er siste versjon av Chapter Audios in- tegrerte forsterker. På samme måte som med for- gjengerne, fikk vi reisning da vi hørte den. Makan til detaljgjengivelse! Dynamikken er ekstrem, oppløs- ningen likeså, og bassresponsen er vanvittig. Forster- keren gjengir bassen dypt og nådeløst, og samtidig med flere klangfarger enn vi er vant til å høre.

Forsterkerens egenskaper gjør at musikken får puste fritt i et gigantisk stort lydbilde. I bredden så vel som i dybden. Dette gagner alt av musikk, og enten du er fan av hiphop og rock, eller om du liker lavmælt jazz og vise, eller om du ønsker å dundre løs med kanonene på Tsjajkovskijs 1812-ouverture, vil du sette pris på denne forsterkerens evne til å kombinere stramhet og nøytralitet med musikalitet. Kraftmessig skal det mye til å tyne den til bristepunk- tet, men vi klarte det med ekstremt tungdrevne høyttalere. De fleste av oss har høyttalere av normal type og vil dermed aldri trenge noe kraftigere. Men det kan alltid avdukes enda flere detaljer i musikken. Vi vil aldri komme i mål. Når man tror man har funnet den perfekte forster- keren, dukker det opp en ny som er enda litt bedre. Men inntil Chapter Précis 250S sin over- mann høres, står den som en milepæl i den integrerte forsterkerverdenen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse
Lyd & Bilde