TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Jeep Avenger

Urban cowboy

Jeep Avenger fortjener tittelen som årets bil, den er nemlig et av de beste kjøpene blant kompakte crossovere.

Av / 18.07.23 - 08:24
Jeep Avenger

Home mener

  • Karakteristisk design kombinert med utmerket kjørekomfort og god rekkevidde, pakket inn i et kompakt karosseri med god bakkeklaring, til en meget god pirs.
  • En del veistøy i motorveifart. Leveres ikke med hengerfeste. Foreløpig bare som forhjulstrekker.

En Jeep uten firehjulstrekk høres like meningsløst ut som alkoholfritt øl, eller vegansk BBQ. Men etter å ha testet årets bil 2023, Jeep Avenger, er vi overbevist. Den kompakte crossoveren er et sjarmerende bekjentskap, og ikke minst, et veldig godt kjøp.

At bilen ble kåret til årets bil av en europeisk jury av biljournalister, er noe vi normalt tar med en klype salt. Men her må vi medgi at de har truffet blink.

Den kompakte crossoveren er ikke en ekte SUV. Men man sitter høyt, bakkeklaringen er høyere enn hos konkurrentene, og den er faktisk ganske kapabel i terrenget, tross at den bare har forhjulstrekk.

Jeep Avenger 1
Fire meter lang og høy bakkeklaring. Foto: Lasse Svendsen

Avenger er Jeeps første elbil, og med en aggressiv pris og en teoretisk rekkevidde rundt 400 km, appellerer den til mange som ønsker seg en kompakt elbil. Den er basert på Stellantis e-CMP elbilplattform, som den deler med blant andre Peugeot e-2008 og Opel Mokka, men Avenger er litt kortere på 408 cm. Det skyldes at Jeep har prioritert såkalte angrepsvinkler. Som kort fortalt sier noe om hvor bratte vinkler bilen kan forsere i terrenget.

Les også Kompakt komfort for stilbevisste Litt luksus har aldri skadet noen, mener franske DS Automobiles. De har helt rett.

Derfor er overhenget foran og bak hjulene, mye kortere enn på en e-2008, og bakkeklaringen på 20 cm er tre cm høyere enn på e-2008.

Annonse
Jeep Avenger 2
Den gule metallic-lakken gjør at Avenger stikker seg ut. Foto: Lasse Svendsen

Det gjør den altså bedre egnet til skogsveier, vinterveier og ikke alt for utfordrende terreng. Med egne kjøremoduser for snø, gjørme og sand, styrer bilen selv kraftfordelingen til forhjulene for best mulig framkommelighet. Og siden det er en Jeep, har den også hill descent program, som tar deg trygt ned en bratt bakke i krabbefart.

Man kan trygt ta med Avenger på veier en e-2008 eller for den del, en Volkswagen ID.3 ville kjørt seg fast på. 

Jeep Avenger 3
Med hill descent forserer Avenger bratte bakker lekende lett. Foto: Lasse Svendsen

Utstyr, drivlinje og rekkevidde

Størrelsen og prisen vil utvilsomt friste mange bilkjøpere som ikke bryr seg om firehjulstrekk. Men de er mer opptatt av rekkevidde. Jeep oppgir rekkevidden til 390-404 km, avhengig av utstyrsversjon, Som det finnes tre av. 

Den billigste og derfor enklest utstyrte, er Avenger Longitude. Den er godt utstyrt med blant annet 16-tommers lettmetallfelger, LED hovedlys, fem kjøreprogrammer, fartsholder, CarPlay, Android Auto, og mye mer.

Jeep Avenger bagasje 1 Jeep Avenger logo I Jeep Avenger logo II
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Ett hakk opp til Altitude-versjonen gir deg 17-tommers hjul, elektrisk bakluke, adaptiv fartsholder, navigasjon, ryggekamera og mer. Mens Summit legger til 18-tommers hjul, LED-lys foran og bak, automatiske fjernlys, ADAS assistentsystemer, og seter i delskinn. Summit-versjonen fører prisen opp til 409.900 kroner.

Jeep Avenger 4
Bak den karakteristiske Jeep-grillen, er det en elmotor på 156 hk, som driver forhjulene. Foto: Lasse Svendsen

Drivlinjen er den samme uansett utstyrsversjon. Med en elektromotor på 156 hk som driver forhjulene. Batteriet på 54 kWt gir Summit-versjonen en WLTP-rekkevidde på 390 km, og maks ladeeffekt er 100 kW. Det høres lite ut, men skal holde til en 34 minutter ladeøkt fra 0-80 prosent batterikapasitet.

Jeep Avenger 5
Forbruket på blandet kjøring, må kalles godkjent. Foto: Lasse Svendsen

Jeg endte med et forbruk på 15,2 kWt etter en 196 km testrunde med varierte kjøreforhold, fra urbane miljøer til motorvei. Det gir en praktisk rekkevidde på omlag 350 km, som må kalles godkjent. Det er mulig å oppnå et lavere forbruk, jeg så 14-tallet ganske lenge under testperioden – det er nesten 390 km rekkevidde, men er man hard på gassen fyker forbruket raskt opp i 18-19 kWt.

Avenger er ingen racer, 0-100 km/t på 9 sekunder skremmer ingen. Det er vel og merke dersom man kjører i sportsprogrammet, for det er bare da man får full effekt på 156 hk. Alternativt kan man faktisk presse pedalen ned til kickdown for maks effekt. Kjører man i normalprogrammet, senkes effekten til 109 hk, og i eco-programmet til 82 hk for å spare strøm. 

Jeep Avenger 6
Snø er blant de fem kjøreprogrammene. Foto: Lasse Svendsen

Jeg anbefaler normalprogrammet, det gir et godt kompromiss mellom effekten man trenger i hverdagen, og forbruk. Eco bør man bare velge dersom man har veldig lite strøm igjen, og trenger å komme seg hjem før batteriet er tomt.

Infotainment

Det er ikke bare utvendig Avenger ser tøff ut. Innvendig hadde Summit-versjonen vi testet, dashbord i samme farge som bilen, og valgbar stemningsbelysning, fargede delskinnseter, og masse lagringsplass.

Jeep Avenger forseter Jeep Avenger girvelger Jeep Avenger passasjerside
<
>
Foto: Lasse Svendsen

To skjermer gir deg masse informasjon. Begge kan konfigureres slik man ønsker, og føreren kan ha navigasjon, forbruk, hastighet og mye mer i skjermen foran seg, mens den 10,25-tommers skjermen på dashbordet, kan vise hva man ønsker. Stellantis Connect grensesnitt er litt gammeldags, og et stykke unna hva man får servert i en Polestar eller Volkswagen.

Jeep Avenger skjerm 1
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Vår Avenger var utstyrt med trådløs mobillading, Android Auto, Apple CarPlay, og seks høyttalere med til sammen 100 W effekt. Lyden fra anlegget kan best beskrives som tilfredsstillende, men siden man kan strømme musikken fra mobilen over Bluetooth, blir den bedre enn fra DAB-radioen.

Jeep Avenger mobillading Jeep Avenger skjerm 3 Jeep Avenger fargemodus
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Urban offroader

Designet er umiskjennelig Jeep, selv om bilen er designet, utviklet og produsert i Europa, for det europeiske markedet. Grillen foran, de karakteristiske baklysene, de ovale hjulbuene, og solide plastflater rundt hele bilen, forteller at ambisjonene er at også Avenger skal være en barsk Jeep.

Jeep Avenger bakkeklaring Jeep Avenger taklinje Jeep Avenger hjul
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Litt mye hardplast trekker ned inntrykket av interiøret, men plassen foran er god, det er masse lagringsplass til stort og smått og setene er svært komfortable. Man sitter høyt med god oversikt over det kantede panseret. Bakseteplassen er ikke all verden, sammenlignet med e-2008 eller ID.3, men det er mer plass her enn i en DS 3 e-Tense, og bagasjeromsvolumet på 355 liter, er bare 30 liter unna en ID.3s. 

Jeep Avenger bagasje 6 Jeep Avenger bagasje 5 Jeep Avenger bagasje 4 Jeep Avenger bagasje 3 Jeep Avenger bagasje 2
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Det er plass til ladekabler under det uttakbare bagasjeromsgulvet, og baksetet kan felles ned 60/40 til et volum på 1250 liter. Avenger kan forresten ikke utstyres med hengerfeste.

Jeep Avenger 7
Bakseteplassen er godkjent, men romslig er det ikke. Foto: Lasse Svendsen

Den gule Jeepen skiller seg ut i urbane miljøer, hvor den gode svingradiusen og de korte overhengene, gjør Avenger til en smidig og lettmanøvrert elbil. Den høye bakkeklaringen kommer av lengre fjæringsvei, og den svelger ujevnheter som trikkeskinner og Oslos elendige gatestandard med lekende letthet. 

Jeep Avenger 8
Avenger er like hjemme på landet som i byen. Foto: Lasse Svendsen

Ute på veien merker man at Avenger er satt opp for komfort, ikke sport. Den krenger litt i skarpe svinger, og understyrer merkbart hvis man kommer litt fort inn i svingen. Styringen er litt vag rundt sentrum, men den styrer villig inn og chassis-oppsettet er godt balansert. En bonus av å ha et hjul i hvert hjørne, og et lavt tyngdepunkt.

Jeep Avenger 9
Man sitter godt, ser godt, og komforten er god, men den kan ikke leveres med oppvarmet ratt.. Foto: Lasse Svendsen

Kjøreopplevelsen skjemmes litt av veistøy, spesielt fra Goodyear-dekkene på vår testbil. Man merker ikke så mye til det i lav fart, men på motorveien er støyen hørbar, om enn ikke skjemmende. 

Offroad-egenskapene er naturligvis ikke på linje med en Jeep Wrangler, men vår gule Avenger tok skogsbilveier med stoisk ro, og forserte ulendt terreng med den største selvfølgelighet. Jeg ville neppe kjørt til indre Mongolia med en Avenger, men jeg ville ikke hatt betenkeligheter med en dårlig vei til seters eller til fjells. 

Jeep Avenger 10
Dårlige skogsbilveier er barnemat for Avenger. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Avengers aggressive pris gir den en fordel sammenlignet med konkurrentene i samme klasse. Den kompakte crossoveren har en særdeles gunstig startpris, og selv den dyrere og topputstyrte Summit-utgaven, er konkurransedyktig. Sammenlignet med hva man får av tilsvarende elbiler fra Peugeot, Citroën, MG, Opel, fremstår Avenger som et virkelig godt kjøp. Rekkevidden holder i massevis for mange, den er sjarmerende barsk, har god kjørekomfort og grei plass for en så kompakt bil. Hjulstøyen trekker ned, og noen vil heller ha en Jeep med firehjulstrekk. Hvem vet, Jeep sier ingen ting, men det skulle ikke forbause oss om Avenger også kommer som 4X4.

Les også Se alle elbilene som kommer i 2023 De 30 viktigste elbilene.
Karakter
Jeep Avenger
Basic
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Gruppetest: Kjør sommeren i møte på to hjul

Bakhjulsdreven Model 3: Her får du mye for pengene

Når kjøregleden er viktigere enn rekkevidden

F-150 Lightning: Diger og deilig

Et knallgodt bilkjøp

Kia EV9: For en SUV!

Familievennlig AMG-rakett

Smart strøm til elbilen

Komfortabel langtursekspress

Fisker Ocean: Potensialet er der - om selskapet består

Kineseren er bedre enn konkurransen

Langtursekspressen

Lyd & Bilde