CarPlay er det nye innen iPhone for bil. I grove trekk flyttes funksjonaliteten fra din iPhone opp på pekeskjermen på bilstereoen, som for det første gjør det langt enklere å utføre og motta telefonoppringninger. Og siden telefonen er tilkoblet med USB-kabel i stedet for trådløs Bluetooth, er lyden på telefonsamtalene vesentlig bedre. Først og fremst for deg som sjåfør, men også motparten i andre enden vil kunne oppleve bedre lyd fra din stemme.
Musikk på mobilen
Dette er kun én av mange funksjoner. For plutselig er det også langt enklere å manøvrere gjennom musikkbiblioteket som er lagret på telefonen. I stedet for å fikle med telefonen i fanget (noe som dessuten er forbudt bak rattet under fart!), kan du enkelt bla i musikken med pekefingeren på bilstereoskjermen. Alle bilstereoer med CarPlay har nemlig pekeskjerm.
Er du lei av musikken på telefonen, er jammen meg også strømmetjenesten Spotify integrert, med tilgang til 30 millioner sanger direkte via den samme pekeskjermen. Her kan du kun bla i spillelister, favoritter og nye utgivelser, da søkefunksjonen har bortfalt med årsak i trafikksikkerhet. Bruker du derimot Wimp eller andre musikktjenester, må disse åpnes og manøvreres med selve mobiltelefonen, på gammeldags vis. Men musikken strømmes digitalt til bilsteroanlegget, via den tilsluttede USB-kabelen.
Men det er mer. For med CarPlay kan du dessuten enkelt få opp navigasjon direkte på skjermen. Dermed trenger ikke bilstereoen å ha innebygd navigasjon, fordi den belager seg på Apple Mapps som sitter i iPhone. Kartet og kjøreruten kommer direkte opp på bilstereoskjermen.
Stemmestyring
Engelsktalende har det enda enklere enn nordmenn. CarPlay kan nemlig styres direkte med talekommandoer. Du kan i prinsippet bare med stemmen fortelle hvor du vil kjøre, og kjøreruten legges opp. Si hvem du vil ringe, og til og med diktere tekstmeldinger. Men det er her den amputerte funksjonaliteten for nordmenn kommer inn i bildet.
Stemmekommandoer belager seg på den digitale assistenten Siri, som er innebygget i operativsystemet til iPhone. Men Siri snakker ikke norsk. Du kan prate til henne på engelsk, og dermed komponere engelske tekstmeldinger. Men prøv å få henne til å lese opp en innkommende melding du har fått på norsk, og du hører bare bla-bla-bla. Hvis du så forsøker å fortelle henne at hun skal ringe opp Stian eller Ole for deg, ringer hun enten opp en helt annen person på kontaktlista, eller hun sier høflig at hun ikke aner hva du snakker om.
Det samme gjelder om du vil prøve å få Siri til å gi deg kjøreruten til et geografisk sted. Uttaler du IKEA på engelsk, kan du ha flaks, men en gateadresse kan du blåse i.
Siri-funksjonen er det som løfter CarPlay fra ganske praktisk til fantastisk, men inntil hun forstår norsk, kan du se bort fra denne funksjonen.
Til tross for at vi ikke får Siri-funksjonalitet i Norge ennå, har jeg i testperioden brukt CarPlay mye. Ikke minst gir det mye bedre lyd fra musikken på min iPhone i forhold til om man overfører med Bluetooth (noe som også støttes). Men også stemmeoppkalling fungerer bedre enn med Bluetooth, og navigasjonen fungerer meget bra.
Også med Android
Bilstereomodellen Pioneer AVIC-F960DAB har CarPlay, men også såkalt AppRadio-modus, som også fungerer med Android-enheter. Kompatible apper kan da styres direkte fra dashbordet omtrent på samme måte som CarPlay. Android-brukere trenger imidlertid et tilkoblingssett i tillegg, som du finner her.
Stor skjerm
Stereoanlegget har dobbelt høydeformat (2-DIN), slik at skjermen blir stor nok for å vise kart. Den har også DVD-spiller, som også nyter godt av en større skjerm (6,1 tommer). Skjermkvaliteten er grei, men spesielt svartnivået lider under lyse forhold, og fargegjengivelse og kontrast varierer med betraktningsvinkel. Derfor er skjermen bare delvis egnet til filmtitting (husk at filmtitting er for sidemannen – ikke for sjåføren!).
DAB+
Anlegget har DAB+-radio, som gjør at det tar inn alle DAB- og DAB+-kanaler, i tillegg til FM. Den har også en funksjon som sømløst slår over til FM, skulle DAB-mottaket avta. For eksempel inne i en tunnel. Det forutsetter selvsagt at den samme kanalen finnes på begge bånd. Mange stasjoner gjør dette, men nyere kanaler finnes gjerne bare på DAB og DAB+, og kan dermed ikke benytte denne funksjonen. Når FM-båndet slukkes i 2017, vil dessuten ingen av kanalene kunne ta nytte av denne funksjonen i Norge. Adjø, FM. Da hjelper det lite at undertegnede synes FM låter bedre enn DAB også i bil, grunnet litt slank lyd og en del komprimeringsartefakter i diskantområdet. Men i likhet med det rimeligere anlegget AVH-X3600DAB, er lyden fra DAB bedre fra AVIC-F960DAB enn med en DAB-modul som kobles til en eksisterende FM-radio.
Les også: DAB i bilen: lett som en plett
Hører du på DAB-radio, har anlegget dessuten en time-shift-funksjon, som gjør at du kan spole inntil fem minutter tilbake under direktesending, og du kan også pause en direktesending i like mange minutter.
SD-kortleser
Foruten å spille musikk fra CD, DVD, radio og tilkoblet mobiltelefon (via CarPlay eller Bluetooth), så kan anlegget også spille av musikk- og videofiler fra SD-kort. SD-kortleseren sitter i front og støtter SDHC-standarden, som betyr minnekort med inntil 32 GB lagringskapasitet.
Lydkvalitet
Jeg har anlegget installert i min Skoda Octavia 2005-modell, med originale høyttalere. Fordi Pioneer-anlegget har en ganske bra EQ-funksjon, kan man klemme vesentlig mer bass ut av de gamle Skoda-høyttalerne, enn jeg kunne med det originalmonterte anlegget. F960DAB er dessuten kraftigere, og låter bedre ved høyere lydnivåer.
Lyden er god fra radio, som jeg hører mest på, men også meget bra både spilt fra CD og min iPhone. Lydkvaliteten er også ganske bra strømmet trådløst via Bluetooth, men den blir litt slankere.
Lydbilde etter sitteposisjon
Det finnes også en funksjon hvor anlegget stiller lyd ut ifra sitteposisjon. Velg for eksempel Foran-V for best mulig lyd bak rattet. Da stilles forsinkelse til alle høyttalerne slik at de treffer mest mulig samtidig der du sitter, i tillegg til at lydnivået justeres for samtlige høyttalere, slik at det oppleves som om man på sjåførplass sitter midt i lydbildet, i stedet for å få nesten all lyd fra venstre fronthøyttaler. Jeg synes denne funksjonen fungerer ganske bra, men siden jeg ofte kjører med passasjerer, og funksjonen ikke er tilgjengelig via en direkteknapp, men man må innom menysystemet for å finne den, så lar jeg den som regel være avslått.
Navigasjon
I tillegg til å navigere med iPhones innebygde kart via CarPlay, har F960DAB faktisk også innebygd sin egen GPS-navigasjon, med helt egne kart fra NavGate. Litt smør på flesk, hvilket indikerer at enheten ble produsert før det ble bestemt at den skulle få CarPlay. Pioneers navigasjon er mer avansert enn den du får via CarPlay, med trafikkoppdateringer, fartsgrenser og varsling av fotoboks. Dermed kan Pioneer-navigatøren gi en bedre rute ut ifra trafikkbildet, i tillegg til å spare deg for sure fartsbøter.
Selve kartet liker jeg faktisk bedre fra Apple, da det er noe mer detaljert, men en ulempe er at navigasjonen går litt treigere. En rute med mange svinger og lyskryss etter hverandre er avhengig av at GPS-en hele tiden vet hvilket kryss du har passert, for å geleide deg igjennom neste. Det går noe tregere med CarPlay, som kan gi noen kjipe omkjøringer dersom du kjører litt for fort, uten å vite hvor du skal.
Stemmevarsler
Som utgangspunkt er stemmevarsler slått på, og Pioneers navigasjon ligger i bakgrunnen selv om du ikke har valgt den. En fordel er at det hele tiden står hvilken gate du kjører i selv om du har anlegget i radio-modus. En ulempe med stemmeadvarsler er derimot at jeg fikk ei kjeftesmelle som stadig bråkte om at jeg kjørte for fort, selv når navigasjonen ikke var skrudd på. GPS-en vet nemlig alltid hvor fort du kjører, og hva fartsgrensen er i området. På første testtur skrudde jeg dermed av stemmekontrollen, og har aldri sett meg tilbake.
CarPlay gjetter hvor du skal
En fin funksjon med CarPlay, er at den kan gjette hvor du mest sannsynlig er på vei, basert på ditt kjøremønster i forhold til andre kjøreturer du har gjort, men også målt opp mot adresser i dine e-poster og i avtaleboken. Trykk på ”Mål” øverst i høyre hjørnet på kartet, og du kan få opp en eller flere adresser i listeform.
Oppdatering av kart
En annen fordel med Apple Maps, er at hver gang kartene oppdateres, så skjer det momentant på iPhone og dermed også på CarPlay-skjermen. Dermed har man alltid oppdaterte kart. Pioneer-kartene må oppdateres manuelt, og koster dessuten penger. Derimot er Pioneer etterhvert på gang med en app til både iOS og Android ved navn AVICSYNC, som forvandler mobiltelefonen til GPS-navigatør og gir kostnadsfrie kartoppdateringer. Denne vil fungere med AVIC-F960DAB på samme måte som Apple Maps gjør med CarPlay.
Installasjon
Et ord om installasjon. Pioneer AVIC-F960DAB er et anlegg ment for ettermarkedet, altså det skal erstatte din eksisterende bilstereoenhet. Mange biler av nyere type har stereoen integrert i dashbordet og ser i utgangspunktet ut som om den ikke kan skiftes ut. Mest sannsynlig kan den det likevel. Selv om bilstereoen din har fjernstyring med knapper på rattet og viser informasjon fra instrumentpanelet, så er det mulig å skifte til noe annet.
Min egen bilstereo fra 2005 var ikke veldig moderne, men var elegant felt inn i dashbordet, og gjorde meg først skeptisk til å skifte den ut. Men til felles med de fleste andre bilder – også av nyere type – har den utskiftbar ramme til en universaltype, som gjør at man kan installere omtrent hva du måtte ønske.
Mitt originale bilstereoanlegg tar to rackplasser, som gjør installasjonen av F960DAB relativt enkel. Man må bare finne ut hva slags ramme som trengs. Man kan søke på Google, eller, enda bedre, snakk med et kyndig verksted som foretar installasjon av bilstereo. For eksempel RM Montasje i Oslo, som installerte anlegget i bilen min.
Konklusjon
Pioneer AVIC-F960DAB er et meget gjennomført bilstereoanlegg. Det koster litt, men da får du også det meste av funksjonalitet i bilen. Trådløs Bluetooth, både CD- og DVD-spiller, analog og digital radio, minnekortleser for SD-kort som kan spille av film- og musikkfiler, og dessuten innebygd navigasjon. Navigasjonssystemet er for øvrig utmerket.
Men det mest spennende er naturligvis CarPlay. Her kan du motta og foreta håndfrie telefonoppringninger, og det med utsøkt lydkvalitet, med iPhone tilkoblet anlegget med USB-kabel. Dette gir også meget god lyd på lagret musikk på telefonen, og det beste er at alt kan opereres via berøringsskjermen på stereoanlegget. Spotify er også integrert, med enkle funksjoner. CarPlay gir enkel navigasjon direkte fra mobiltelefonen, så her kan du faktisk til enhver tid velge mellom to navigasjonssystemer.
Stemmestyring er en viktig del av CarPlay, men da den belager seg på Siri, snakker ikke denne norsk og er dermed av begrenset interesse her til lands. Det innebærer også at du ikke kan få lest opp innkommende meldinger over stereoanlegget, om de ikke da er på engelsk.
Alt i alt er AVIC-F960DAB et bilstereoanlegg med glimrende funksjonalitet, enkelt og intuitivt i bruk, og med bra lyd. Litt kløktig bruk med EQ kan få selv bassfattige høyttalere til å låte fyldig og fint. Klart anbefalt!
Se demonstrasjonsvideo av Pioneer CarPlay under (engelsk).
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser