Svenske Audio Pro har mer enn 40 års erfaring med å lage aktive høyttalere til hjemmebruk. Vi har testet ganske mange, og ofte med godt resultat.
Audio Pro A28 er en ultrakompakt toveishøyttaler med innebygd strømming og multiromsfunksjonalitet. Faktisk er de enda mindre enn de legendariske små Rogers LS3/5A. Høyttalerne kommer som et stereopar, hvor all elektronikk er innebygd i den venstre høyttaleren, mens den høyre forbindes med en kabel.
Oppskriften er velkjent, og brukes i de fleste billige stereohøyttalere med innebygd elektronikk. For eksempel Argon Audio Fenris A5.
Ikke ekte aktive
Audio Pro A28 har innebygd elektronikk, men er teknisk sett ikke en aktiv høyttaler – men en høyttaler med innebygd forsterker. Noe Audio Pro også anerkjenner, da de på hjemmesiden beskriver A28 som ”powered”. For å være ekte aktiv må en høyttaler nemlig ha en forsterker til hvert toneområde, og elektronisk deling mellom dem. I Audio Pro A28 skjer delingen mellom bass/mellomtonen på 4,5” og 1” domediskanten med et gammeldags passivt delefilter. Den innebygde forsterkeren er på 2 x 75 W, naturligvis i klasse D
Det kan låte som en teknikalitet, men når høyttalerenhetene deler på samme forsterker, er det færre muligheter for å korrigere den enkelte enhets frekvensgang, følsomhet og faseforløp enn det er i et ekte aktivt system. Akkurat som klipping og begrensning i forsterkeren under kraftige passasjer i bassområdet også vil påvirke lyden i diskantområdet.
Ligner forgjengerne
Dette forhindrer selvsagt ikke at man kan lage glimrende høyttalere med en innebygd forsterker per kanal. For eksempel Audio Pros egne Addon T12, som denne testeren hadde på testbenken for snart 10 år siden. A28 ligner forøvrig denne av både ytre og når det gjelder tekniske data. Men mye har heldigvis skjedd på det tiåret som har gått. Ikke minst i form av nettverks- og strømmefunksjoner.
En synlig endring i forhold til tidligere modeller er at Audio Pro A28 har fått frontstoff. Stoffet er i en grålig, strukturert veving som ligner møbelstoff. Det får de allerede så diskré høyttalere til å passe inn i de fleste innredninger. Stofframmen er festet med usynlige integrerte magneter.
Lydplanke-alternativ
Audio Pro A28 kan kobles til på mange måter. Først og fremst på den gode gammeldagse, kablede måten. Her kan man bruke både analog stereo RCA, optisk Toslink og HDMI. Den siste er nok den viktigste, da høyttalerne kunne vært et glimrende makkerpar til TV-en. Skal det være ekstra drønn i bunnen, kan man koble til en subwoofer.
Trådløst overflødighetshorn
De fleste vil nok imidlertid bruke høyttalerne trådløst. Og her er det virkelig mange muligheter. AirPlay og Google Cast er innebygd, så man kan strømme tapsfritt over nettverket fra mobilen. Med Tidal Connect og Spotify Connect kan man spille musikk fra sin foretrukne strømmetjeneste direkte fra høyttaleren. Og skulle ikke noe av dette dekke behovet, er det selvfølgelig også Bluetooth innebygd. Imidlertid bare Bluetooth 4.2 – og uten moderne ”hi-fi-vennlige” lydprotokoller.
Sist, men ikke minst har Audio Pro sin egen multiromsstandard og tilhørende app som gir mulighet for samme overflødighetshorn av musikktjenester som de mer etablerte multiromssystemene fra Sonos, HEOS og BluOS. Man er med andre ord virkelig godt dekket inn, i betraktning av at dette er et billig høyttalersystem fra en liten svensk produsent!
Da høyttalerne er bitte små, er de lette å finne plass til. De vil fungere fint på en hylle eller på en skjenk. Og det er også fristende å plassere dem i en reol. I så fall må de ha fri plass bak og til sidene, så bassporten på baksiden kan ”puste”. Man kan også plassere dem på stativ med avstand til bakvegg og sidevegg. Det vil gi det beste stereobildet. Vi forventer ikke at denne formaningen vil bli etterfulgt. Men nå er det i hvertfall sagt.
Lydkvaliteten
Førsteinntrykket av Audio Pro A28 er veldig positivt. Selv om de er langt mindre enn skoesker, gir de et avrundet og varmt lydbilde som minner mer om et ”virkelig” stereoanlegg, enn et par små multiromshøyttalere.
Det grunnleggende er på plass: Bassen er dyp nok (hjulpet av elektronikken), og stemmer kommer fint og åpent frem i lydbildet. Det er også en ganske fornuftig fornemmelse av rom bak og på begge sider av høyttalerne.
Som bakgrunnsunderholdning til middagen leverer de små høyttalerne varene perfekt. Også når man skrur litt opp for å høre et godt musikkstykke.
Lytter man litt grundigere, kommer svakhetene imidlertid frem. For det er tross alt grenser for hva det er mulig å få til 6000 kroner. Mens mellomtonegjengivelsen umiddelbart virker åpen, og det ikke er antydning til ”hengekøyekurve” mellom de to enhetene, er nyanseringen ikke som på bedre (dyrere) høyttalere. Det betyr at klangforskjellen mellom forskjellige stemmer, viskes ut. Diskanten mangler også frihet i toppen og lengre ned; omkring 4 kHz blir den på noen stykker litt skarp i lyden.
Flat dynamikk
Dynamisk sett mangler Audio Pro A28 også krefter. At de ikke kan spille høyt, er naturlig, men selv ved moderat lydstyrke virker lyden komprimert. Det låter fortsatt pent, men det mangler følelsen av engasjement, og små detaljer forsvinner i skyggen av kraftige lyder. For eksempel i Disturbeds utgave av Sound of Silence, hvor jeg vet at det gjemmer seg en spansk gitar i miksen sammen med orkesteret. Men her er den rett og slett umulig å høre.
Jeg har brukt mye plass til å beskrive feil som nok må kalles uskyldige når vi er nede i en så lav prisklasse. Og det samlede inntrykket av Audio Pro A28 er en høyttaler som leverer mye ut fra prisen. Men på ren lydkvalitet har vi hørt bedre til samme pris i de vellykkede Argon Audio Forte A4, som nå også fås med HDMI-inngang. De mangler imidlertid til gjengjeld innebygd strømming og multirom.
Konklusjon
Audio Pro A28 er et høyttalersystem som gir deg veldig mye for få kroner. Med strømming, multirom og masser av innganger får du et komplett lite stereoanlegg. Legg bare til en mobil og et strømmeabonnement, så er du oppe og går.
De bitte små høyttalerne er diskré og lette å finne plass til, og de kan fint levere et musikalsk bakteppe på kjøkkenet, hjemmekontoret eller barnerommet.
A28 kan også fungere fint i en liten stue, hvor de kan gi langt bedre lyd til TV-en enn en lydplanke i samme prisklasse. Men bare i stereo.
Hvis du vil lytte seriøst til musikk, kommer de ellers så utmerkede høyttalerne imidlertid til kort. Både når det angår lydnivå og oppløsning. Man kan godt finne bedre lyd til denne prisen, men da blir det uten nettverkets bekvemmeligheter – som redder hjem karakteren.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser