Taiwanske Asus er på ingen måte et ukjent navn. Innen datamaskiner, og spesielt gaming-utstyr, er de blant de største. Mobiltelefoner fra Asus er til gjengjeld en nyhet. Asus har spandert en åtte kjerners Snapdragon 630-prosessor på Zenfone 4. Det er ingen topp prosessor, men godkjent i prisklassen. Og med 4 GB RAM om bord, virker grensesnittet aldri tregt eller presset. Utseendemessig har Asus valgt det sikre: en unibody-design i aluminium med sort Gorilla Glass på for- og bakside, og en synlig metallkant hele veien rundt. Det er nydelig, men anonymt.
Det er en USB-C port til lading, og heldigvis fortsatt en 3,5 mm hodetelefonutgang. Fingeravtrykksensoren er innebygd i Home-knappe.
Som det er blitt moderne, spesielt på flaggskipmodeller det siste året, er det i alt tre kameraer på Zenfone 4: en normal 25 mm optikk med optisk bildestabilisering til standardbilder (83 graders bildevinkel), og en 12 mm vidvinkel (120 graders bildevinkel) til å få med hele landskapet. Og så selvfølgelig et 25 mm selfie-kamera. Normaloptikken er utstyrt med en 12 Mp sensor, de to andre kameraene med 8 Mp.
Utover å gi valgfrihet mellom bildevinkler brukes dobbeltkameraet også til digitale spesialeffekter. Har du en portrettfotograf i magen, kan du få motivet til å stå skarpt, mens bakgrunnen blir uklar.
Det er gjort mye ut av lyd og bilde på Zenfone 4, men det er fortsatt en mellomklassemobil. Hastigheten er tilstrekkelig til normal bruk, men hvis du kjøper en mobil for å spille tunge 3D-spill eller kjøre mengder av apper samtidig, må du legge flere penger på disken. Asus lover ”to dagers batteritid” fra 3300 mAh-batteriet. Det kommer selvfølgelig an på hvor stor del av de to dagene man tilbringer med øret til mobilen. Men PC Mark batteritesten tappet den for 80 prosent av strømmen på 6 timer og 30 minutter. Med konstant bruk og fullt bluss på skjermen. Det er ganske pent.
Konklusjon
Hvis valget ditt akkurat nå står mellom iPhone 8 Plus eller Samsung Galaxy S8 Plus, vil Zenfone 4 ikke endre på det, for de befinner seg begge i en annen – og nesten dobbelt så dyr – klasse. Hvis det til gjengjeld handler om å finne en god, betalbar mobil som kan la kompaktkameraet gå av med pensjon, stiller saken seg annerledes. Asus Zenfone 4 er en tiltalende og raskt mobil, som har alle de riktige funksjonene, og bildekvaliteten på de to kameraene ligger langt over hva man kan forvente til denne prisen.
Også i denne testen:
Moto Z2 Force Dual SIM
Multitasker med kompromisser
Interessant tilbehør får den til å stikke seg ut fra mengden, men den har mange mangler.
Apple iPhone 8 Plus
Den beste kameramobilen
iPhone 8 Plus er ikke bare den raskeste mobilen, men også den som tar best bilder.
Sony Xperia XZ1
Kamera-tryllekunstneren
Sony kombinerer mange bra funksjoner, men det er alle kameraets finesser som imponerer.
Samsung Galaxy Note 8
Noen ganger er størst også best
Note 8 er en slanket og smart arbeidskamerat, fjernt fra tidligere monster-phablets.
Nokia 8
Metervare fra Nokia
Det er ikke nok å stappe inn de raskeste komponentene. Man må også ha et USP (Unique Selling Point), og Bothies er rett og slett ikke nok.