Opp av sengen og ut på kjøkkenet. Et trykk på kvernen, og dagens viktigste oppgave er i gang: maling av kaffe. Våkner du, som jeg, først etter minst en kopp i kroppen, vet du hvor viktig kaffe er. I hvert fall for å få en god start på dagen.
Globalt har vi fått et helt kaffe-community. Vi er opptatt av aroma, bønnenes oljeinnhold og temperaturen på vannet som kaffen brygges med. Noen foretrekker det store espresso-uttrekket. Andre dyrker 3–5 minutters ”french press” med stempelkanne.
Kaffe handler om risting, og hvilke bønner som fungerer godt til bestemte bryggemetoder. Bønnenes opprinnelse og hvordan de har blitt ristet, har betydning for hva du får ut av dem. Kort sagt, hvordan kaffen din smaker.
I kaffens forunderlige verden er det identifisert over 800 smaks- og aromabærende stoffer. Kanskje ikke akkurat det du gidder å forholde deg til om morgenen, eller når kaffetrangen din er størst. Antallet stoffer sier bare noe om hvilken kompleks fødevare vi har med å gjøre. Derfor er en god kvern også viktig.
Valget av bønner til test
80 land produserer kaffe. Brasil sitter på 35 prosent av produksjonen, og er spesielt kjent for sine arabica-bønner. Typen er kjennetegnet ved smaksnyanser av nøtt og sjokolade.
Alle de fem kaffekvernene ble testet med mørkristede bønner fra samme pose, nemlig Melitta Barista Perfection. Vår test-bønne er 100 prosent arabica fra Brasil, og blir av Melitta betegnet som nøtteaktig og intens i smaken.
For ordens skyld skal det nevnes at bønnene kommer fra det sydlige området Sul de Minas og er dyrket i 500–1200 meters høyde.
Gruppetestens formål er imidlertid ikke å avgjøre om Melitta selger skikkelige velsmakende bønner fra Brasil, men om de fem kaffekvernene i testen leverer et godt stykke arbeid. Bønnetypen er akkurat den samme ved test av hver kvern.
Slik testet vi
I denne testen fokuserer vi på elektriske kaffekverner. Deltakerne har et kvernverk i stål, en bønnebeholder, og kan innstilles på blant annet kverningsgrad og tid.
Kvernene har et bredt spekter av kverningsgrader, fra pulveraktig espresso til grov-maling av bønner til bløtlegging, også kalt ”steap” eller ”steep”. En enkelt deltaker kan anvendes med porta-filter til bruk for espresso.
For å gjøre testen ensartet har de fem kvernene i løpet av en måned malt kaffe til bruk i samme bryggemetode, kalt ”pour over”. Metoden er valgt fordi det er den jeg (som tester) best kjenner til og har erfaring med.
Test-bønnene er ikke spesielt beregnet til metoden, hvor kokt vann langsomt helles utover malte bønner. Her ville en stempelkanne eller espresso ifølge Melitta være bedre når det kommer til smak og aroma.
Som sagt er testens formål et annet, nemlig å prøve ut malingenes kvalitet og jevnhet. Utover daglig brygging har hver kvern malt bønner på tre forskjellige kverngrader: grov, middels og fin.
Hver grad er testet med samme mengde bønner, nemlig 6 gram. Det er den mengden som får plass i mitt bønnemål av metall. Resultatet har så blitt nærmere studert på hjemmets skjærebrett.
Design og hastighet
En kvern skal være brukervennlig og ha en gjennomtenkt design. Her må vi nok konstatere at testens resultat ble like forskjellig som det enorme utvalget av kaffetyper og smaksvarianter. Flere av de testede kvernene gjorde det bra på hver sin måte. En falt imidlertid helt gjennom.
Kvernene er også blitt målt på hvor raskt de maler. Hastighet er ikke automatisk et tegn på kvalitet, men gir en idé om hva du i det daglige kan forvente av kvernen. Ikke alle orker å vente over 60 sekunder på en maling.
Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A
Kvernen sløser med bønnene
Amerikanske Baratza vil gjerne være opptakten til et lekkert kaffebrygg, men høy støy og tåpelige designvalg skjemmer opplevelsen.
Wilfa Svart Aroma CGWS-130B
Tett på toppform
Wilfas Svart Aroma-kvern maler til perfeksjon. Resultatet er fint forarbeidede kaffebønner som dessverre griser til over alt.
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
God design i en lekker kvern
Sages allsidige kaffekvern er en 4 kilo tung maskin full av gode design-ideer. De aller fleste fungerer fremragende i praksis.
Melitta Calibra MEL22156
Enkel frihet uten finesser
Melittas kvern jobber jevnt og trofast, men er ingen skjønnhet på kjøkkenbordet. Til gjengjeld får du selv lov til å styre styrken på kaffen din.
Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale
Solid kvern som vil alt selv
Wilfas maskiner til kaffebrygging har fått skryt. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B overtar imidlertid lett styringen og levner ikke mye plass til brukerens ønsker.
Dere bruker kokt vann ? Vannet skal ikke koke,men varmes opp til noe under kokepunktet ca 94-96 grader C.Kaffe lagd av kokt vann smaker flaut akkurat som kokt vann fra kjøleskapet