TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 4 smarte blodtrykksmålere

Ha enkel kontroll på blodtrykket hjemme

Høyt blodtrykk er en folkesykdom og er enkelt å overvåke uten å besøke fastlegen hele tiden.

Av / 07.04.24 - 12:00
4 smarte blodtrykksmålere

Blodtrykket er den kraften som blodflyten trykker mot arterienes vegger. Det angis med to verdier. Det høyeste trykket i hjertesyklusen kalles systolisk trykk, og oppstår når hjertemuskelen trekkes sammen og blodet presse ut i blodbanen. Det lavere kalles diastolisk trykk, og er trykket når hjertemusken utvider seg og fyller hjertet med blod igjen.

Høyt blodtrykk kan skade hjerte-karsystemet, øke risikoen for blodpropper og hjerneblødning samt skade nyrene. Årsaken til høyt blodtrykk kan være alt fra overvekt eller stress til alkoholkonsumpsjon eller uunngåelig høy alder. Det kan også være på grunn av nyresykdommer eller hormonelle forstyrrelser, smertetilstand eller søvnapné.

Omtrent en tredjedel av voksne har et blodtrykk som ligger over 140/90. Opp til middelalderen er det vanligere at menn har det, mens det på eldre dager er mer vanlig blant kvinner. Det anbefales å måle blodtrykket en gang om året fra 45-årsalderen.

Systolisk Diastolisk
Høyt blodtrykk, grad 3 (stor) > 180 > 110
Høyt blodtrykk, grad 2 (middels) 160–179 100–109
Høyt blodtrykk, grad 1 (mild) 140–159 90–99
Høyt normalt 130–139 85–89
Normalt 120–129 80–84
Optimalt < 120 < 80

For å få ned blodtrykket kan man minske alkoholkonsumet, gå ned i vekt, mosjonere, sove bedre og stresse mindre. Røyker man, bør man naturligvis slutte. Bedre kost med mindre salt hjelper også. Holder ikke det, finnes blodtrykksenkende medisin.

Les også De tekniske produktene som reddet livet mitt Smarte klokker og andre helsemålere er ikke bare for å kontrollere pulsen og hvor mange skritt du har tatt. De kan faktisk oppdage sykdommer slik at du kan få en diagnose i tide.

Hvilke typer målere finnes det?

Selv om det kan være forlokkende å anskaffe en måler som plasseres rundt håndleddene, anbefales de faktisk bare for de som av medisinske grunner ikke kan bruke en vanlig. De er følsomme og vanskelige å få til å sitte riktig.

Annonse

I stedet bør de aller fleste bruke en mansjett som plassere rundt overarmen. Der finnes det både de som henger sammen med et måleapparat med en slange, og de som er alt-i-ett apparat som sitter fast på mansjetten. Leger synes å foretrekke den første varianten, mens vi forbrukere synes det er mer praktisk å slippe slanger.

Måleren fungerer på samme måte som når en lege tar blodtrykket ditt manuelt med en pumpbar blodtrykksmansjett og lytter med stetoskopet. Først pumper man den opp slik at blodtilførselen opphører. Så slipper man opp på trykket til man hører blodet ruse tilbake, og man får det systoliske trykket. Deretter fortsetter man å løsne på den til lyden slutter, og der har man det diastoliske trykket. Den eneste forskjellen er at apparatet naturligvis gjør dette automatisk.

4 smarte blodtrykksmålere 1
Alle målerne i testen hadde en app. (Skjermbilde: L&B Home)

Hvorfor varierer målingene?

Blodtrykket kan variere av mange årsaker. Det påvirkes av tidligere aktiviteter, stress, tid på dagen og måleteknikken. Ofte er det høyt tidlig på morgenen, synker på slutten av morgenen, for så å stige igjen på ettermiddagen og gå ned på et lavt nivå om natten. Det kan derfor være en idé å begynne å måle flere ganger i løpet av dagen for å finne en tid når blodtrykket er ”normalt”, og så måle på samme tid hver gang.

Det er ytterst viktig at det er riktig størrelse på mansjetten, og ligger man på grensen, er det en bra idé å måle innimellom. Den må også sitte korrekt. Cirka en fingerbredde over albuen, med merket for ”arterie” på innsiden av armen. Dra den såpass til at det er vanskelig å få to fingre inn mellom mansjetten og armen.

Gode råd før blodtrykksmålingen

Det er viktig å unngå de fleste aktiviteter 30 minutter før man utfører målingen. Det inkluderer å spise, drikke alkohol eller kaffe, røyke, bade og naturligvis trene. Gå på toalettet. Hvile 5–15 minutter før målingen, gjerne uten lyd og sterkt lys, og unngå all aktivitet inkludert å skrolle på mobilen eller snakke. Pusteøvelser er bra for å roe ned kroppen. Sitt på en stol med begge fotsålene på gulvet, og hvil armen på bordet med håndflaten opp. Mansjetten skal være på nivå med hjertet. Ikke snakk eller beveg deg under målingen.

4 smarte blodtrykksmålere 2
Samtlige målere avviker minimalt fra profesjonelle målinger. (Grafikk: L&B Home)

Beurer BM 81

Ingen problemer, men litt klumpete

Bra for den som bare vil trykke på en knapp og se om blodtrykket er greit eller ikke.

Fiffig mansjett som strammes med en knott. Store tydelige tall på displayet og fargekodet lampe.
Ikke oppladbar. Litt ubehagelig på grunn av det klumpete panelet. Vanskelig bruk med panelets knapper.
Les hele testen

Braun ExactFit 5 Connect BUA6350

En bra måler til en bra pris

En brukervennlig blodtrykksmåler med eksakt måling til en overkommelig pris.

To størrelser på mansjetten. Oppbevaringsveske følger med. Lettlest skjerm og pedagogiske fargekoder. Brukervennlig.
Litt kronglete med borrelåsen. Ikke oppladbar. Appen skulle gjerne vært mer avansert.
Les hele testen

Withings BPM Connect

For teknikkentusiasten og esteten

Minimalistisk blodtrykksmåler for den som liker å ha all info på mobilen.

Oppladbart batteri. Kan brukes av hele familien. Smidig format. Veldig bra app. Kobles til med Wifi i stedet for Bluetooth.
Måler ikke arytmi. Litt omstendelig mansjett. Lite info på måleren for den som foretrekker det fremfor mobilapper.
Les hele testen

Omron M7 Intelli IT AFIB

Proffmåleren for vanlige folk

Pedagogisk informasjon, enkel håndtering og idiotsikre målinger gir seieren.

Nesten umulig å sette på mansjetten feil. Enormt display med mye informasjon. Bra app med gode råd. Oppbevaringsveske følger med.
Ikke oppladbar. Ingen enkel rød-gul-grønn indikasjon som de andre.
Les hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Smart Blinds-duell: IKEA vs. OmniaBlinds

Både ris og ros

La teknikken ta hånd om kjæledyret

Denne gjør garasjen din smartere

Dreame L10s Ultra Gen 2 kan nesten erstatte din gamle Nilfisk

Tid for skikkelig vask

Selvhjulpen robot gjør det nesten perfekt

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Lyd & Bilde