Vinterdepresjon. Smak på ordet. Dystert, trist og mørkt. Forskerne er ganske enige om at mangel på dagslys gjør noe med menneskehjernen.
På fagspråket kalles vinterdepresjon for SAD (Seasonal Affective Disorder), altså en mental tilstand påvirket av sesongen. Humøret dabber, appetitten øker (eller faller), og energinivået trykkes til bunns. Noen sover lenger enn i sommermånedene, men føler seg likevel ikke mer uthvilte.
Effekten kan dempes med en lysterapilampe med høy plassering på CRI-skalaen. Color Rendering Index (CRI) beskriver hvor god en lampe er til å gjengi dagslys. Lyset fra naturens egen lampe, solen, utgjør 100 på skalaen.
Alternativ fleip eller fakta?
Begrepet lysterapi kan låte som alternativ healing med en bismak av fleip og fakta, men forsøk viser at mengden dagslys utgjør en forskjell for humøret og energien. I noen forsøk har opptil 60 prosent fått det bedre etter bruk av lysterapi.
Påvirkningen trenger ikke være på grunn av vinterhalvåret. Folk med nattarbeid eller med dårligere tilgang til naturlig dagslys kan også bli påvirket. Dagslys er med på å regulere kroppens døgnrytme, og behovet følger sollysets syklus. Bare spør folk med jetlag.
Vi er hverken leger eller forskere her på L&B Home. Ta i stedet en titt på denne fagartikkelen om vinterdepresjon fra Harvard Medical School.
Slik testet vi
Lampene ble testet på skift i løpet av en uke i januar. Ikke optimalt, da en lysterapilampe helst skal benyttes i et par uker før man realistisk kan måle og snakke om en effekt.
Jeg har hatt fallende energi gjennom vinteren, og følte at «batteriene var tomme» da testen startet. På den måten var utgangspunktet for en test av lysterapilamper ganske velegnet.
Å bruke lysterapi gir mest bonus fra oktober og fremover, når dagslyset synlig avtar på våre breddegrader. Lyset ”snur” i desember, men januar (og februar) er fortsatt mørke måneder. Ofte må vi slå på lamper innendørs, da dagslyset er for dårlig til å for eksempel jobbe, gjøre husarbeid eller unngå å snuble i et stolben.
Samlet var effekten fra de testede lampene merkbar. Få dager i selskap med testens første deltaker, Beurer TL95, ga et boost av energi. Humøret og kvaliteten på søvnen min steg. Jeg våknet uthvilt og klar til å jobbe.
Neste deltaker, Innolux Epic, kunne ikke holde trettheten i sjakk, og forskjellen kunne merkes etter bare et par dager. Jeg skrudde opp lampens lys, valgte en kjøligere ”lystone” og flyttet Epic nærmere.
Igjen utførte terapilyset sin magi. Trettheten i løpet av dagen forsvant, og trangen til å sove 10–11 timer om natten ebbet ut. Etter åtte til ti timers søvn var jeg noenlunde uthvilt.
Samme effekt hadde Lumies Task, som også kan brukes som leselampe. Minst effekt fikk jeg fra headsettet HumanCharger Bright Light, som derfor utgjør testens bunnplugg.
De fire lampene er ikke bare blitt testet på sin effekt mot vintertretthet. Kvalitet, design og brukervennlighet teller også.
HumanCharger Bright Light
Få energien tilbake gjennom øregangen
Du kan angivelig lade opp energien og de ”mentale” batteriene med lysterapi gjennom ørene. HumanChargers headset prøver i hvert fall, men resultatet skuffer.
Lumie Task (Charcoal)
Lysterapi via leselampen
Finnes det lamper med flere funksjoner i én? Lysterapilampen Task skal løse tre oppgaver på samme tid, og det gjør den faktisk ganske bra.
Innolux Epic
Hjemmets diskré morgensol
Epic fra finske Innolux gjør ikke mye vesen av seg. Den diskré lampen leverer lysterapi når behovet er størst – og det gjør den både enkelt og effektivt.
Beurer TL95
Glatt, lekker og fylt med dagslys
Beurers TL 95 gir toppklasseterapi for pengene. At lysterapilampen også er brukervennlig, gjør dette lekre ”design-egget” til en absolutt favoritt for de vintertrette.