Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Slik aktiverer du HDR

Nettopp kjøpt deg ny UHD TV og Blu-ray spiller? Slik aktiverer du HDR-funksjonen som gir deg en fetere bildeopplevelse!

Skrevet av / 29.06.16 - 16:43
Slik aktiverer du HDR

 

STERKT SOM SOLEN: Life of Pi er en av de første filmene tilgjengelig i UHD Blu-ray format med High Dynamic Range
STERKT SOM SOLEN: Life of Pi er en av de første filmene tilgjengelig i UHD Blu-ray format med High Dynamic Range.

HDR er den hotteste nyhetene på TV-fronten i år. Den nye videostandarden øker kontrastområdet og fargespekteret TV-en kan vise, og kan på sitt beste gi en betraktelig bedre seeropplevelse. Men først gjelder det å ha utstyret i orden!

For å få glede av HDR må du ha

  1. En TV som støtter HDR (typisk en ny 2016 TV med Ultra HD-oppløsning, HDMI 2.0a innganger og HDCP 2.2 kopibeskyttelse)
  2. En videokilde med HDR-kvalitet (typisk en ny Ultra HD Blu-ray spiller)
  3. Riktig innstilling.

Siste punkt er avgjørende. Egentlig burde det jo være nok å putte en Ultra-HD film i skuffen og trykke på Play, men dengang ei! Produsentene har dessverre ikke klart å gjøre HDR til en «plug and play» affære, og  «plug & pray» fungerer ikke det heller. For å kunne vise HDR, må både TV og spiller snakke samme språk. Hvis ikke vil du bare få servert vanlig Ultra HD uten HDR-effekt, eller i verste fall vanlig 1080p HD…

Slik aktiverer du HDR

Før du går i gang, må du sørge for at TV-en din har lastet ned siste firmware-versjon. Deretter må du må fortelle TV-en at du har en HDR-kilde koblet til HDMI-inngangen. Dette gjøres som regel i en av oppsettmenyene, men det ligger litt forskjellig sted avhengig av produsenten.

Samsung

Har du en Samsung TV finner du riktig innstilling i menyen Ekspertinnstillinger->HDMI UHD Color. Her kan du aktivere den riktige HDMI-inngangen hvor spilleren er tilkoblet.

LG

Hos LG finner du samme innstilling under Generell->HDMI Ultra HD Deep Colour. Angi hvilken inngang Blu-ray spilleren er koblet til.

Sony

Hos Sony velger du Innstillinger – Eksterne innganger – HDMI signalformat. Deretter kan du velge «Forbedret format» for relevant inngang.

Panasonic

Panasonic har løst det på en lignende måte. Her finner du innstillingen under Bilde – HDMI HDR-innstillinger. Velg av eller på for inngangen det gjelder.

Omstart

sony hdr omstart

Når denne innstillingen er gjort, kan det i noen tilfeller kreves at du starter TV og spiller på nytt.

Nå vil spilleren se at den har en kompatibel kilde, og sender ut HDR-bildet i all sin prakt!

Bekreftelse

Hvis TV-en mottar i riktig format skal du få en bekreftende melding oppe i hjørnet, litt avhengig av hvilken TV og spiller du anvender. TV-en vil også i mange tilfeller skifte til en spesiell HDR-tilpasset bildemodus.

God fornøyelse!

Vent litt! Hva med Netflix?

Så lenge du har en Netflix 4K-app som kjører internt i selve TV-en, trenger du ikke tenke på disse HDMI-innstillingene. Innstillingen vil i stedet skje automatisk når du velger innhold med HDR. Se etter HDR eller Dolby Vision logoen inne på hvert enkelt program. Foreløpig er det svært lite HDR-innhold å velge blant, men Netflix har annonsert at mer er på vei i løpet av høsten.

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våre OLED TV-er er de beste til film

Lanserer TV med 10 års garanti

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips 2024 TV-modeller

Her er de beste (og villeste!) TV-ene vi fikk se i Las Vegas

Blendende og sylskarp!

0
Scroll to Top