Nobelprisen i kjemi for 2023 ble i år tildelt forskerne Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus og Aleksej I. Ekimov for oppdagelsen av kvanteprikker: det kunngjorde svenske Kungliga Vetenskapsakademien tidligere i oktober.
Kvanteprikkerogså kjent som «quantum dots» på engelsk) er bittesmå krystaller som kan sende ut lys i forskjellige farger. Hvis du synes uttrykket høres kjent ut, kan det være fordi vi nevner den relativt ofte her på Lyd & Bilde!
Oppdagelsen ble gjort på 1980-tallet, og i dag brukes teknologien blant annet til å forbedre fargegjengivelsen i moderne TV-skjermer, deriblant mange av QLED og QD-OLED TV-ene som selges i dag.
Men kvanteprikkene har også potensiale innenfor en rekke andre bruksområder, slik som solcelleteknologi, bedre sensorer og nye medisinske metoder, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i sin begrunnelse.
Oppfører seg som ett atom
Kvanteprikker er ekstremt små og består av rundt 1.000 atomer. Dette gjør at de små prikkene oppfører seg som ett atom, som får spesielle egenskaper. Kvanteprikkene sender ut lys i forskjellige farger avhengig av størrelsen, og når de for eksempel brukes i LCD-skjermer vil de kunne brukes til å forsterke primærfargene rødt, grønt og blått og utvide antallet fargenyanser det er mulig å vise. De større kvanteprikkene sender ut de lengste lysbølgene som rødt, mens de minste sender ut kortere bølger, som gir blått lys.
Kvanteprikker fungerer også som halvledere, som gir dem både optiske og elektriske egenskaper. De lysende partiklene er også nyttige innenfor medisin. Der brukes de blant annet av kirurger for å lyse opp svulster slik at man kan se dem bedre.
Flere bruksområder
Kvanteprikker gir dermed den største fordelen for menneskeheten, mener Kungliga Vitenskapsakademien. Forskere tror at de i fremtiden kan bidra til fleksibel elektronikk, bittesmå sensorer, tynnere solceller og kryptert kvantekommunikasjon(!) – så vi har nok bare såvidt begynt å utforske potensialet til disse bittesmå partiklene.
Nobelprisen i kjemi er en av de opprinnelige prisene i Alfred Nobels testament, og er svært prestisjefylt innen forskning. Foruten heder og ære, deler vinnerne også 11 millioner svenske kroner mellom seg.
Lyd & Bilde delte ut for øvrig ut en TV-innovasjonpris i 2022, til Samsung S95B med QD-OLED teknikk. Kanskje ikke helt på høyde med Nobel, men det er da noe!
Er du ekstra interessert, kan du sjekke ut videoen fra prisutdelingen her:
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser