TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

LG OLED-TV mer gunstig for nattesøvnen

OLED-TV skal være mer «søvnvennlige» enn LCD-TV, ifølge fersk studie.

Skrevet av / 22.07.24 - 14:00
LG OLED-TV mer gunstig for nattesøvnen

Skjermprodusenten LG Display kunngjorde i dag at deres OLED TV paneler har blitt funnet å ha en dokumentert, gunstig effekt på søvnhelsen sammenlignet med andre panelteknologier. Den ferske studien er utført i samarbeid med Kookmin-universitetet i Seoul, og målte nivåene av det søvninduserende hormonet melatonin hos 40 voksne kvinner og menn.

Melatonin er viktig for å forberede kroppen på søvn, og det er kjent at blått lys fra skjermer kan forstyrre denne prosessen. Ifølge pressemeldingen fra LG avgir LCD-paneler 70-80 % blått lys på grunn av et sterkt LED-baklys i skjermen. Til sammenligning avgir LG Displays «selvlysende» OLED-TV-paneler bare 36 % blått lys.

(Foto: LG)

OLED mer gunstig for nattesøvnen enn LCD?

Sommerferien er typisk en tid hvor mange «snur på døgnet» og koser seg med gaming, TV-serier og film til sent på kveld. For mange kan det gå langt inn i morgentimene før skjermen skrus av, hvilket ikke er spesielt sunt for verken døgnrytmen eller øynene.

Annonse

Dersom du eier en OLED-TV, kan du imidlertid puste roligere enn de som bruker LCD-skjermer, ifølge den ferske undersøkelsen.

Testpersonene ble delt inn i grupper som så det samme innholdet på enten LCD- eller OLED-TV-er. Undersøkelsen viste at seere som brukte OLED-TV-er hadde en økning i melatoninutskillelse på 8,1 %, sammenlignet med en reduksjon på 2,7 % for de som brukte LCD-TV-er.

«I tillegg til å minimere den negative virkningen på melatoninutskillelse, har OLED-TV-er vist seg å være effektive for å opprettholde seernes sunne søvnmønstre gjennom større aktivering av deres parasympatiske nerver, som er ansvarlige for følelser av komfort,» sa professor Kim Chang-wook, som ledet forskningsteamet.

LG Display fremhever også at deres OLED-TV- og -monitorpaneler er sertifisert som “Circadian Friendly” og «Eyesafe» av TÜV Rheinland, samt “Flicker Free” og “Discomfort Glare Free” av UL(Underwriter Laboratories).

«Vi vil fortsette å introdusere produkter og teknologier som kan gi differensiert kundeverdi basert på OLED-paneler som er trygge for menneskekroppen samtidig som de tilbyr den beste bildekvaliteten,» sa Soo-young Yoon, CTO & Executive Vice President i LG Display, i en pressemelding.

Hvor sunt det er å «binge» Netflix, HBO og MAX til langt på natt, nevner studien derimot ingenting om.

Les også LG: Våre OLED TV-er er de beste til film LG OLED-TV er «den ideelle filmkameraten» ifølge produsenten selv. Nå har de laget egen filmklubb for OLED-entusiaster.

Høy lyssstyrke og kontrast kan skape øyebesvær

Lyssterke TV-skjermer og moderne HDR-innhold med mye kontrastinformasjon kan lett tære på øynene, dersom man ikke velger en mer øyevennlig bildemodus. For eksempel har nyere Samsung TV-er en såkalt EyeComfort Mode, som automatisk justerer skjermens lysstyrke og fargetone basert på en innebygd lyssensor og tid på døgnet. Hvis du ser på TV om natten med denne modusen aktivert, vil nivået av blått lys reduseres, og bildene vil virke varmere. Dette kan bidra til å redusere belastningen på øynene.

Uansett nyt skjermen med måte, er vår anbefaling!

Les også Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024? To av årets mest spennende toppmodeller braker sammen i en prestisjefylt TV-kamp. Hvilken OLED-TV-gir den aller beste bildekvaliteten – Samsung S95D eller LG OLED G4?

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Sjekk hva TCL dro opp av hatten på IFA-messen

OLED-TV fra Hisense

"Alle" vil ha større enn 55 tommer

TCL lanserer ny storskjerm-TV i Norden

TCLs «The Frame»-konkurrent lansert i USA

Mer OLED, mindre LCD fra LG i fremtiden

Her er TCL 115QM891

Ser dette bildet kjent ut?

Mer premium-TV fra Samsung i 2024

Sjekk Samsungs grønnkledde design-TV

Stellar: Ny luksus-TV fra Loewe

IFA nummer 100 er rett rundt hjørnet

Scroll to Top