Vi mennesker oppfatter farger litt forskjellig enn elektroniske fargemetere, men nå hevder LG at de har funnet en løsning: Panelprodusenten LG Display kunngjorde i dag at deres nye målemetode for fargeoppfatningsforskjell(Color Perception Difference Measurement Method) har blitt godkjent og innført av standardiseringsorganisasjonen IEC.
Mennesker kan oppfatte farger forskjellig
Den nye målemetoden tar spesielt hensyn til hvordan ulike mennesker kan oppfatte farger forskjellig når de vises på en skjerm. For eksempel kan noen TV-seere oppfatte den samme hvite fargen til å ha enten en blå- eller gulaktig tone, noe som resulterer i fargeforvrengning, hevder LG Display.
Jo mer nøyaktig fargegjengivelse skjermen har, desto sikrere kan man være at den gjennomsnittlige TV-seer vil oppfatte fargen likt. Dette er selvsagt viktig for alle innholdsprodusenter enten det er til film, spill eller medisinske analyser.
Ifølge LG har den generelle oppfatningen vært at jo bedre og bredere fargegjengivelsen er på skjermen, desto mer presise er også fargene i praksis. Men dette gjenspeiles ikke nødvendigvis i seernes egen fargeoppfatning ifølge LG. Hensikten med nye standarden er angivelig å «gjøre det enklere å velge skjermer som viser konsistente og nøyaktige farger».
LG Displays målemetode måler syv standardfarger og beregner forskjellen mellom den maskinmålte fargen og den som kan ses av menneskeøyet, under forhold som ligner på naturlig lys.
Den nye målemetoden som nå er innført av IEC, kommer som resultat fra forskning gjort av stipendiat Jang-jin Yoo fra LG Display. I henhold til den nye standarden har LG Displays OLED-paneler (ikke overraskende) høy fargenøyaktighet, med en fargeoppfatningsforskjell på bare rundt 10 %, som visstnok er den laveste i bransjen.
LG OLED blant de mest nøyaktige
Pressemeldingen fra LG Display hevder også at «noen høyoppløselige skjermer» (QD-OLED mon tro?) potensielt kan forårsake forskjeller i fargeoppfatning ved å legge vekt på røde, grønne og blå (RGB) piksler. Avhengig av øyefølsomheten til seerne kan noen farger oppfattes sterkere enn andre.
LG Displays OLED-paneler skal derimot motvirke dette fenomenet ved å bruke hvite organiske subpiksler som å skape et lysspekter som er nær naturlig lys.
Dette kan nok virke som dårlig skjult propaganda(?) for «W-OLED» teknikkens fortreffelighet, men nå har LG i alle fall fått anerkjente IEC, som publiserer mange viktige standarder knyttet til skjermteknologi, med på laget. Det gjenstår å se om andre panelprodusenter som for eksempel Samsung Display også vil ta i bruk den nye målemetoden.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser