Denne helgen går startskuddet for Australia Grand Prix 2025. Deretter reiser F1-sirkuset videre til Japan, Bahrain og Saudi Arabia i april. Hvem blir raskest rundt banen denne sesongen – blir det Charles LeClerc eller Lewis Hamilton i Ferrari(!), Lando Norris i McLaren Mercedes, eller Max Verstappen i Red Bull Honda? På tide å finne ut! I løpet av sommeren kan vi også glede oss til 24-timers løp i Le Mans og mye annen racing-moro på TV-skjermen. Her får du noen tips til hvordan du velger riktig “motorsport-TV”!
For en ekte motorsport-fan er det viktig å ha utstyret i orden. Naturligvis er det aller best å besøke racerbanen som tilskuer, kjenne lukten av bensin og svidd gummi og høre motorene brøle når racingbilene suser forbi. Men det “nest beste“ må være å oppleve begivenheten med en stor TV og potent anlegg hjemme i stua.
Formel 1 i Norge vises på Viaplay.
Motorsport på TV-skjermen: Stiller krav til skarphet og bevegelser

Motorsport handler om høye hastigheter og små marginer. Så det første du bør tenke på er å velge en TV med god kapasitet for raske og jevne bevegelser. Da gjelder det å ha teknikken i orden!
En mer avansert TV med 120Hz oppdateringsfrekvens er absolutt å foretrekke, da den har bedre mulighet for glattere bevegelser. Selv om TV-signalet ofte bare er 50-60Hz, bruker TV-en såkalt interpolering til å sette inn ekstra bilder, bevare skarpheten og gi jevnere flyt i bildene.
En annen ting du bør tenke på, er å velge en TV med god lysstyrke. Mange av sportssendingene foregår på dagtid, om de da ikke foregår i en annen tidssone. Fellesnevneren er at det ofte er mye dagslys i rommet når du ser TV. Nettopp derfor er det en fordel at TV-en har rikelig med lysstyrke å gjengi bildene med, i tillegg til en jevn og fin lysfordeling.
Fargegjengivelsen er også særdeles viktig i motorsport-sammenheng: TV-en må kunne gjengi sterke og nyanserte kulører med stor nøyaktighet. Racing-team som Ferrari og Red Bull bruker store ressurser på markedsføring, hvor alt fra biler til førere og støtteapparat prydes med ikoniske signaturfarger. Det skal ikke herske noen tvil om hvilken merkevare som er representert, når vinnerne står på pallen.
Kontrasten er også viktig, slik at du kan skjelne de små detaljene når bilene suser forbi på skjermen. Du vil at det skal gnistre når bremsene gløder, eller understellet skrubber i asfalten. TV-en bør ha en evne til å tenne og dimme ned lokale deler av skjermen.
Svartnivået er kanskje ikke like kritisk som på filmtitting, men det hører med til historien at noen av løpene foregår på kveldstid. Da er det viktig at skjermen klarer å slukke for lyset og gjengi detaljer i mørke scener. I tillegg bør man unngå at mørke og lyse partier smitter over i hverandre: derfor er en OLED-TV eller MiniLED-TV med mange dimming-soner som regel å foretrekke.

Glatte bevegelser er også en fordel for deg som titter mye på sport. På film og serier foretrekker man ofte å bevare den genuine filmfølelsen, men på sport vil man helst unngå flimmer. Da gjelder det å ha teknikken i orden! Her er dagens TV-sendinger normalt av ganske god kvalitet, men det er alltid mer å hente med avansert bildebehandling. De fleste TV-er i dag er utstyrt med en form for bevegelsesutjevning (interpolering) som setter inn ekstra bilder og gir jevnere flyt i bildene. En mer avansert 120Hz TV har høyere oppdateringsfrekvens på skjermbildet og således bedre mulighet for å jevne ut bildet ytterligere.
Tenk på skjermstørrelsen
En annen ting du bør tenke på ved valg av TV til sport så vel som annet innhold, er selvfølgelig hvor stor den skal være. Moderne TV-sendinger er skarpe og støyfrie, så du kan trygt gå opp en skjermstørrelse eller to uten å frykte kornete bildekvalitet. Nå til dags avgjøres skjermstørrelsen gjerne av hvilken sitteavstand du har til skjermen, hvor stor vegg du har (!), og naturligvis budsjett.
Lyd & Bilde har skrevet en egen guide om temaet, men som vanlig for all sports-titting, er det ofte flere som ser på samtidig. Derfor er det en fordel å ha en stor skjerm, som alle i sofaen kan se klart og tydelig.
Ikke glem lyden!
Lyden er halve opplevelsen, sies det, og dette er like viktig på sportssendingene som for annet innhold. Det handler mer om å hente ut så klar og tydelig lyd som mulig etter forutsetningene.
Direktesendingene har ofte et ganske kaotisk lydbilde med variabel lydkvalitet. Det er en salig blanding av kommentatorer og trenere fra pit lane, som kan låte ganske redselsfullt. Men så lenge TV-en har skikkelige høyttalere og god lydprosessering kan det bli både hørbart og stemningsfullt. Noen av de mest moderne TV-skjermene bruker AI til å forsterke lyden og gjøre stemmene klarere. Alternativt kan du selvfølgelig koble til en lydplanke og forbedre lyden ytterligere.
De beste TV-ene til motorsport

Her følger våre beste anbefalte TV-er til motorsport. TV-ene er hentet fra testarkivet og valgt ut fra hvordan de tidligere har prestert i ulike tester. (Listen består hovedsakelig av 2024-modeller, da 2025-modellene ikke slippes før i mars/april og utover). Se hvilke TV-er vi anbefaler til racing, fra budsjett til high-end!
Samsung S90D (TQ-55S90D)
Samsung-TV med interessant vri
Samsung S90D er ikke helt som andre OLED-TV-er … eller?


Samsung QN90D
Briljant bildemester
Samsung QN90D kommer med QLED og MiniLED under panseret, og det gir blendende gode resultater.


Thomson QLED Pro (55QG7C14)
Et steg opp
Thomson QLED Pro kvitterer med flott bildekvalitet og smarte finesser til en gunstig pris.


Samsung 98″ DU9005 (TU-98DU9005)
Toppen av skjermlykke
Samsung nye 98-tommer TV gir et kolossalt og lekkert bilde til en slett ikke ueffen pris.


Samsung QN85D (TQ75QN85D)
Best med ball
Denne Samsung-modellen leverer riktig flott bildekvalitet, og er smartere og raskere enn de fleste. I tillegg er den gnistrende god til sport og spill!


LG OLED C4 (OLED55C4)
Alle gode ting er – fire?
LGs mest populære OLED-serie er tilbake i 2024-versjon, og C4-versjonen har fått en synlig forbedring.


LG OLED G4 (OLED65G4)
Den aller beste OLED TV-en
Årets toppmodell LG OLED G4 har fått noen oppdateringer som gjør denne TV-en til en virkelig fenomenal bildemaskin – kanskje den beste vi har sett.


TCL 98″ QLED780/C655
Storskjerm-TV til knockout-pris
TCL er kjent for å levere gode LCD-skjermer til gunstig pris, og 98-tommeren QLED780 er blant de billigste storskjermene under årets Black Week-salg. Så hvor god er den?


Samsung QN900D (TQ85QN900D)
Knivskarp bildeopplevelse
Samsung QN900D er en kostbar fornøyelse, men kvitterer med kjempelekker design og en sylskarp bildekvalitet som vi knapt har sett maken til.


Sony Bravia 7 (K-75XR70)
Filmelskernes favoritt
Sony er tilbake i svart, og den splitter nye Bravia 7 viser seg å være en av de beste utfordrerne i premium-klassen.


Philips OLED+909 (65OLED909/12)
Komplett TV-nytelse
Philips OLED909 gir oss en bildeopplevelse vi bare kunne drømme om for få år siden: En fetere TV på veggen tror vi skal du lete lenge etter.


Samsung S95D (TQ65S95D)
Samsung S95D: Null refleksjoner!
Samsungs nye OLED-flaggskip gir en forbløffende bildeopplevelse – praktisk talt uten gjenskinn.


Les videre med LB+
Tilbud - 1 måned for kun 79,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned!
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!