TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

USA stopper spionasjeprogram på folket

Vil ikke lenger innhente data fra befolkningens mobiltelefoner.

Av / 01.12.15 - 11:47
USA stopper spionasjeprogram på folket

Amerikanere som ønsker å verne om sitt privatliv kan delvis juble, nå som den amerikanske regjeringen ikke lenger vil samle inn stordata fra sin befolknings mobiltelefonbruk.

Det omfattende spionasjeprogrammet til National Security Agency (NSA) startet opp i kjølvannet av terrorangrepet på World Trade Center den 11. september 2001, men ble først i 2013 avslørt for verden av varsleren Edward Snowden. Programmet ble avsluttet sist søndag som følge av den nye loven kjent som USA Freedom Act, vedtatt tidligere i år.

Den nye loven fratar NSA muligheten til å innhente og lagre informasjon – metadata – som telefonnumre, datoer og tider for lovlydige borgeres samtaler. Men kontroversielt de kan fortsatt avlytte og lagre selve innholdet i samtalene.

Les: Anmeldelse av Homeland, sesong 5

Metadataene vil fremdeles innhentes, men ansvaret er overført til telefonselskapene. Dersom myndighetene mistenker en person for å ha urent terrormel i posen, kan de få tilgang til metadataene, såfremt de fremlegger en rettsordre. Og når de har metadataene, får de også enkelt frem innholdet i samtalene, for selve samtalene har NSA altså fremdeles lov til å lagre.

Annonse

Republikanerne reagerer
Ikke alle er like glade for at man løsner på grepet. Blant annet mener flere republikanere at innsamlingen av mobildata er viktigere enn noensinne, spesielt etter terrorangrepet i Paris. De mener det nå vil bli vanskeligere for etterforskere å kartlegge en mistenkts sosiale nettverk, fordi man bare får overvåke den mistenkte og ikke dens kontakter, venner og venners venner. For å få overvåke det sosiale nettverket, må man nå innhente data fra hvert enkelt telefonselskap, noe som potensielt vil forsinke etterforskningen.

Andre, som advokat Neema Singh Guliani, som saksøkte NSA i 2013 for nettopp sin hemmelige masseinnhenting av mobildata, hevder at det aldri har vært påvist at programmet har hindret noen terrorplaner.

– Dessverre, etter et terrorangrep eller andre tragiske hendelser, ser vi ofte medlemmer av Kongressen som ønsker å presse frem regelverk som påvirker borgerrettigheter men ikke nødvendigvis styrker nasjonal sikkerhet, sa hun til AFP.  – Her har du et program som pågikk i årevis, innhentet alles telefondata og ikke én eneste gang bidro til å stoppe et terrorangrep.

Kilde: AFP

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Snart vil jorden ha to måner!

Kjæledyr og kampen om smartringen

Kvantesprang for fremtidens nett

VR-briller for mus

Milliarder av brukere vil snart møte KI-profiler på Facebook

Er dette fremtiden for flyging?

Slå av en prat med ChatGPT på telefonen

Mikroskopiske sorte hull kan være hvor som helst

Nå er Google Gemini 2.0 her

ChatGPT løy på egoistisk grunnlag

Googles kvantebrikke knuser rekorder

KI-spillere oppførte seg menneskelig

Lyd & Bilde