Britiske myndigheter ønsker å oppdatere Investigatory Powers Act fra 2016. Blant de foreslåtte endringene er at britiske myndigheter må godkjenne hvordan kommunikasjonsapper fungerer. Dette har skapt sterke reaksjoner blant teknologiselskaper, og det risikerer å gjøre de britiske øyer enda mer isolert fra omverdenen.
Den gjeldende lovgivningen tillater allerede myndighetene å kreve at selskaper deaktiverer sikkerhetsfunksjoner i appene sine. Men slike krav må granskes, og eksterne konsulenter har mulighet til å vurdere konsekvensene, og viktigst av alt: Selskapene kan også klage på beslutningene. I det nye lovforslaget vil slike omfattende krav bli fjernet. I stedet skal selskapene informere myndighetene om endringer i forkant og umiddelbart innrette seg etter avgjørelsene.
Myndighetene har selvfølgelig pakket forslaget inn i velvalgte ord om at loven er til for å “beskytte allmennheten mot kriminelle, pedofile og terrorister”.
Men loven, som har fått kallenavnet “Snooper’s charter”, har selvsagt blitt møtt med protester. Tidligere har WhatsApp og Signal protestert mot kravet om å installere teknologi for å skanne krypterte meldinger etter bilder som viser overgrep mot barn. Selskapene opplyser at de nekter å innfri kravet, og Signal har sagt at de heller vil trekke seg ut av Storbritannia.
Apple, som ironisk nok tidligere selv har foreslått å implementere lignende teknologi, føyer seg nå inn i kritikernes rekker. I et offisielt svar på forslaget skriver Apple at de er imot forpliktelsen til å informere myndighetene om sikkerhetsendringer på forhånd. De mener at kravet om at ikke-britiske selskaper skal overholde loven vil påvirke kunder globalt, for eksempel kravet om å installere bakdører for å avlytte kryptert kommunikasjon. Apple slår fast at forslaget “utgjør en alvorlig og direkte trussel mot datasikkerhet og informasjonsvern” som også påvirker brukere i resten av verden.
Det tyder på en viss arroganse og manglende kunnskap fra myndighetenes side, dersom de tror at noen av de store teknologiselskapene kommer til å oppfylle de nye kravene uten særlig motstand”, sier cybersikkerhetseksperten professor Alan Woodward, ved Surrey University.
Kilde: BBC
Urovekkende er det også at EU-kommisjonen har lagt frem lignende forslag om å spionere på innbyggerne. Les mer i kommentaren nedenfor.
Stasi 2.0
Et forslag fra EU-kommisjonen vil innføre omfattende granskning av samtaler, med hensikten om å beskytte barn mot overgrep, et inngrep som i praksis betyr totalovervåkning av alle borgere.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser