TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

MIT slår verdensrekord i kvanteberegning

Forskere ved MIT-universitetet har gjort et gjennombrudd innen kvantedatateknologi.

Av / 26.01.25 - 15:00
MIT slår verdensrekord i kvanteberegning

Kvantedatamaskiner kan løse problemer eksponentielt raskere enn klassiske maskiner ved å kode informasjon i kvantebiter (qubits), som fungerer i henhold til kvantemekanikkens prinsipper. Kvantebiter er imidlertid svært følsomme for støy og defekter, noe som fører til feil som kan svekke nøyaktigheten i beregningene.

Forskere ved MIT har utviklet teknikker for å oppnå den høyeste presisjonen som noensinne er målt i kvanteporter med én kvantebit, noe som er et avgjørende skritt mot feiltolerante kvantedatamaskiner. Ved å forbedre kontrollmetodene for en type superledende kvantebit som kalles fluxonium, oppnådde teamet en presisjon på 99,998 prosent, noe som reduserer ressursene som trengs for feilretting og gjør kvanteberegninger mer gjennomførbare.

Fluxonium-kvantebiter skiller seg fra de mer vanlige transmon-kvantebitene ved at de inneholder en «superleder», som beskytter dem mot støy fra omgivelsene. Denne konstruksjonen forbedrer koherensen, noe som muliggjør operasjoner med høy nøyaktighet. Men den lavere frekvensen har tradisjonelt krevd tregere porter, noe som kan være en ulempe. De nye teknikkene overkom ikke bare denne begrensningen, men demonstrerte også potensialet som ligger i fluxonium for høyhastighets- og høypresisjonsporter.

Les også Googles kvantebrikke knuser rekorder Willow kan gjøre en kalkulasjon på fem minutter som ville tatt en superdatamaskin 10 kvadrillioner år.

Porter med høy presisjon er avgjørende for kvantefeilkorreksjon, en prosess som kompenserer for den uunngåelige støyen og feilene i kvantesystemer. Ved å oppnå høyere presisjon i portene har forskerne redusert beregningsarbeidet som trengs for feilkorreksjon, noe som bringer praktisk kvanteberegning nærmere virkeligheten.

Studien gjenspeiler kvanteforskningens tverrfaglige natur, og kombinerer innsikt fra fysikk og elektroteknikk. Teknikkene som MIT-teamet har utviklet, er ikke begrenset til fluxonium, men kan også brukes på andre kvantedataplattformer.

Annonse

Les mer hos MIT

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Snart kan mobilen få kjernekraft

Snart vil jorden ha to måner!

Kjæledyr og kampen om smartringen

Kvantesprang for fremtidens nett

VR-briller for mus

Milliarder av brukere vil snart møte KI-profiler på Facebook

Er dette fremtiden for flyging?

Slå av en prat med ChatGPT på telefonen

Mikroskopiske sorte hull kan være hvor som helst

Nå er Google Gemini 2.0 her

ChatGPT løy på egoistisk grunnlag

Googles kvantebrikke knuser rekorder

Lyd & Bilde