TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Datalagring: Terabyte på atomnivå

Forskere har funnet en måte å lagre over en terabyte data i et krystall som bare er en millimeter stort. Dette kan revolusjonere datalagring.

Av / 23.02.25 - 09:00
Datalagring: Terabyte på atomnivå

Forskere ved University of Chicago har gjort et gjennombrudd som kan endre hvordan vi lagrer data. Ved å utnytte atomstore “defekter” i krystaller, har de klart å lagre enorme mengder data på minimalt med plass.

Hver databit er et atom

– Hver minnecelle er ett enkelt manglende atom – én enkelt feil i krystallen, forklarer en av forskerne bak prosjektet, Tian Zhong. Dette betyr at et krystall bare en millimeter stort kan lagre mer data enn mange av dagens harddisker.

Les også Harddisk med en million års holdbarhet I en tid når lagringsmedier skiftes fortere enn du klarer å si Sony Memory Stick, er de som håndterer atomavfall avhengig av å lagre data i titalls tusener av år. Lykke til!

Fra røntgen til dataminne

Det spesielle er at oppdagelsen startet med noe helt annet: Måleutstyr som sjekker hvor mye stråling sykehusansatte utsettes for. Leonardo França, en av forskerne bak prosjektet, studerte disse strålemålerne da han oppdaget at teknologien kunne brukes til datalagring.

I stedet for røntgenstråling, bruker den nye teknologien en enkel ultrafiolett laser for å aktivere krystallen. Laseren stimulerer spesielle atomer i krystallen (såkalte sjeldne jordarter), som igjen frigjør elektroner som lagres i krystallens defekter.

crystal storage krystallminne datalagring
En enkelt ultrafiolett laser er alt som skal til for å skrive data til krystallminnet. Foto: Zhong Lab

Enkelt å lese dataene

“Vi kan lese denne informasjonen optisk, ved hjelp av lys,” forklarer forskerne. Dette gjør at teknologien potensielt kan bli både raskere og mer energieffektiv enn dagens lagringsløsninger.

Annonse

Neste generasjons lagring

Teknologien utnytter noe som finnes i alle krystaller: små defekter i strukturen hvor det mangler et atom. Ved å kontrollere når disse hullene er ladet med elektroner og når de ikke er det, kan forskerne bruke dem som etterligninger av ettall og nuller – byggesteinene i all digital lagring.

Forskerne har demonstrert at et krystall på bare én kubikkmillimeter kan lagre enorme mengder data, potensielt opptil flere terabyte, ved å utnytte atomstore defekter som minneceller.

Les også Snart kan mobilen få kjernekraft Kinesiske Betavolt har utviklet et batteri som varer i 50 år. I 2025 kommer versjonen som kan drive hodetelefoner og smartklokker.

Fra laboratorium til laptop?

Selv om teknologien fortsatt er på forskningsstadiet, viser den potensialet for fremtidens lagringsløsninger. Et slikt krystall vil teoretisk kunne erstatte både harddisker og SSD-er med noe som tar mye mindre plass og bruker mindre strøm. Den endelige lagringskapasiteten kan naturligvis variere, da teknologien fortsatt er under utvikling.

Kilder

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud!

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,- / første måned
154,- / mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Teleportering er faktisk mulig

ChatGPT 4.5 rett rundt hjørnet

Bytedance viser imponerende video-KI

Googles 2.0 tilgjengelig for alle

Nye EU-regler skal beskytte deg mot farlig KI-bruk

Gratis Wi-Fi på SAS-flyvninger

Kinesisk AI-selskap lover gull og grønne skoger - kan vi stole på det?

Verdensrekord i kvanteberegning

Snart kan mobilen få kjernekraft

Snart vil jorden ha to måner!

Kjæledyr og kampen om smartringen

Kvantesprang for fremtidens nett

Lyd & Bilde