Crowdfunding – eller folkefinansiering på norsk – er et av tidens helt store buzzwords. Selv støttet jeg for første gang konseptet for noen år siden da jeg leste om en flokk gale finner som via internett holdt på å samle inn penger til deres likeså gale science fiction film, Iron Sky. Filmen, som handler om en koloni av nazister som har gjemt seg på den mørke siden av Månen siden slutten av 2. Verdenskrig, ble til virkelighet. En del av finansieringen – cirka 5 millioner kroner av et samlet budsjett på godt 50 millioner – ble samlet inn via crowdfunding. Og nå er filmskaperne i full sving med en fortsettelse, Iron Sky: The Coming Race, som allerede har samlet inn i overkant av 3,5 millioner kroner via crowdfunding-tjenesten Indiegogo.
Les mer om Iron Sky: The Coming Race
Penger til Petter Smart
Det er opplagt for filmskapere å bruke crowdfunding til å finne investorer, men folkefinansering kan brukes til å samle inn penger til alt mellom himmel og jord. Også musikk CD-er og nye brettspill leter etter finansiering på nettet, men først og fremst er crowdfunding en fantastisk mulighet for oppfinnere. Utallige idéer til forbrukerelektronikkprodukter – mange ganger geniale påfunn som aldri, aldri, aldri ville dukke opp i butikkene – finner veien til crowdfunding-tjenestene. Typisk er det å love penger til et bestemt prosjekt ensbetydende med at man kjøper et av de første eksemplarene av produktet – hvis det altså noensinne blir til virkelighet.
Crowdfunding er ikke Amazon
Det å love penger til folkefinanseringen av et eller annet produkt er altså forbundet med en viss risiko. Hvert prosjekt har en minstegrense for hvor mange penger som skal samles inn før idéen kan realiseres. Først når målet er nådd, blir pengene trukket fra din konto. Men ER målet først nådd og pengene betalt er det en hel del som kan gå galt underveis, og du har ingen garanti for noensinne å motta det produktet du har betalt for. Det kan føles som å kjøpe en dings via amazon.com å sende penger til et crowdfunding-prosjekt, men i realiteten tilsvarer det mer å kjøpe aksjer i et firma som kan bruke dine penger til produktutvikling. Prosjektet kan gå tom for penger før idéen kan realiseres, eller i beste fall risikerer du at det går mye lenger tid enn forespeilet før du mottar det produktet du har betalt for.
Kickstarter og Indiegogo
Dersom du er villig til å ta sjansen, er det mange gullkorn å finne på de forskjellige crowdfunding-plattformene. Den mest kjente crowdfunding-tjenesten er nok Kickstarter, som nylig åpnet for å finne finansiering til prosjekter i Norge, mens Indiegogo er en annen kjent tjeneste med mange internasjonale prosjekter. Under kan du lese om de galeste, morsomste og/eller feteste forbrukerelektronikkprodukter du kan være med på å crowdfunde (og kanskje til og med være så heldig å eie en dag) akkurat nå.
KiiTAG 2
Firmaet bak KiiTAG 2 betegner produktet som en digital sveitserkniv, og den lille dingsen som ikke er mye større enn en USB-nøkkel, byr på blant annet følgende funksjoner: nødlading, flashlagring, innebygget USB-, microUSB- og Lightning-tilkobling, lommelykt samt Bluetooth forbindelse til mobilen. Det sitter to programmerbare knapper på KiiTAG 2, som man for eksempel kan bruke til å finne sin mobiltelefon, ta bilde med mobilens kamera eller svare på anrop. KiiTAG 2 støtter både iOS og Android, og dingsen styres via en app på din smartmobil.
OwnFone
En OwnFone er omtrent det motsatte av en smartmobil. En ekstrem enkel mobiltelefon uten skjerm, SMS eller internett. Men så kan den til gjengjeld vare et helt år uten å bli ladet opp! Det finnes en mengde forskjellige design å velge mellom – for eksempel en TigerFone som kommer med en 3D-printet ramme som får mobilen til å ligne en tiger, eller en BrickFone som passer sammen med dine Lego-klosser slik at den kan bygges inn i barnas Lego-leketøy! Det er også mulig å kjøpe et gjør-det-selv-sett så man kan utvikle og 3D-printe sine egne OwnFone-mobiler.
YikeBike
Den sammenklappbare YikeBike kan vel best beskrives som en blanding av en Segway og en el-sykkel. Man sitter på et sykkelsete i stedet for å stå, men sykkelstyret har man bak ryggen, så følelsen når man beveger seg svarer mer til opplevelsen av å gå enn å kjøre på sykkel. En YikeBike veier knappe 14 kilo (den nøyaktige vekten kommer an på modellen) og har en rekkevidde på 14 kilometer på en lading. Teamet bak YikeBike har vunnet flere designpriser, og den spesielle el-sykkelen har til og med vært på forsiden av Time Magazine.
ICKY Case
Tilsynelatende et helt normalt cover til din smartmobil, men med den ekstra lille finten at ICKY Case kan sitte fast på stort sett alle typer overflater – herunder glass, marmor, granitt og lignende. På akkurat samme måte som om coveret var magnetisk og ble plasser på en metalloverflate. Coveret beskytter mobilen, og på baksiden er det et spesielt materiale som firmaet bak ICKY Case kaller for Atomized Gel Protection, som lar det klebe til de tidligere nevnte overflater uten å skade verken overflaten eller coveret.
Plugg
Reiser du mye og går smartmobilen din ofte tom for strøm? Da har denne Kickstarter-kampanjen kanskje produktet du har drømt om. Nemlig en koffert med innebygget nødlader som får strøm fra koffertens hjul! Ja, når du går med din rullekoffert blir det innebygde batteriet ladet opp, og du kan så koble mobilen til en kontakt i bunnen av kofferten når den mangler strøm. Slutt med å sitte på gulvet på flyplassen ved siden av den eneste stikkontakten!
Smartstones Touch
Med en Smartstone kan du kommunisere med andre Smartstonebrukere ved hjelp av berøringer og bevegelser. Enheten er formet som en sten og har absolutt ingen grafisk brukerflate eller skjerm. I stedet virker Smartstone ved hjelp av LED-lys, lyder og haptiske vibrasjoner. Du kan sende meldinger via kombinasjoner av fingerbevegelser som du selv definerer, og mottakerens sten vil så vibrere eller lyse opp avhengig av hvilken melding som sendes. En Smartstone veier 10 gram og virker sammen med iPhone og Android smartmobiler via Bluetooth 4.0.
Coolest Clock
Tanken om en klokke som projiseres på veggen er ikke ny, men hva med en klokke til veggen med samme funksjonalitet som din smartmobil? Coolest Clock kan tilpasses helt etter brukerens ønsker til å vise for eksempel Facebook-status, Twitter-feed, bilder, breaking news og værmeldinger på veggen. Oppsettet styrer man selv via en app til mobilen (iPhone eller Android), som du også kan bruke til å sende meldinger til ”klokke-veggen” slik at det for eksempel vil komme til å stå på kjøkkenveggen at du kommer for sent hjem til middagen. Coolest Clock har en mengde med forskjellige bakgrunner du kan velge mellom, så klokken kan både plasseres på kjøkkenet, i stuen, på badet eller soverommet og hele tiden passe inn i innredningen.
The Juicer
Du kan låne kammeraten din penger – både analogt og digitalt – hvis han akkurat står og mangler det, men hva nå hvis hans smartmobil holder på å gå tom for strøm? Har han ikke en nødlader med er det ergerlig, selv om du kanskje har masser av strøm igjen på din mobil. Men her er det så The Juicer kommer inn i bildet. Med det nye produktet som kan henge på nøkkelringen kan man nemlig lade en Android smartmobil med strømmen fra en annen. Lading av mobilen som mangler strøm går like hurtig som om man hadde koblet den til stikkontakten. The Juicer virker ikke mellom to iPhones, men med en microUSB-adapter kan man lade sin iPhone fra en Android-basert smartmobil.
http://vimeo.com/109186665
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser