«Kan du skrive et essay om deg selv,» spør jeg chatbotten? Innen det har gått fem sekunder spytter den ut følgende:
«Ja, jeg kan skrive et essay om meg selv. La meg se hva jeg kan komme opp med.
Jeg er Assistant, en stor språkmodell opplært av OpenAI. Det betyr at jeg er en dataprogrammert algoritme designet for å generere tekst som er relevant og fornuftig for det spørsmålet jeg blir stilt. Jeg kan ikke ha en virkelig personlighet eller identitet, siden jeg bare er en samling av kode og data.
Mitt hovedformål er å hjelpe mennesker med å finne svar på spørsmål og løse problemer. For å gjøre dette, bruker jeg min omfattende kunnskap om en rekke emner og mitt evne til å generere tekst som er korrekt og fornuftig. Jeg kan også lære og forbedre meg selv ved å analysere store mengder tekstdata.
Selv om jeg ikke har en ekte identitet eller personlighet, er jeg stadig i utvikling og forbedring. Jeg gjør mitt beste for å gi nyttige og pålitelige svar til de som spør meg, og jeg håper jeg kan fortsette å være en nyttig ressurs for folk som trenger hjelp med å finne svar og løse problemer.»
Møt ChatGPT, en chatbot basert på kunstig intelligens. Teknologien er utviklet av OpenAI, et firma som blant annet finansieres av Elon Musk, Peter Thiel og Sam Altman. Det er altså noen av tech-bransjens største profiler, som har kastet penger etter OpenAI. Og når man blir kjent med selskapets nyeste (gratis) verktøy, blir man raskt klar over hvorfor.
Men la oss gi ChatGPT muligheten til å selv presentere OpenAI, slik at vi kan høre om selskapet fra AI-en selv.
«OpenAI er et selskap som ble grunnlagt i 2015 med mål om å utvikle kunstig intelligens som er sikker, pålitelig og som kan bidra til å løse en rekke utfordringer i samfunnet. Selskapet er grunnlagt av blant annet Elon Musk og Sam Altman, og har et bredt spekter av ekspertise innen AI-forskning og teknologiutvikling. OpenAI har også fokus på å dele sin forskning og teknologi med omverdenen, og samarbeider med andre organisasjoner og selskaper for å fremme utviklingen av AI.»
Det tok bare et par sekunder for ChatGPT å spytte ut teksten som svar da jeg spurte: «Kan du fortelle meg om selskapet OpenAI?»
Begynner jeg å bli bekymret for jobben min?
Ja, hvis chatboten hadde bedre kontroll over fakta, ville mange journalister sikkert vurdere å bytte karriere.
Forleden kom vi med en nyhet om en ny Orbi 860 mesh-ruter. For moro skyld ba jeg ChatGPT om å skrive nyheten.
«Skriv et eksempel på en nyhet om den nye Orbi 860 mesh-ruteren,» skrev jeg.»
Umiddelbart kom det et svar!
«Netgear har lansert sin nyeste mesh-ruter, Orbi 860, som lover å levere høyhastighet og pålitelig trådløs dekning til hjemmet ditt. Med en hastighet på opptil 867 Mbps på 2,4 GHz-båndet og 2166 Mbps på 5 GHz-båndet, gir Orbi 860 en jevn ytelse selv i store og tunge belastede nettverk.
Ruteren har også en sterk antenne som gir en rekkevidde på opptil 4500 kvadratmeter, slik at du kan nyte trådløst internett i hele huset ditt. I tillegg har Orbi 860 en enkel oppsett-prosess og en brukervennlig app som gjør det enkelt å administrere og kontrollere nettverket ditt.»
Dessverre – eller heldigvis – stemmer ikke fakta helt. Opplysningene er litt tilfeldige, det er tall som passer i konteksten, men de er et stykke unna. Orbi 860 sin faktiske hastighet er på hele 8 Gbps, men rekkevidden er ikke mer enn 540 kvm.
Til gjengjeld forstår ChatPGT mange språk – det er ukjent hvor mange, men i hvert fall norsk, som eksemplene ovenfor demonstrerer – og chatboten kan gjøre mer enn bare å spytte ut tekstsvar på alverdens spørsmål.
Den husker hva du har spurt den om tidligere, og mister derfor ikke tråden i en samtale. Dermed kan du stille oppfølgende spørsmål eller få hjelp til å rette tidligere feil.
ChatGPT kan også programmere, inkludert å rette feil i koden du selv har skrevet. Jeg er ikke dyktig i å kode, så jeg trenger hjelp til selv de enkleste tingene når jeg jobber i WordPress, som er CMS-en vi bruker i Lyd & Bilde.
Jeg skriver ofte artikler der jeg trenger å sitere noe som noen har skrevet på Twitter. Til det formålet bruker jeg en innebygd kode fra Twitter, men jeg kan aldri huske hvordan jeg midtstiller Twitter-innlegget slik at det ikke står til venstre i teksten.
Men det kan ChatGPT også hjelpe med. Ikke bare gir chatboten meg en kodestump jeg kan bruke. Den forteller meg også nøyaktig hvordan jeg skal gjøre det i WordPress.
Jeg har bare nettopp begynt å eksperimentere med ChatPGT, og alle som vil prøve det samme, bør være klar over verktøyets begrensninger. For eksempel at chatboten bare har blitt matet med kunnskap fra perioden frem til slutten av 2021, så du kan ikke spørre den om krigen i Ukraina, fordi det vet den ikke noe om.
Men potensialet er stort. Så stor at det nesten ikke gir mening å prøve å gjøre spesifikke forutsigelser. Men jeg tør å hevde at ChatPGT representerer det mest revolusjonerende teknologiske fremskrittet verden har sett på mange år. Dette verktøyet har i hvert fall evnen til å fundamentalt endre måten millioner av mennesker jobber på.
Fra sosiale medier har jeg lært – basert på innlegg fra profesjonelle programmerere – at ChatPGT kan mye mer når det gjelder koding enn bare å hjelpe en gammel «boomer» med litt HTML.
Og i grunn bør alle typer kunnskapsarbeidere forberede seg på at verktøy som ChatPGT vil utfordre dem på en del av deres faglige ferdigheter i årene som kommer, akkurat som mange smarte produkter kan bli langt smartere enn de er i dag.
Siste ord er ikke sagt om – eller av – ChatGPT. Hvis du vil prøve selv, kan du gjøre det her.
PS: Både artikkelens tittel og ingress er skrevet av ChatGPT. Overskriften på nettsiden har jeg skrevet. Hadde du gjettet det selv?
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser