Når jeg hører ordet «bærekraft» og «gjenvinning» fra elektronikkprodusenter, trekker jeg som regel oppgitt på smilebåndet. Jeg har nemlig alltid tenkt at denne bransjen aldri vil bli en del av løsningen, men for alltid være et av hovedproblemene bak all verdens opphoping av elektrisk søppel og utslipp av drivhusgasser.
At en TV eller et lydanlegg har bare 0,5 watts strømforbruk i standby-modus hjelper liksom så lite, når produktene har en utskiftingstakt som ikke ligner grisen, og ender sitt liv på en gigantisk «øy» av søppel i Stillehavet. At det ikke egentlig er en øy, men en gyre, hjelper lite, når man ser at jævelskapen er tre ganger så stor som Frankrike.
Likevel hører vi stadig mer om bærekraft i vår bransje, og enkelte har sluttet med bruk av plast i sin emballasje. Selve produktet er derimot gjerne fortsatt i 24 karat plast, men det snakker man ikke så mye om.
Belkin vil gjøre en forskjell
Du får derfor ha meg unnskyldt at jeg var mer enn en smule skeptisk, da Belkin inviterte meg til et digitalt møte for å snakke om nettopp bærekraft. Og hva de har begynt med å gjøre. Nå innrømmet de straks at det ikke finnes noen «quick fix» på dette problemet, og at man aldri vil komme i mål. Men at man stadig vil finne bedre og mer miljøvennlige måter å produsere og distribuere produkter på.
Jeg blir straks mer positivt innstilt, da jeg er mer vant til at produsenter klapper seg selv på skuldrene i en pressemelding om at heretter kommer produktene i pappesker og ikke plastbokser.
Har jobbet med i to år
I et digitalt møte med Jen Wei, visepresident for kommunikasjon og bedriftsutvikling, kunne hun stolt fortelle at Belkins historie begynte for 40 år siden, da de introduserte Hamlet, en spesiell kabel som koblet datamaskinen Apple 2C til en skriver med parallellport.
I dag er Belkin kjent for kabler til alt mulig av konsumentelektronikk, det være seg telefoner, datamaskiner, lyd- og videokabler. Men også strømforsyninger, nødladere, USB-hub-er og faktisk også hodetelefoner og ørepropper. De står i det hele tatt bak veldig mye av småelektronikken som selges på markedet i dag, og er derfor selvsagt også ansvarlig for en god del elektronisk avfall.
De kunne nå fortelle meg at de har jobbet iherdig med bærekraft de siste to årene, etter å ha fundert på det i de siste tjue årene. Det har med andre ord vært lenge på trappene.
– Når vi tenker på forskjellen et selskap av vår størrelse og innflytelse kan bety for planeten, er det en åpenbar beslutning å gå bort fra å bruke jomfruplast i produktene våre, sier Steve Malony, administrerende direktør i Belkin.
75 prosent resirkulert plast
– Frem til nå har vi kunnet vise til rundt 50 prosent resirkulert plast i våre produkter. Men nå har vi endelig klart å komme opp i 75 prosent, kunne Jen Wei fortelle. – Vi vil gjerne opp til 100 prosent, men dette er så langt vi kommer nå.
Ok, det låter jo fint. Men dette er det jo mange andre som hevder også?
– Mange hevder at de bruker gjenvinnbare materialer. Men det de ikke forteller deg, er hvordan de er gjenvunnet. Det er tre bokstaver du må se etter, og det er om gjenvinningsmetoden for plastikk er PCR eller PIR. Det ser jo ganske likt ut, men forskjellen er stor, sier Jen.
Hun fortsetter:
– Det står for Post Consumer Recycled eller Post Industrial Recycled. Den første er ekte resirkulert, fordi det er plast som er gjenvunnet etter først å ha vært i et brukt produkt. PIR, derimot, betyr bare at plastavfall – for eksempel plastspon fra sageprosessen på fabrikken – omdannes til plast som kan brukes i selve produktet. Man kan jo spørre seg om det egentlig er resirkulering, eller bare effektivisering. Det er selvsagt viktig arbeid, og vi gjør det også, men det er ikke en skikkelig løsning. Og vi har aldri kalt dette for resirkulert plast.
Hvordan bevares kvaliteten?
Vi har jo hørt om at ekte gjenvunnet plast er av mye dårligere kvalitet enn nyutvunnet plast. De svarte blomsterpottene du får på ditt lokale lagerutsalg som knekker bare man ser litt hardt på dem, er et eksempel på gjenvunnet plast.
– Det er en utfordring, og grunnen til at vi i dag ikke kan gå opp til 100 prosent resirkulert plast i produktene, uten at det går på bekostning av holdbarheten. Det er også derfor vi er stolte over å faktisk ha 75 prosent ekte gjenvunnet PCR plast, som faktisk holder samme kvalitet som tidligere.
Så hvordan kommer dere opp i 75 prosent?
– Det finnes ulike metoder for gjenvinning. En metode er å bruke plantebasert bioplast. Det er trendy, og du ser det ofte. Problemet er at det ikke er holdbart nok til å lage skikkelige elektronikkprodukter ennå.
– En annen måte er å gjenvinne plast fra havet. Men dette er veldig ineffektivt. Slett ikke all plast kan brukes på nytt, faktisk er det bare en liten prosentdel som er brukbart. Det er ikke bærekraftig ennå. Men det er selvsagt et veldig viktig arbeid å få plasten opp fra havet.
I stedet kan Belkin fortelle at de gjenvinner plasten fra kastede leker og elektronikk, som så gjøres om til nye produkter.
– Man fjerner avfall fra økosystemet og putter det inn igjen i produksjon. Men det er vanskelig.
Et team kun for bærekraft
Belkin har et team forskere som jobber kun med bærekraft.
– Om du ikke ser sannheten i øynene, vil du aldri klare å løse problemet. Vi er en bransje som har man mange svin på skogen, og det kan ikke fortsette som før. Mange kommer til å hevde bærekraft på CES i år, men mange av dem bruker ikke-bærekraftige metoder. Våre designere er helt besatt av detaljer, og holdbarhet er den største utfordringen. Plast degraderes for hver gang den resirkuleres.
Er ikke prosessen dyr?
– Vi er opptatt av at konsumentene ikke må velge mellom bærekraftige og forurensende produkter. Derfor er prisene for forbrukerne den samme som før vi brukte denne metoden. Det koster ekstra, men Belkin tar på seg kostnaden. Vi er overbevist om at det vil betale seg for oss i lengden.
Seks produkter
Til å begynne med lanserer Belkin seks produkter som alle har inntil 73-75 prosent resirkulert (PCR) plast.
- Boost Charge 10 watts magnetisk trådløs billader. Denne festes til klimaventilen i bilen.
- Boost Charge 25 watts USB-C PD 3.0 PPS vegglader for Samsung og andre enheter. Denne kan også lade iPhone opptil 20 watt.
- Boost Charge 40 watts dobbelt USB-C PD vegglader lader to enheter samtidig.
- Boost Charge Pro 4-Port 108 watts GaN lader. Samme størrelse som en MacBook-lader. Kobles til veggen med avtakbar strømkabel. Lader fire enheter, med to USB-A og to USB-C.
- Boost Charge Pro 45 watts dobbelt USB-C GaN vegglader med PPS. Mindre enn 40-watteren, på grunn av GaN-teknologien, som er halvledere av høyere tetthet og dermed kan gjøres mindre.
- Boost Charge Pro 65 watts dobbelt USB-C GaN vegglader med PPS. Lader MacBook og iPhone samtidig. For eksempel.
Man kan i følge Belkin ikke se forskjell mellom disse produktene med resirkulert plast, og forgjengerne. Selv høyglansutførelsen er lik.
Er dette løsningen?
Det er ingen tvil om at dette er et skritt i riktig retning for vår bransje. Men vi står ovenfor flere utfordringer enn jomfruplast. Den største synderen er produkter som går av med en altfor tidlig død, i forhold til hva de gjorde for få tiår siden.
I så måte er det mye viktigere at man kan reparere ødelagt elektronikk, enn at strømforbruket på TV-en skal ned.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser