6 GHz internett. Hva betyr det for deg?
Internett er en interessant greie. På midten av 1990-tallet hadde vi så vidt hørt om det. Nå er det en så innarbeidet del av hverdagen vår at vi knapt merker at det er der en gang. Bortsett fra når det ikke funker. Og det har vi alle merket.
Det er et våpenkappløp. Raskere internett åpner for mer avansert kommunikasjon og flere og mer krevende tilkoblede dingser. Men jo flere dingser vi kobler til, og jo større arbeidsoppgaver hver dings krever, desto større krav stilles til internettet. Ikke minst av det trådløse hjemmenettverket.
Det har funket fint med 2,4 GHz og det mye raskere 5 GHz-båndet en god stund nå. Med støtte for total hastighet i gigabit-klassen burde det holde i massevis.
Kommunikasjonen sprenger nettverket
Men det er stor forskjell på mengden data vi overfører til og fra det store internettet, og mengden data som i tillegg overføres internt imellom alle våre nettverkstilkoblede bokser, som snakker masse sammen internt før de i det hele tatt har bedt om en eneste megabyte fra internettet.
Og det er ikke bare mengden data, men mengden forskjellige “samtaler” som pågår samtidig. Antall datastrømmer som sendes ut og mottas, og som krysser hverandre og skaper trøbbel. Og bor du i blokk med 20 naboer i umiddelbar nærhet, er problemene dømt til å bare øke.
Hjemmekontoret tynger
Det har funket, helt til nå i det siste, når koronakrisen har tilført nettverket en ekstra belastning. Og vi snakker ikke om Netflix-strømming – men om digitale møter og videokonferanser over tjenester som for eksempel Zoom, Skype og Microsoft Teams.
Hele verden har hjemmekontor, og da begynner man å merke svakhetene i sitt eget nettverk. Folk som hadde ustabile Sonos-anlegg før, som mest sannsynlig skyldes en dårlig router, dårlig plassering av denne – eller begge deler, vil nesten kunne rive av seg håret i frustrasjon, når de prøver å starte en samtale med ti andre kollegaer over internett.
“Men jeg har jo 100 Mbit fiberlinje, for svingende!” tenker du kanskje. Ja, men du har en elendig ruter.
Og selv med påkostede rutere får nettverket kjørt seg i disse dager.
5 GHz har funket fint. Til nå.
Da 5 GHz ble tilgjengelig for allmennheten for godt over 10 år siden, var det en åpenbaring. Så raskt og stabilt! Det var fordi nesten alle brukte 2,4 GHz-båndet. Til den grad at 2,4 GHz hadde blitt en digital avfallsplass med sprengt kapasitet. Så mye støy var det.
De som gikk over på 5 GHz fikk et frekvensbånd som for det første hadde mye høyere kapasitet og hastighet enn 2,4 GHz. Men enda viktigere var det at det var helt fritt for elektromagnetisk støy fra andre enheter. Fordi nesten alt fortsatt var koblet til 2,4 GHz-nettet. At 5 GHz har en lavere teknisk rekkevidde enn 2,4 GHz merket man lite til.
I dag merker moderne mennesker at også 5 GHz-båndet får kjørt seg. Ja, du har langt flere kanaler tilgjengelig enn på 2,4-båndet, og er du litt nerd kan du logge deg inn på ruteren og manuelt adressere ulike kanaler til ulike dingser. Og dermed få et mer stabilt nett. Men siden det fort er ti-tjue trådløse dingser bare i ett og samme rom, og ruteren skal kommunisere frem og tilbake med kanskje femti enheter i hele huset, ofte samtidig, så merker man i dag at nettet ofte kan bli ustabilt likevel. Legg til Netflix og videkonferanser på toppen, og problemene melder seg for alvor.
6 GHz
Hvilket bringer oss til dagens nyhet. Det amerikanske FCC, eller Federal Communications Commission, som er et amerikansk forvaltningsorgan for tele og kommunikasjon, har akkurat tillatt å åpne et nytt bånd for ulisensiert, trådløst internett. Nemlig hele 6 GHz-båndet, som i virkeligheten er 1200 MHz bredt (man får litt under og over i tillegg).
Med andre ord, USA vil få 6 GHz i nær fremtid. Som bør bety at resten av verden inkludert Norge følger hakk i hæl.
6 GHz må ikke forveksles med Wi-Fi 6, som er dagens nye og hittil raskeste wi-fi-standard. Wi-Fi 6 som det fremstår i dag støtter nemlig bare 5 GHz.
Litt høyere båndbredde, mye høyere kapasitet
Høyere frekvens betyr høyere båndbredde og dermed mulighet for å frakte mer data. I teorien vil 6 GHz kunne frakte 20 prosent mer data enn 5 GHz. I praksis vil vi antakelig få et enda større utbytte, fordi man frigjør 5GHz-båndet for mye støy, slik at alt oppfører seg mer stabilt. Vi mister nemlig ikke 2,4 og 5 GHz, det kommer i tillegg.
Ved å flytte datatunge oppgaver som Netflix-dingser og Skype-PC-en til 6 GHz-nettet, vil det gi en enorm avlastning til enhetene som er tilkoblet 5 GHz og 2,4 GHz.
Kunstig intelligens og smarthjem
Den økte kapasiteten i 6GHz-nettet åpner i større grad opp for enheter som bruker kunstig intelligens og derfor kommuniserer nærmest uavbrutt med internett og kontinuerlig sender og mottar data. Og trådløse smarthjem-dingser, som haler og drar i både ruteren og smarttelefonen til enhver tid.
WiFi 6E
6 GHz-båndet vil kreve nye produkter. Wi-Fi 6 har bare så smått begynt å rulle ut, med et mer effektivt 5 GHz-bånd, slik at vi endelig kan få gigabit-hastigheter. Men Wi-Fi 6-teknologien er laget for å kunne nyttegjøre seg av enda større frekvensregister enn det. Alle ledige frekvenser fra ca 1-6 Ghz skal kunne brukes. Vi snakker om en teoretisk firedobling av kapasiteten vi er vant til i dag!
Produkter som blir kompatible med 6 GHz-båndet vil få merkingen Wi-Fi 6E. Dette i følge Wi-Fi Alliance.
Ettersom USAs FCC nå har godkjent lisensfri bruk av 6 GHz-båndet til Wi-Fi, forventer vi at Kommunal- og moderniseringsdepartementet snarlig gjør det samme her hjemme.
Om ikke Wi-Fi 6E allerede kommer i neste generasjons flaggskipmobiler som iPhone 12, Galaxy S21 og OnePlus 9, eller hva de nå måtte kalles, så er det ikke langt unna.
Det kan derfor lurt å spørre seg om man i dag skal kjøpe ny Wi-Fi 6-ruter, eller smøre seg med litt tålmodighet mens man venter på Wi-Fi 6E.
Kilder:
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser