TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Legendarisk forsterkerpar gjenoppstår etter 57 år

Britiske Quad gjenoppliver sitt revolusjonerende transistorbaserte forsterkersett fra 1967, nemlig Quad 33 og 303, med moderne teknologi på innsiden av det klassiske utseendet.

Av / 22.10.24 - 10:21
Legendarisk forsterkerpar gjenoppstår etter 57 år

Det var i 1967 at Quad ga oss sitt første transistorbaserte forsterkersett, som skulle ta hi-fi-verdenen med storm. Nå, 57 år senere, kommer en helt ny versjon som kombinerer det beste fra originalen med moderne teknologi.

Den nye Quad 33 forforsterkeren viderefører det klassiske designet med grå front, oransje knapper og tre forsenkede dreiehjul. LCD-displayet er subtilt integrert i den oransje stripen under kontrollene.
Quad 33 forforsterker. Foto: Quad

Forforsterkeren Quad 33

Den nye forforsterkeren Quad 33 beholder det klassiske utseendet med grått kabinett og oransje knapper, men får moderne finesser som LCD-display, fjernkontroll og balanserte XLR-tilkoblinger. På innsiden finner vi helt ny kretsteknologi med spesialutviklet ringkjernetrafo og forbedret MM/MC platespillerforsterker (RIAA-trinn).

Bakpanel på Quad 33 forforsterker med strøminntak, hovedbryter, balanserte XLR-utganger, flere par RCA-innganger og utganger for analog lyd, USB-port for oppdateringer, og diverse sertifiseringsmerker.
Bakpanelet på nye Quad 33 har både XLR og RCA-tilkoblinger, samt USB-port for fastvareoppdateringer. Borte er originalens DIN-kontakter. Foto: Quad

Effektforsterkeren Quad 303

Effektforsterkeren Quad 303 viderefører det ikoniske vertikale designet med kjøleribber på fronten. Den leverer nå 50W per kanal i 8 ohm (opp fra originalens 45W), med mulighet for brokobling for hele 140W i mono.

Quad 303 effektforsterker sett fra skrå vinkel, med vertikale kjøleribber i aluminium på fronten, Quad-logo i midten, og en oransje standby-knapp. Kabinettet er mørkt på sidene og har en karakteristisk stående form.
Quad 303 effektforsterker. Foto: Quad

Et av kjennetegnene ved den originale Quad 303 er det unike «triples»-utgangstrinnet, som fungerer som en slags «forsterker inni forsterkeren». Denne innovative løsningen gir et symmetrisk utgangstrinn, hvor hvilenivået holder seg stabilt uavhengig av temperatur, noe som skal gi ekstremt lav forvrengning under alle forhold. Originalversjonen fra 1967 brukte et såkalt kvasi-komplementært utgangstrinn, hvor to og to motstående transistorer ikke var av lav nok toleranse til å være fullstendig speilede motstykker med motsatt polaritet. Den nye utgaven er har derimot helt komplimentære transistorer i utgangstrinnet, for enda bedre linearitet og stabilitet. Alt for å gi enda bedre lyd.

Bakpanel på Quad 303 effektforsterker med fire gullbelagte høyttalerterminaler øverst, strøminntak og hovedbryter, XLR og RCA-innganger, valgbryter for line/XLR og stereo/bridge-modus, samt diverse sertifiseringsmerker.
Bakpanelet på Quad 303 har både XLR og RCA-innganger, solide høyttalerterminaler, og en bryter for å velge mellom stereo- og bromodus, som kan gi opptil 140W i 8 ohm. Foto: Quad

Ble brukt av profesjonelle

Den opprinnelige 33/303-komboen var så vellykket at mange eksemplarer fortsatt er i bruk i dag, over 50 år senere. At forsterkeren til og med ble brukt i profesjonelle lydstudioer, vitner om kvaliteten. Quad lover at det nye forsterkersettet viderefører arven, men altså med enda bedre lydkvalitet, takket være moderne komponenter og produksjonsteknikker.

Annonse
Legendarisk forsterkerpar gjenoppstår etter 57 år 1
Foto: Quad

Quad 33 og 303: Pris og tilgjengelighet

Det nye forsterkersettet blir tilgjengelig fra midten av november, med en pris på 1199 britiske pund (ca 18 000 kroner) per enhet.

Mer info: quad-hifi.co.uk

QUAD_33-303 vintage original 2-enhanced
Det originale forsterkersettet Quad 33 og 303, fra 1967. Foto: Quad
QUAD_303 side transparent-enhanced QUAD_303 rear hero-enhanced QUAD_303 hero-enhanced QUAD_303 front-enhanced QUAD_303 det-enhanced QUAD_303 det hero-enhanced QUAD_303 angle 2-enhanced QUAD_33 inside-enhanced QUAD_33 front angle-enhanced QUAD_33 front angle 2-enhanced Quad 33 & 303-enhanced Quad 33 & 303 lifestyle 3-enhanced Quad 33 & 303 2-enhanced
<
>
Foto: Quad

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Retro-radioen gjør comeback

Norsk DAC med skikkelig design

Pro-Ject slipper ny referansespiller

Nå kan du laste ned høyoppløst musikk i Qobuz

Moderne mini-anlegg i retrostil

Eksklusivt samarbeide

Polsk gigant i norske butikker

Første på over 20 år

Du behøver kanskje denne

Nytt flaggskip fra Audio-Technica

Budsjettvennlige platespillere

Rotel feirer 100 år med high-end CD-spiller