Det har neppe gått under radaren på noen, at Apples siste iPhone ble sluppet forrige fredag. I store byer slyngte lange køer seg utenfor butikkene. Nå har fi fått fingrene i en, og her er vårt førsteinntrykk.
I motsetning til lanseringen av iPhone 4S, så er det nå helt åpenbart mange fysiske forskjeller fra forgjengeren. Den er 18 prosent tynnere og 20 prosent lettere, hvilket faktisk er en merkbar forskjell, og den føles nå meget lett i hånden. En grunn til dette er baksiden, som nå er i aluminium i stedet for glass, hvilket også løser problemet med sprekker, når man mister den i bakken. Om det i stedet blir et problem med riper, gjenstår å se, når den har ligget og rotet rundt i lommen et par uker. Rett ut av esken føles utførelsen meget god, og vi må si at Apple enda en gang har lyktes i å skape et produkt som man ønsker å eie når man ser det.
En annen grunn til at den er tynnere er at den trykkfølsomme skjermen nå er integrert i glasset, hvilket gjør at ikonene mer enn noensinne føles som de ligger direkte på overflaten. At skjermen har blitt større, eller fremfor alt høyere, er ved første øyekast praktisk, da man får plass til en ekstra rekke ikoner. Man kan fortsatt nå hele skjermen med tommelfingeren, men det er rett før man ikke kommer til den øverste delen av skjermen uten å skifte grep. At man har fått plass til en ekstra dag i kalenderen lyder kanskje ikke så opphissende, men er en hverdagsirritasjon man nå unngår. Gamle apps får en kjedelig stripe ovenfor og nedenfor, men det er et midlertidig problem, da en mengde apps nå oppdateres.
Til å se film er det nye 16:9-formatet ideelt, og det er mer smell i fargene. Det blir enda mer tydelig når man ser på bilder. Apropos bilder, så har kameraet også fått en oppdatering. Rent fysisk er det nødvendigvis blitt tynnere, men Apple mener at optikken er minst like god (og har noe større vidvinkel). Hva som derimot har skjedd, er at behandlingen av bildene har blitt forbedret, det skal gå raskere, og støyreduksjonen er mer avansert. At det skulle gå raskere, har vi ikke merket noe til ennå, men la oss vende tilbake til det i vår kommende, omfattende test av kameraet. Derimot er det åpenbart at du får langt mer brukbare bilder i dårlig belysning. Med tanke på hvor mange mobilbilder som blir tatt på fester og restauranter, så er det en ikke uvesentlig fordel.
At bildene kan behandles bedre og raskere beror delvis på den nye A6-prosessoren, som til tross for at den er fysisk mindre, har betydelig flere hestekrefter under panseret. Vårt testprogram er enig, og sier at den er omkring dobbelt så rask som iPhone 4S. Det er kanskje ikke noe man merker når man spiller Angry Birds, men håndtering av video, grafikkintensive spill og tunge nettsider føles klart raskere. Selv hvis man ikke er kunde hos et teleselskap som støtter 4G/LTE på 1800 MHz-båndet, som er den eneste norske frekvens som støttes av iPhone 5, så skal man ikke undervurdere støtte for DC HSDPA (3,5G), som gir maksimal hastighet på 42 Mbps. Det er mer enn nok for de fleste.
Den nye dokkingkontakten Lightning innebærer irriterende nok at alle våre iPod-høyttalere, biltilbehør og ladekrybber plutselig trenger en adapter til 229 kroner. Men det var et skritt som Apple var tvunget til å ta før eller senere. Den gamle kontakten var jo ganske gigantisk og ikke spesielt fleksibel. At det gjør at man nå får plass til bedre høyttalere på undersiden, er faktisk ganske fint. Lyden er tydeligere, og fremfor alt får man høyere lydnivå.
At kartene ikke er noe å rope hurra for har vel ikke gått noen hus forbi. Det hører imidlertid mer til avdelingen iOS 6, som vi tar for seg selv, da det jo også gjelder gamle telefonmodeller som oppgraderes.
Totalt sett er vi fornøyd med iPhone 5. At Apple ikke byr på noen revolusjoner er ingen overraskelse, men akkurat hva de pleier å gjøre med alle sine produkter. Man lanserer en Macbook Air, en iPod Nano eller en iPhone, som overrasker alle. Senere finsliper man konseptet hvert år, oppgraderer til seneste tekniske standarder og endrer et par detaljer her og der.
Spesifikasjoner:
Operativ: iOS 6
Skjerm: 4″, 1136×640
Prosessor: Apple A6
Minne: 16/32/64 GB
Kamera: 8 Mp + 720p
Trådløst: WLAN 802.11a/b/g/n
Størrelse: 115,2 x 58,6 x 7,6 mm
Vekt: 112 gram
Batteri: 8 timer samtale, 10/8 timer surfing, 225 timer standby
16 GB modellen koster 5.190 kroner
32 GB modellen koster 6.090 kroner
64 GB modellen koster 6.990 kroner