Utseendemessig er det ikke stor forskjell på 5S og gamle iPhone 5, bortsett fra metallringen rundt hjem-knappen og at det sitter to LED-lamper ved siden av kameraet. På baksiden kan man nå velge mellom sølv, grå og den nye “gullfinishen” som snarere minner om champagne. Kvalitetsfølelsen er som vanlig meget høy.
Den mest omtalte nye funksjonen til 5S er den nye fingeravtrykksleseren i hjemknappen. Å registrere fingeravtrykk går relativt raskt, og deretter kan man både låse opp telefonen og bekrefte kjøp i iTunes med fingeren – vesentlig mer praktisk enn å taste passord hele tiden, og sikrere enn å la mobilen være helt ubeskyttet.
Under panseret har iPhone 5S den nye A7-prosessoren med 64 bits arktitektur, som gir en merkbar forbedring i ytelse sammenlignet med iPhone 5. Geekbench som måler rå ytelse hopper opp til 2241 (+37%) og Antutu 3D rating som måler spillytelse øker 12%. I Browsermark (webytelse) fikk vi faktiskt en ny rekord med 3441 (+30% fra iPhone 5). Forrige toppscore hadde LG g2 med 3132.
Kameraet har fått nye linser og 15% større sensor. Oppløsningen ligger fortsatt på 8 megapiksler, og innebærer større bildepunkter (1,5 µm) og mer lys. Det gir bedre kontrast og lysere bilder med mindre støy når man tar bilder under dårlige lysforhold.
Bilde tatt i dunkel belysning med iPhone 5
Bilde tatt med iPhone 5S under samme lysforhold
iPhone 5S har også en bildestabilisator som arbeider ved å ta 4 raske bilder og deretter kombinere dem for optimal skarphet. Man kan også ta raske bildeserier med 10 bilder i sekundet, enten for å plukke det beste bildet eller for å fange objekter i bevegelse. Kameraet har dessuten to LED-lamper med ulik farge som lar deg variere lystemperatur og kompensere for kald innendørsbelysning.
Oppsummering
Selv om iPhone 5S til forveksling ligner 5-modellen den erstatter, er det meste utenom skjermen oppgradert. 5S er raskere, har bedre kamera, bedre 4G-dekning og den praktiske fingeravtrykksleseren. En anbefalt oppgradering fra iPhone 5 og en soleklar kandidat for dem med eldre iPhone-modeller.
iPhone 5C
Med 5C-modellen har man gått fra metall- og glass og tilbake til plast som i iPhone 3G. Forskjellen er at metallrammen nå ligger under skallet. Plastfølelsen er likevel minimal. Dessuten kan man få den i spreke farger som grønn, blå, gul, rød eller hvit.
Under skallet har det faktiskt ikke skjedd så mye siden iPhone 5. Den har samme A6-prosessor og arkitektur, noe våre målinger også bekrefter.
Geekbench ga 1648 som er nesten identisk med iPhone 5, spillytelsen i Antutu 3D Rating var 11640. Nettleserytelse med Browsermark på 2730 er noe bedre enn iPhone 5, og skyldes antageligvis bedre software.
Kameraet er det samme som i iPhone 5 men også her med noen forbedringer i softwaren. Det blir litt mindre bildestøy i bilder tatt med 5C-modellen.
Bilde tatt i dårlig lys med iPhone 5
Bilde tatt i dårlig lys med iPhone 5C
Det finnes også ulike deksel i seks farger (hvit, rød, gul, blå, grønn og svart) som åpner for intressante fargekombinasjoner.
Oppsummering
Det er ingen vits i å bytte fra iPhone 5 til en 5C. Med unntak av skandinavisk 4G-støtte dreier det seg om en teknisk ganske lik modell. Har du en eldre iPhone-modell og liker fargeglade mobiler er 5C derimot en kul oppgradering utseendemessig, og marginalt bedre ytelsesmessig enn iPhone 5.