YotaPhone er en Android-basert smartmobil med to skjermer: På forsiden har den en helt alminnelig LCD touch-skjerm, på baksiden en skjerm med elektronisk blekk (e-ink), lik den man finner på e-boklesere som f.eks Amazon Kindle. Begge skjermene er 4,3 tommer store, men har forskjellige funksjoner og formål.
Hovedskjermen brukes til vanlig betjening av telefonen, mens e-ink skjermen er velegnet til å lese lengre tekster som bøker eller nettartikler. Telefonen sørger også for å holde viktig innhold synlig uten å tømme batteriet. Boardingkort, adgangskort, billetter, e-bøker og annen viktig informasjion blir vist, selv hvis batteriet er flatt.
Firmaet bak YotaPhone, Yota Devices, er russisk og har en bakgrunn som teleoperatør. En av sjefene, Lau Geckler, er dansk, og vi møtte ham på Mobile World Congress, hvor vi også fikk mulighet til å se nærmere på den spesielle YotaPhone.
Telefonen er basert på en standardutgave av Android 4.2 Jelly Bean – eneste unntak er at man har fjernet Hjem- og Tilbake-knappene, og i stedet navigerer ved hjelp av fingerbevegelser nederst på skjermen, hvor knappene er erstattet med et kapasitivt felt.
”Vi mener at gesture control er fremtiden. Hvis man ser på barn og unge, så er det helt naturlig for dem å navigere med fingerbevegelser. Tester i fokusgrupper har også vist at brukerne lærer bevegelsene utrolig raskt. Vi vil gjerne oppnå at telefonen blir naturlig og intuitiv å bruke” sier Geckler. Han legger til at man har valgt gestures for at betjeningen skal være den samme enten man bruker LCD-skjermen eller e-ink-skjermen, og sistnevnte har ikke touch-betjening, men også her et berøringsfelt under skjermen.
E-ink-skjermen kan til gjengjeld vise innhold fra alle alminnelige apps. Hvis man for eksempel på den finner en artikkel i web-browseren eller mottar en e-post man vil lese senere, kan man velge å flytte innholdet til baksiden med en fingerbevegelse. Men man kan typisk ikke kommunisere med selve app-en på blekkskjerm-siden. Til dette kreves spesialutviklede apps.
Stor utviklerinteresse
Selv om Yota Devices er en liten aktør på det globale mobilmarkedet, er interessen stor for å utvikle apps som kan utnytte telefonens blekkskjerm, forsikrer den danske sjefen. ”Hvis du er en liten spiller, så må du satse på en stor platform.” sier Geckler.
”Vi har vår egen SDK, som app-utviklere kan bruge til å lage apps som er interaktive på blekkskjermen, men mange er også interesserte i å lage apps spesielt for denne skjermen. For eksempel er man i gang med en musikkspiller, som viser album/artistinfo på blekkskjermen for å spare batteri,” forteller Geckler.
YotaPhone kommer på markedet i slutten av 2013. Først i Russland, og deretter på det europeiske markedet. Den blir ikke billig, men vil plassere seg på høyde med andre premium Android toppmodeller.