TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Vi har prøvd iPadOS

Apples nye variant av iOS 13 til iPad gjør den mer lik en datamaskin

Av / 02.07.19 - 12:19
Vi har prøvd iPadOS

Apples mobiloperativsystem iOS har alltid passet bedre til nettbrett enn Android gjør. Men på mange områder er det tydelig at det primært er laget til telefoner. Bare se på hjemskjermen hvor 20-24 apper passer godt på en iPhone, men ser veldig tynt ut på en 12,9 tommers iPad. Nå har Apple derfor for første gang skilt iPadOS fra iOS.

Vi har tatt en titt på den offentlige betetestversjonen.

Hjemskjermen

Den mest åpenbare forskjellen er at man nå kan ha 6 x 5 apper i stedet for 5 x 4. Som både ser mer fornuftig ut og gjør det enklere å ha alle de viktigste appene på èn side. På hjemskjermen kan man også ha klokke og widgets til kalender, vær osv. liggende i stedet for å swipe til høyre for å hente dem fram. Mer lignende en datamaskin.

I tillegg får vi endelig Dark Mode, en mørk brukerflate som er mindre anstrengende for øynene, spesielt på kvelden. Den kan også spare deg litt batteritid på OLED-skjermer.

Vi har prøvd iPadOS 1
Dark Mode. (Foto: Lyd & Bilde)

Multitasking

Muligheten til å jobbe med flere apper og flere vinduer samtidig har fått en skikkelig overhaling. Blant annet på hvordan man ser sine aktive apper og hvordan man bytter mellom dem, samt at man kan ha alle sine yndlings-apper lett tilgjengelige. En stor nyhet er at apper kan ha flere dokumenter åpne samtidig, og at det er lett å finne og bytte mellom disse.

Annonse
Vi har prøvd iPadOS 2
Enklere å bytte mellom apper og dokumenter. (Foto: Apple)

Apple Pencil og tekstredigering

Pennen har blitt raskere. Verktøypaletten er redesignet med nye verktøy og kan flyttes rundt eller minimeres. Nye bevegelser (gestures) gjør det lettere å skrive notater og ta skjermbilder.

Nye bevegelser gjør det også lettere å navigere i dokumenter, markere tekst og klippe og lime inn.

Vi har prøvd iPadOS 3
Nytt verktøypanel til pennen gjør arbeidet lettere. (Foto: Apple)

Filhåndtering

Files-appen begynner å endelig å bli skikkelig praktisk. Nå kan man koble til USB-disker og SD-kortlesere og faktisk se innholdet. Det gjør også at apper som Adobe Lightroom kan importere bilder direkte fra kameraet ditt.

Dessuten kan man koble seg til filservere med SMB. Og man kan dele mapper i iCloud og se forhåndsvisning av dokumenter.

Vi har prøvd iPadOS 4
Koble til servere eller eksterne disker. (Foto: Lyd & Bilde)

Safari

Apples nettleser har også blitt mer iPad-vennlig. Bl.a får man fullversjoner av nettsider i stedet for en mobiltilpasset versjon. Touch-betjeningen har blitt til tilpasset til nettsider som forventer en mus. Det gjør at web-apper som WordPress og Google Docs nå fungerer mye bedre i Safari på iPadOS.

Nettleseren kan nå også gruppere faner, og den har fått mange nye tastaturkommandoer og individuelle innstillinger for hver nettside. Dessuten kan den endre størrelsen på bilder for deg når du laster dem opp.

Sikkerhet

Den nye funksjonen Logg inn med Apple betyr at du slipper å holde styr på brukernavn og passord til forskjellige apper. Bare bruk Face ID eller Touch ID.

HomeKit

Overvåkningskameraer kan nå laste opp video til iCloud i stedet for til produsentenes abonnementstjenester, som i visse tilfeller har vist seg å ha dårlig sikkerhet.

Vi har prøvd iPadOS 5
Se deg omkring i San Francisco. (Foto: Lyd & Bilde)

Kart

Flere byer har begynt å få 3D-visning, slik at du kan se deg omkring. Det er litt uklart hvor lenge det er til større byer i Europa får funksjonen.

Mer som en datamaskin

Etter å ha levd med iPadOS i et par dager kan vi si at iPad’en begynner å føles litt mindre som en stor mobil og mer som en datamaskin. Ved å utnytte skjermen bedre og gjøre det lettere å håndtere tekst, administrere filer og tilkoble lagringsmedier har den blitt enklere å jobbe på. Denne artikkelen er dermed skrevet på en iPad med eksternt tastatur.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Casios klokkering er fetere enn Galaxy Ring

Huawei Mate 70 tilgjengelig for bestilling

Gemini-appen lansert for iPhone

Lettere å finne tapt bagasje

Enda vanskeligere å bryte seg inn på iPhone

Slik unngår du å bli svindlet med QR-koder

Gemini for iOS sett på App Store

Sterk oppgangstrend for nettbrett

Samsung Galaxy S25 Ultra slår ytelsesrekorden

Nothing lanserer selvlysende mobil

OnePlus 13 med stort batteri lansert i Kina

KI-hjelp i Google Maps