TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Tips

Nei, ikke legg våte mobiler i ris

Ikke bry deg om "det du har hørt", men lytt til hva mobilprodusenter som Apple sier om våte mobiler.

Av / 24.02.24 - 10:02
Nei, ikke legg våte mobiler i ris

Det er en utbredt misforståelse at hvis du ved et uhell blir våt, bør du legge den i en pose ris. Men ikke bare er det ikke sant, du kan faktisk skade mobiltelefonen din ved å gjøre det.

Tanken er at ris angivelig absorberer fuktighet. En misforståelse som sannsynligvis stammer fra hvordan restauranter pleide å legge noen riskorn i saltkaret for å forhindre at saltet klumpet seg. Men hvis risen var så god til å absorbere fuktighet fra luften, ville man ikke kunne oppbevare den i pappesker, da måtte den selges i vanntett emballasje.

Nei, ikke legg våte mobiler i ris 1
Skjermdump: apple.com

Men selv om det ikke hjelper, kan det vel ikke skade å la folk gjøre som de vil? Ja, sier Apple, som i et supportdokument direkte fraråder å legge mobiltelefonen i en pose med ris. Problemet er at rispartikler kan finne veien inn i ladekontakten og forårsake problemer med ladingen. Eller inn i høyttaleren, noe som selvsagt heller ikke er bra.

Hva gjør man da?

Apple råder oss til å riste av vannet og deretter la mobiltelefonen ligge på et tørt sted med god ventilasjon. Moderne iPhones er nemlig vanntette, så det er ikke noe problem om de blir våte. Det samme gjelder de fleste premiummobiler i dag.

Nei, ikke legg våte mobiler i ris 2

Annonse

Men hvis du har en iPhone 11 eller tidligere, eller et annet mobilmerke som ikke er vanntett, finnes det en smartere måte. Har du sett de små posene som følger med i esken når du kjøper visse fuktfølsomme produkter? De inneholder silikagel, som er svært vannabsorberende og holder på fuktigheten. Legg mobiltelefonen din i noen av disse posene. Har du kastet dem? Gå til dyrebutikken og kjøp «krystallsand» til kattedoen, det er ren silikagel til en veldig god kilopris.

Hvis du vil være litt mer profesjonell, kan du kjøpe laboratorietørkemiddel, som er tilgjengelig hos svensk Amazon.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Casios klokkering er fetere enn Galaxy Ring

Huawei Mate 70 tilgjengelig for bestilling

Gemini-appen lansert for iPhone

Lettere å finne tapt bagasje

Enda vanskeligere å bryte seg inn på iPhone

Slik unngår du å bli svindlet med QR-koder

Gemini for iOS sett på App Store

Sterk oppgangstrend for nettbrett

Samsung Galaxy S25 Ultra slår ytelsesrekorden

Nothing lanserer selvlysende mobil

OnePlus 13 med stort batteri lansert i Kina

KI-hjelp i Google Maps