TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Mediatek Dimensity 9400 lover kraftig KI-ytelse

En seriøs utfordrer for Snapdragon-brikker i høytytende Android-mobiler

Av / 11.10.24 - 13:56
Mediatek Dimensity 9400 lover kraftig KI-ytelse

Tidligere har Mediateks systembrikker typisk vært noe vi kun har sett i obskure asiatiske mobiler som aldri har nådd det europeiske markedet. Men de siste årene har de kommet snikende inn, først i Oneplus Nord-serien, men i år har vi også sett dem i Nothing Phone og Motorola-mobiler. I våre tester har de imidlertid haltet litt etter Googles Tensor- og Qualcomms Snapdragon-brikker. Kanskje er det med den nye Dimensity 9400 at de vil ta igjen eller til og med gå forbi konkurrentene.

I likhet med fjorårets Dimensity 9300-krets går den bort fra arkitekturen med en blanding av ytelses- og energieffektive kjerner, såkalt BIG.little. I stedet har de en «all big core»-arkitektur, noe som føles litt rart ettersom det er den gamle måten å bygge systemkretser på, og som de har forlatt for å gjøre dem mer energieffektive. I stedet har du fire «ultra-store» kjerner og fire store.

Foto: Mediatek

Til tross for dette hevder de at den nye kretsen er 40 prosent mer energieffektiv. Dette til tross for at vi er lovet 35 prosent raskere enkeltkjerneytelse og 28 prosent raskere flerkjerneytelse. De har også utstyrt den med lynraskt LPDDR5X-minne. De har også lagt inn en Immortalis-grafikkprosessor, som skal levere opptil 40 prosent raskere spillgrafikk.

Mer interessant er det at den inkluderer Mediateks åttendegenerasjons NPU (neural processing unit) for KI-beregninger. Selskapet har nettopp kunngjort at kretsen støtter Googles KI-modell Gemini Nano. Det tilsvarer det Google kunngjorde med den nye Pixel 9-serien. Prosessoren vil være 35 prosent mer energieffektiv og 80 prosent raskere på store språkmodeller. Den vil også støtte generering av HD-video.

Grafikk: Mediatek

Ellers støttes videoopptak i 8K-oppløsning med 60 bilder i sekundet med HDR, samt WQHD+ skjermoppløsning med opptil 180 Hz oppdateringsfrekvens.

Annonse

Mediatek sier at de første mobilene med Dimensity 9400 vil komme allerede i siste kvartal 2024 – altså nå!

Det ryktes blant annet at Samsung vil bruke den

Les mer om kretsen hos Mediatek

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 lover et sprang i hastighet

Når neste generasjon Snapdragon lanseres i oktober, forventes det over 25 prosent mer prosessorkraft enn Gen 3.

Les videre
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppdatert iPad mini får A17 Pro-chip

Lekkasje avslører iPhone SE-detaljer

Googles KI er nå i Motorola-mobiler

Mediatek ruster seg for KI-mobiler

Verdens tynneste iPhone neste år?

Google avlytter din Pixel

Androids tyverisikringsfunksjoner kommer snart

Å nei, Samsung One UI 7 kommer ikke før i 2025

Oura Ring 4 med betydelige forbedringer

Xiaomi lanserer klapptelefon og erklærer krig mot Samsung

Samsung oppgraderer Fan Edition-serien med Galaxy S24 FE

Nye Xiaomi-mobiler med Leica og MediaTek

Lyd & Bilde